Vijesti
7. 10. 2021.

Nužno osigurati punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata

PVRH Andrej Plenković na 79. sjednici Vlade RH: To je conditio sine qua non stabilne, funkcionalne i europske Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje njene neovisnosti, samostalnosti i suverenosti. A to govorim kao prijatelj i susjed BiH, kao zagovornik euroatlantskog puta BiH i njenog napretka na dobrobit svih i naroda i građana.

U svom uvodnom obraćanju na sjednici predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, među ostalim, i na sastanak na vrhu Europske unije i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja. Istaknuo je da su poruke koje su odaslane s tog skupa pozitivne za zemlje u regiji u pogledu daljnjeg procesa proširenja i europske perspektive.

Zagovaramo proširenje EU-a kao jedini pravi put razvoja naših susjeda, ali Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni!

Do konsenzusa uz pomoć međunarodne zajednice

Napomenuo je da je u svom izlaganju na Brdu kod Kranja posebno naglasio interes Hrvatske za europski put Bosne i Hercegovine, ali i nužnost da se prije općih izbora u BiH iduće godine - uz pomoć međunarodne zajednice - postigne konsenzus političkih stranaka, aktera i institucija o reformi izbornoga zakonodavstva:

- Zakonske izmjene trebale bi osigurati punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u najvišim državnim tijelima BiH, osobito u Predsjedništvu. To je conditio sine qua non stabilne, funkcionalne i europske BiH, uz puno poštovanje njene neovisnosti, samostalnosti i suverenosti.

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Andrej Plenković je dodao da sve to govori kao prijatelj i susjed BiH, kao zagovornik euroatlantskog puta BiH i njenog napretka na dobrobit svih i naroda i građana.

S Vučićem o negiranju hrvatskog jezika i nestalim osobama

U obraćanju na sjednici predsjednik Plenković je izdvojio i da je na marginama summita u Sloveniji razgovarao s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, od kojeg je zatražio rješenje pitanja srbijanskih školskih udžbenika u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika:

- Razgovarali smo i o pitanju nestalih osoba tijekom velikosrpske agresije i okupacije. Zatražilo sam od Vučića da Srbija napokon verificira podatke koje smo joj dostavili kako bi Hrvatska mogla intenzivirati potragu za onima za čiju sudbinu ni dandanas ne znaju njihove obitelji.

A A A