Vijesti
23. 10. 2021.

Hrvatska zatražila više europskog novca za zaštitu vanjskih granica EU-a! Emmanuel Macron stiže u Zagreb!

PVRH Andrej Plenković sa sastanka na vrhu u Bruxellesu: Europsko vijeće zatražilo je od Europske komisije da predvidi odgovarajuća sredstva kako bi se dodatno pomoglo članicama koje su najviše na udaru ilegalnih migracija. Čekamo prijedlog. * Raspravu sam iskoristio kako bi RH iznova istaknula svoju spremnost za Schengen. Približava se taj trenutak. Radimo sustavno, razgovaramo na svim razinama, lobiramo... * Dogovorili smo posjet, francuski predsjednik doći će do kraja studenog. Zahvaljujem mu na podršci ulasku RH u Schengensko područje.

Jedna od ključnih tema na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća, tijela koje okuplja premijere i šefova država članica Europske unije, bila je i zajednička borba protiv ilegalnih migracija.

Donosimo ključne poruke predsjednika Vlade RH i HDZ-a:

Približava se trenutak ulaska u Schengen

Raspravu o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija i zaštiti vanjskih granica EU-a iskoristio sam kako bi RH iznova istaknula svoju spremnost za Schengen. Ispunili smo sve tehničke uvjete te sad, predviđenim ritmom, idemo prema političkom konsenzusu o našem članstvu. Približava se taj momentum. Slovenija - koja predsjeda Vijećem EU-a - daje nam snažnu potporu.

Izvrsni rezultati u turizmu, podrška Slovenije hrvatskom ulasku u Schengen i eurozonu & jačanje gospodarske suradnje!

Odgovorna & ozbiljna politika

O ulasku u Schengensko područje razgovaramo na svim razinama, sa svim vladama. Odluka Švicarske da od 1. siječnja ukine sva ograničenja za slobodu kretanja hrvatskih državljana, kao i ona SAD-a o ukidanju viza, pojačava vjerodostojnost Hrvatske za članstvo u Schengenu. Radimo sustavno, pregovaramo, lobiramo, ozbiljni smo... Na kraju će to donijeti rezultate.

Naša Vlada ostvarila strateški vanjskopolitički cilj: Hrvatski državljani moći će u SAD bez viza najkasnije od 1. prosinca!

Dogovoren posjet francuskog predsjednika

Mogu najaviti da će francuski predsjednik Emmanuel Macron do kraja studenog doći u Hrvatsku. Posjet smo dogovorili tijekom naših razgovora u Bruxellesu. Zahvaljujem mu na podršci ulasku RH u Schengen. Poslije 8 godina članstva u EU-u, vrijeme je da se pridružimo Schengenskom prostoru. Želimo da to bude ostavština naše Vlade RH.

Uoči posjeta predsjednika Macrona, pripremamo novi okvir za strateško partnerstvo koje će podići odnose dviju država na još višu razinu

Optužbe o nasilju nad migrantima nisu tema

Ne, optužbe o nasilnom postupanju prema migrantima nisu bile tema, nema ni spomena o nekakvim kaznama ili povratima europskih sredstava. Pitanje je apsolvirano. Tema su akcijski planovi s nekoliko nečlanica EU-a, među njima i BiH, kojima se želi pomoći da bolje upravljaju nezakonitim migracijama.

Hrvatska ima zadaću štititi granicu & sprječavati nezakonite migracije. Pritom se moraju poštivati zakoni i međunarodni propisi

U EU-u više nema nijedne članice koja je spremna prihvatiti veliki broj ilegalnih migranata, otkud god dolazili, više nema politike “Wir schaffen das” (Mi to možemo učiniti).

Čuvanje granice velika je zadaća

Avioni migranata dirigirano dolaze u Bjelorusiju, koje se potom gura na granice baltičkih država, slično onome što Hrvatska već godinama doživljava. A i dobro organizirane skupine krijumčara neprestano djeluju, profitiraju na tuđoj nesreći. 6.500 hrvatskih policajaca već nekoliko godina danonoćno čuva granicu, samo u opremu uložili smo 200 milijuna eura.

Zato je čuvanje granice velika zadaća, zato je RH među članicama koje traže više europskih sredstava za zaštitu vanjskih granica EU-a. S nama su u toj skupini Bugarska, Rumunjska, Grčka, Litva i Latvija. Europsko vijeće zatražilo je od Europske komisije da pripremi sveobuhvatno izvješće na temelju kojeg bi se predvidjela odgovarajuća financijska sredstva kako bi se po tom pitanju pomoglo državama članicama. Čekamo da EK iziđe s prijedlogom.

DANKE, FRAU MERKEL!

EU lideri pljeskom i ovacijama ispratili su njemačku kancelarku Angelu Merkel u Bruxellesu, na njezinom posljednjem Europskom vijeću. Iz aktivne se politike povlači nakon što je 16 godina predvodila Saveznu Republiku Njemačku.

PVRH Andrej Plenković: Pozdravili smo se s državnicom koja iza sebe ostavlja snažnu EU i neizbrisivi trag zalaganja za europske vrijednosti. Hvala joj na izvrsnoj suradnji, kao i na zajedničkom trudu u jačanju partnerskih odnosa Hrvatske i Njemačke!

A A A