Vijesti
4. 11. 2021.

Žrtva Vukovara obvezuje nas na trajno poštovanje, ali i na stalna ulaganja u razvoj Grada Heroja. To i radimo od prvog dana mandata

(PHOTO) U povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u velikosrpskoj agresiji, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otvorio je u NSK izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove". I naglasio: „Želimo svima jasno poručiti što je to Vukovar za nas Hrvate, što je to Vukovar za slobodnu Hrvatsku! Naša je Vlada prvu sjednicu izvan Zagreba održala 17. studenog 2016. upravo u Gradu Heroju. Prenošenjem povijesne istine mlađim naraštajima čuvamo nacionalne vrijednosti, jačamo osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu te osnažujemo ponos i zajedništvo koji su nam neophodni za uspješno prevladavanje svih izazova“.

Govor predsjednika Andreja Plenkovića iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

Najbrutalnija razaranja u Europi poslije 2. svjetskog rata

Uvijek imamo posebne emocije kada god se u Hrvatskoj spomene Vukovar, kada god se spomene Grad Heroj. Doista nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi - sloboda!

Zato smatram da ste na najbolji mogući način pogodili naziv današnje izložbe, izložbe u čast grada koji je pretrpio najnevjerojatnija, najbrutalnija razaranja poslije 2. svjetskog rata na teritoriju Europe. Grada koji za svakog Hrvata doista predstavlja mjesto identifikacije i s patnjom naših žrtava, i s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, a isto tako i s procesom stjecanja samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Što je sve Vukovar za nas Hrvate & slobodnu Hrvatsku

Stoga, ova današnja izložba, uz puno truda svih vas koji ste sudjelovali u njenoj organizaciji, uz pregršt dokumentacije iz knjižnica, pregršt predmeta iz ranijih vremena Grada Heroja, starih grafika, zemljovida, razglednica, rukopisa, fotografija i naslovnica Večernjeg lista… predstavlja još jedan doprinos u nizu aktivnosti kojima ćemo, siguran sam, zajedno svjedočiti povodom 30. obljetnice 18. studenog, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Posebno mi je bilo zadovoljstvo danas slušati rečenice našega najproduktivnijeg književnika Pavla Pavličića, koji u svojoj autobiografskoj prozi opisuje duh grada, opisuje karakter njegovih ljudi, njihovu hrabrost, njihove živote i sve što je Vukovar simbolizirao. Ta prenesena emocija, taj preneseni značaj grada Vukovara najveća je vrijednost današnje izložbe, u svim elementima.

Najoštrije osuđujemo dosad neviđeno obezvrjeđivanje žrtve Grada Heroja & Domovinskog rata!

Zato ćemo i 18. studenog i u danima nakon njega iskoristiti trenutak da kažemo što je to sve Vukovar za nas Hrvate, što je to sve Vukovar za današnju slobodnu Hrvatsku i koliko nas njegova žrtva obvezuje na trajno poštovanje, ali i na stalna ulaganja u razvoj. To i radimo od prvog dana.

Prenošenje povijesne istine mlađim naraštajima

Naša je Vlada, podsjetit ću, prvu svoju sjednicu izvan Zagreba održala 17. studenog 2016. upravo u Vukovaru. Tada smo bili u 25. obljetnici njegova stradanja, a sada, u 6. godini mandata, obilježavamo i 30. obljetnicu.

Vodit ćemo se mišlju prema onima kojih više nema, koji su za Hrvatsku dali najviše - a to su hrvatski branitelji! - i truditi se da i kroz pokroviteljstvo i potporu ovakvih aktivnosti mladim generacijama prenesemo važnost, vrijednost i simboliku Vukovara.

Hvala vam i proglašavam ovu izložbu otvorenom.

POD POKROVITELJSTVOM VLADE RH

Izložba "Sloboda se njegovim imenom zove" održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu programa „Godina čitanja u Hrvatskoj“.

Na početku svog obraćanja predsjednik Plenković zahvalio je svima koji su pomogli da se postavi ova vrijedna izložba: ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu NSK Hrvoje Špac, kustosica izložbe i autorica stručnih tekstova te predstavnica partnerske Udruge za promicanje kulture povijesti „Kliofest“ Vlatka Filipčić Maligec, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Mario Banožić...

Vječno smo zahvalni Rudolfu Perešinu na herojstvu & žrtvi koju je podnio za Domovinu!

A A A