Vijesti
11. 11. 2021.

Bolest ne bira - protiv nje se ne može boriti samo dio građana, nego jedino svi zajedno

(VIDEO) Andrej Plenković na 84. sjednici Vlade RH: Od 66 preminulih u zadnja 24 sata, 50 ih nije bilo cijepljeno. Svi koji su umrli, a primili su cjepivo, starije su dobi i s teškim komorbiditetima. Posebno je alarmantan podatak da od 8 najmlađih pokojnika (48-59 godina) nitko nije bio cijepljen. Privrženost osobnim slobodama mora ići u korak s odgovornošću i solidarnošću. Zato će za ulaz u javne i državne ustanove biti potrebna Covid potvrda. Prilagodba bi trebala biti jednostavna: potvrde su besplatne, dosad ih je izvadilo 2.6 milijuna građana, a uskoro ćemo prijeći dva milijuna cijepljenih bar jednom dozom.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da i danas bilježimo vrlo visoki broj novozaraženih, a, nažalost, i 66 preminulih osoba, što govori koliko je intenzivan 4. val epidemije:

- Od 66 preminulih, 50 nije bilo cijepljeno nijednom dozom, a dvoje je bilo samo jednom. Svi koji su umrli, a primili su cjepivo, starije su dobi i s teškim komorbiditetima. Posebno je alarmantan podatak da od 8 najmlađih pokojnika, od 48 do 59 godina, nitko nije bio cijepljen.

Odgovornost i solidarnost u suzbijanju epidemije

Ovi podaci još jednom svjedoče koliko je važno intenzivirati cijepljenje. Jer, Covid ne bira koga će pogoditi - prisnažio je Andrej Plenković:

- Naša privrženost osobnim slobodama mora ići u korak s odgovornošću i solidarnošću. Radi se o kolektivnom naporu. Protiv bolesti se ne može boriti samo dio građana, nego jedino svi zajedno. Zato će od ponedjeljka za ulaz u javne i državne ustanove biti potrebna Covid potvrda. Time ćemo dodatno zaštititi zdravlje građana, a i potaknuti na cijepljenje one koji još dvoje.

Epidemiološku sliku & dinamiku 4. vala u najvećoj mjeri određuju necijepljeni. Najsigurnija zaštita ostaje - cijepljenje!

Ohrabrujući porast interesa za cijepljenje

Prilagodba bi trebala biti jednostavna - dodao je - jer su potvrde besplatne, a dosad ih je izvadilo 2.6 milijuna građana:

- Uskoro ćemo prijeći dva milijuna cijepljenih bar jednom dozom. Raduje i činjenica da se u protekla dva dana prvom dozom cijepilo više od 32.000 ljudi, što znači da su uvidjeli koliko je ovaj val intenzivan.

Hasanbegovićevo je pravo zaraziti se, ali ne i ugrožavati druge. Neka dođe u bolnicu vidjeti ljude koji se na respiratorima bore za život!

Dobre prognoze za gospodarski oporavak

Predsjednik Plenković podsjetio je na 29. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista na kojem je predstavio ekonomsku politiku Vlade RH:

- Stojimo pri procjeni da će rast BDP-a u ovoj godini biti na razini od 9 posto. Mislim da će u sljedećim danima biti još dobrih vijesti o munjevitom gospodarskom oporavku Hrvatske.

Hrvatska danas ima 42.000 zaposlenih više nego lani & 20.000 više nego u pretkriznoj 2019. godini!

Rijeka - najvažniji morski izlaz za središnju & JI Europu

U tom je kontekstu naveo i mega projekt Deep Sea Terminal - tj. koncesiju vrijednu 20.5 milijardi kuna, uz fiksnu koncesijsku naknadu od 2 milijuna kuna godišnje - koji će od Rijeke učiniti najvažniju luku za prekrcaj tereta u sjevernom Jadranu:

- To će predstavljati i poticaj za daljnja ulaganja, prije svega u nizinsku prugu i općenito u prometnu infrastrukturu.

Rijeka preuzima vodeću ulogu u prekrcaju tereta u sjevernom Jadranu & postaje najvažniji morski izlaz za središnju i JI Europu!

Posebno priznanje za mjere očuvanja radnih mjesta

Čestitao je svim dobitnicima Zlatne kune, među njima i ministru Josipu Aladroviću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji su dobili posebno priznanje za sve što je Vlada prošle godine učinila za očuvanje radnih mjesta:

- Spašeno je 700.000 radnih mjesta zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je koristilo 120.000 poslodavaca. Za „pokrivanje“ plaća u privatnom sektoru i doprinose koji su oprošteni izdvojeno je oko 17 milijardi kuna.

Unatoč zlogukim „najavama“, nije došlo do socijalne frakture & gospodarskog potopa. Naprotiv, u 2021. očekujemo rast BDP-a od 9%!

Svatko mora dati svoj doprinos u sprječavanju globalnog zatopljenja

Uvodno obraćanje predsjednik Vlade i HDZ-a zaključio je podsjetnikom na izrazito zanimljiv i sadržajan susret s predstavnicima Udruge „Tatavaka“, koji je prošlog tjedna održan kao svojevrsni nastavak Konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu:

- Predstavili su nam „Klimatski kolaž“, kojim se dobiva uvid u cjelinu problematike klimatskih promjena, političke teme stoljeća. Iz obveze prema i današnjim i budućim generacijama svi moramo dati svoj doprinos da se smanji globalno zatopljenje.

„Klimatski kolaž“: Edukacija najšire javnosti o klimatskim promjenama & važnosti odlučnog djelovanja!

Ministar VILI BEROŠ: Zabrinjavajuće je koliko se delta plus soj brže širi!

„Slučajevi delta plus soja zabilježeni su u Splitu, Zagrebu i Čakovcu, a zabrinjavajuće je da se širi još brže nego 'obični' delta soj. To najbolje potvrđuje važnost kolektivnog imuniteta, a cijepljenjem možemo izbjeći i preopterećenje bolničkog sustava“.

A A A