Vijesti
24. 11. 2021.

Izborni zakon mora zaštititi temeljno ustavno načelo konstitutivnosti triju naroda & onemogućiti bošnjačku dominaciju!

Saborski Odbor za Hrvate izvan RH održao je tematsku sjednicu „Prijedlozi modela za Izborni zakon Federacije BiH“, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. „Želimo vas upoznati s nekim od predloženih modela koji su prihvatljivi Hrvatima kao konstitutivnom narodu kako bismo ponudili konstruktivnu pomoć, ali i predstavili problematiku međunarodnoj zajednici. RH kao potpisnica Daytonskog sporazuma dužna je osigurati njegovu provedbu“ - poručila je predsjednica Odbora i nacionalna potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić.

Kao gosti predavači na tematskoj sjednici Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora uvodno su govorili Milan Sitarski iz mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja te glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo.

Na štetu hrvatskog naroda

Sitarski je istaknuo činjenicu da je u zadnjih 25 godina, i to na štetu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, došlo do izmjena Daytonskog sporazuma i ustroja koji je njime uspostavljen:

- Došlo je do nepoštivanja volje Hrvata koji bi se, ako se ovako nastavi, mogli naći u poziciji da izgube konstitutivnost. Hrvati su zakinuti u procesu izbora člana Predsjedništva BiH i predstavnika u domovima naroda, stoga je važno omogućiti rješenje koje štiti temeljna ustavna načela konstitutivnosti naroda i ostalih građana.

Izborne promjene - preduvjet stabilnosti BiH & nastavka njenoga europskog puta!

Presude ESLJP-a NE tiču se konstitutivnosti

Dodao je da rješenja koja nudi Institut za društveno-politička istraživanja uključuju i presudu Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ i presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić i Finci, Pilav i Zornić):

- Važno je naglasiti kako nijedna odluka ESLJP-a ne traži ukidanje konstitutivnosti i uvođenja građanskog modela. One se ne odnose na ustav i konstitutivnost triju naroda, već na konkretna prava pojedinih građana.

Ukloniti diskriminaciju Hrvata!

Josip Merdžo kazao je pak da je i Hrvatski narodni sabor - kao krovna institucija koja u BiH okuplja hrvatske stranke - predložio model izbornog zakona kojim bi se uklonila diskriminacija našeg naroda:

- Stajališta tzv. probosanskih, tj. bošnjačkih stranaka tijekom nedavnih razgovora s predstavnicima SAD-a i EU-a, međutim, ne bude optimizam.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

Kao optimalan prijedlog izdvojio je model da se dva člana Predsjedništva biraju iz dvije izborne jedinice u Federaciji BiH - jedan iz većinske hrvatske, a drugi iz većinske bošnjačke:

- Cilj je da ne samo hrvatski narod, nego i ostala dva konstitutivna naroda u strukturama vlasti imaju svoje legitimne predstavnike, izabrane od onih koje i trebaju zastupati. Dosadašnja politička situacija neodrživa je za Hrvate.

Nužnost izmjene izbornog zakona

Rasprava je ukazala na prijeku potrebu donošenja novog izbornog zakona, temeljenog na Daytonskom sporazumu, kako bi se onemogućila dominacija jednog konstitutivnog naroda nad drugima. Sudionici su se složili da je za rješavanje problema potrebna prvenstveno politička volja u BiH.

Zaključeno je da ponuđeni modeli izbornog zakona ne smiju ići nauštrb konstitutivnih naroda, posebno jer se po zadnjem popisu stanovništva čak 97 posto stanovnika BiH izjasnilo pripadnicima jednog od triju konstitutivnih naroda.

Na kraju sjednice naglašeno je da će ova tema i dalje ostati na dnevnom redu saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.   

A A A