Vijesti
7. 12. 2021.

MODERNI SUVERENIZAM: nacionalne & kršćanske vrijednosti u 21. stoljeću, u novim društvenim i globalnim okolnostima

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Hrvatsko katoličko sveučilište i Zaklada Konrad Adenauer (CDU) već tradicionalno su na blagdan svetog Nikole organizirali Međunarodnu konferenciju „Vrijednosti u politici i društvu“, na kojoj su sudjelovali slovenski vicepremijer Matej Tonin, rektor HKS-a Željko Tanjić i MVEP Gordan Grlić Radman. Potom su dodijeljena uvjerenja 2. generaciji Političke akademije PLUS. „Prerasli smo u regionalni centar izvrsnosti političke edukacije“ - s ponosom ističe ravnatelj ZHDZ-a Srećko Prusina.

„Vrijednosti su ono temeljno, vrijednosti su misao vodilja u ozbiljnoj politici. Posebno nam je drago jer predsjednik Andrej Plenković uvijek naglašava upravo naše nacionalne i kršćanske vrijednosti, koje kroz načelo modernog suverenizma prilagođavamo novom kontekstu, i globalnom i društvenom, te izazovima 21. stoljeća“ - istaknuo je ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) Srećko Prusina pozdravljajući sudionike konferencije.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj baštini, nastavljamo osnaživati hrvatski suverenizam u novim, suvremenim okolnostima!

Norbert Lammert, predsjednik Zaklade Konrad Adenauer (KAS/ Konrad-Adenauer-Stiftung), bliske njemačkoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), iz Berlina je videovezom poručio da je ponosan na uspješnu suradnju sa ZHDZ-om u proteklih 20 godina.

Kršćanske vrednote i demokracija - temelji EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade RH, naglasio je da je Hrvatska država članica Europske unije, koja se temelji na kršćanskim vrednotama i demokraciji, a da je HDZ dio Europske pučke stranke (EPP) - najveće političke obitelji Starog kontinenta, koja okuplja upravo narodnjačke i demokršćanske stranke.

Posebno se osvrnuo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, ponovivši jasan stav i naše Vlade i naše stranke: izmjene nepravednog Izbornog zakona i stvarna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda preduvjet su funkcionalne i stabilne BiH te njenoga euroatlantskog puta.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

Hrvati i Slovenci - dva prijateljska naroda

Na konferenciji je sudjelovao i Matej Tonin, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Slovenije te predsjednik stranke „Nova Slovenija“, koji se prisjetio zajedničke borbe dva prijateljska naroda, Hrvata i Slovenaca, protiv velikosrpskog režima Slobodana Miloševića.

Slovenija je naš prijatelj i partner - Iznimno cijenimo potporu ulasku Hrvatske u Schengen & europodručje!

Crkveni socijalni nauk na dobrobit svojih sredina

Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, napomenuo je da kao kršćani trebamo težiti dobrom te se i u političkom angažmanu na dobrobit svojih sredina oslanjati na načela crkvenoga socijalnog nauka:

- Kršćanske vrednote nije dovoljno samo proklamirati, nego i primjenjivati u svakodnevnom radu, živjeti ih.

Moderator Konferencije „Vrijednosti u politici i društvu“ bio je Holger Haibach, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

DODJELA UVJERENJA 2. GENERACIJI POLITIČKE AKADEMIJE PLUS

Nakon konferencije, ministar Grlić Radman dodijelio je uvjerenja alumnistima 2. generacije Političke akademije PLUS. Trogodišnji program PA PLUS, koji ZHDZ organizira u suradnji s KAS-om, dosad je u dvije generacije završilo 32-oje polaznika, a u tijeku su predavanja za 3. generaciju.

Cilj PA PLUS - edukacije koja predstavlja dogradnju „klasičnom“ programu Političke akademije - jest politička izobrazba mladih stručnjaka koji će u budućnosti zauzimati visoke stranačke i državne pozicije pridržavajući se načela demokršćanskog svjetonazora i etičkih standarda političkog djelovanja u Europskoj uniji.

Regionalni centar izvrsnosti političke edukacije

- PA PLUS je prerasla u regionalni centar izvrsnosti političke edukacije, koji ispunjava najviše standarde izvedbe suvremenog obrazovnog procesa. Pružili smo vam konkretna znanja i vještine, i bit ću sretan, sutra, kad vas vidim na istaknutim položajima u javnom životu. Uspjeh je naravno vaš, ali dopustit ćete da ponos bude i naš! - zaključio je Prusina na svečanosti dodjele uvjerenja.

Više od 12.000 članova HDZ-a, od kojih su 104 danas visoki dužnosnici, prošlo je političku edukaciju ZHDZ-a

JAČANJE PARTNERSTVA S „NOVOM SLOVENIJOM“

Nakon konferencije „Vrijednosti u politici i društvu“, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Slovenije Matej Tonin sastao se s predsjednikom Andrejem Plenkovićem u Središnjici HDZ-a.

- Potvrdili smo odlične, prijateljske odnose Slovenije i Hrvatske te razgovarali o jačanju partnerstva između HDZ-a i „Nove Slovenije“, kao i o izazovima pred EPP-om, našom političkom obitelji - objavio je Plenković na svom Twitteru.

A A A