Vijesti
4. 1. 2022.

Gospodarski rast iznad najoptimističnijih očekivanja!

Zdravko Marić za HTV: Prvo smo procjenjivali da će BDP u 2021. porasti 5%. Zadnja prognoza iznosila je 9%, no po svemu sudeći došli smo do dvoznamenkaste stope rasta, čime će Hrvatska biti među tri najuspješnije države u EU-u! Da je na početku prošle godine naša Vlada ponudila takav rast bilo kojem ekonomskom analitičaru ili oporbenom političaru, samo bi se nasmijali, tvrdili da je to - nemoguće! A ipak smo, uz znanje i trud, pokazali da je moguće.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o fiskalizaciji i rekordnoj potrošnji te o munjevitom rastu hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je da su postignuti rezultati bolji od svih očekivanja:

- Ispočetka smo procjenjivali da će BDP u 2021. porasti 5%. Zadnja prognoza iznosila je 9%, no po svemu sudeći došli smo do dvoznamenkaste stope rasta, čime će Hrvatska biti među tri najuspješnije članice Europske unije! Podaci potvrđuju da su naše mjere dale rezultata.

Prebrodili smo krizu - po rastu i plaćama jači smo nego ikad. Demografska revitalizacija bit će prioritet u idućoj godini

Rekordna potrošnja u prosincu

Napomenuo je da ugodno iznenađuje i rekordna potrošnja u prosincu, koja je 5% veća nego u istom mjesecu pretkrizne 2019. godine!

- Već neko vrijeme podatke o fiskalizaciji ne uspoređujemo s 2020., nego s 2019. godinom. Zanimljiv je podatak da je dan 23. prosinca bio „najizdašniji“, izdano je gotovo 8 milijuna računa u vrijednosti od gotovo 900 milijuna kuna. To je rekord za prosinac. Najbolji rezultat otkad postoji fiskalizacija, međutim, drži petak prije Velike Gospe ove godine, kada je izdano gotovo milijardu kuna računa u jednom danu.

Poruka dežurnim katastrofičarima

Da je na početku prošle godine naša Vlada ponudila takav gospodarski rast i povećanje potrošnje bilo kojem ekonomskom analitičaru ili oporbenom političaru - nastavio je Marić - oni bi se samo nasmijali:

- Tvrdili da je to nerealno, nemoguće! A ipak smo, uz znanje i trud, pokazali da je moguće. Hrvatska je prešla iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu njihovog kreiranja, ali znate da volim biti oprezan: i dalje su pred nama izazovi, od COVIDA do inflacije uslijed globalnih poremećaja u opskrbnim lancima. To su, po meni, dva najveća negativna rizika za ostvarenje naših makroekonomskih projekcija.

NPOO - razvojna poluga

Dosta je, međutim, i snažnih pozitivnih faktora:

- Prije svega, implementacija Nacionalnog programa oporavka i otpornosti te naš put prema eurozoni i Schengenu. Uvijek treba gledati prema naprijed.

Stvorili smo uvjete za brzi oporavak & kreiranje radnih mjesta - Naše je gospodarstvo među najbrže rastućima u Europi!

Opstanak „Đure Đakovića“

Na kraju, ministar financija izrazio je zadovoljstvo jer je Europska komisija na samom kraju 2021. odobrila plan restrukturiranja „Đure Đakovića“:

- Time je potvrdila da je sve ono što piše u planu održivo i izvedivo.

Nakon što je Vlada osigurala sredstva za plaće i nastavak proizvodnje, sad stvaramo preduvjete za dugoročnu održivost „Đure Đakovića“

A A A