Vijesti
11. 1. 2022.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

PVRH Plenković o sastanku s Izetbegovićem: „Razgovarali smo te ćemo i dalje razgovarati o izbornoj reformi s ciljem osiguranja stvarne ravnopravnosti konstitutivnih naroda. Tražimo rješenje kako bi Hrvati sami birali svoje legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Izrazili smo zadovoljstvo pripremama za zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH“. Dragan Čović pozdravio je nastavak suradnje BiH i Hrvatske te dijaloga koji hrvatski premijer vodi (i) s Bošnjacima radi postizanja dogovora o izmjenama nepravednog izbornog zakona.

Na kraju vrlo sadržajnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Andrej Plenković se u Dubrovniku u ponedjeljak navečer sastao s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA), s kojim je razgovarao o odnosima Hrvatske i BiH te izbornoj reformi u BiH.

Nastavak dijaloga radi postizanja dogovora

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da je riječ o nastavku dijaloga koji se vodio i tijekom njegovog boravka u Sarajevu sredinom prosinca:

- Teme: dogovor političkih aktera u BiH o reformi izbornog zakonodavstva, pripreme za opće izbore koji bi se u toj zemlji trebali održati ove godine, podrška Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti BiH, jačanje dobrosusjedskih odnosa… Tražimo rješenje ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda te njihovu legitimnu zastupljenost u Predsjedništvu BiH i domovima naroda.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Jedan narod drugome ne smije birati predstavnike

Dodao je da on kao hrvatski premijer i cijela Vlada RH već godinama ukazuju na nepravedni izborni zakon u BiH te da otvaraju pitanje položaja naših sunarodnjaka na svakome međunarodnom skupu:

- Potrebno je vratiti se na vrijeme prije 2006. godine, kada su prvi put Hrvati bili preglasani na izborima za člana Predsjedništva BiH. Do tada takva praksa nije bila moguća, a kada se sklapao Daytonski sporazum nitko nije niti pomišljao na mogućnost da drugi narod Hrvatima bira, nameće političke predstavnike.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

Predsjednik Plenković ponovio je da se razgovaralo te da će se i dalje razgovarati o potrebi postizanja dogovora o izbornoj reformi s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH, ali i o uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija te zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH:

- Izrazili smo zadovoljstvo pripremama za tu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o realizaciji većih projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije.

ČOVIĆ POZDRAVIO DIJALOG S BOŠNJACIMA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je trenutačno i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na svom je Twitteru podijelio Plenkovićevu objavu o sastanku s Izetbegovićem te pozdravio dijalog koji hrvatski premijer vodi (i) s bošnjačkim političkim predstavnicima:

„1. Puna podrška žurnim naporima za konačnu implementaciju potpisanog sporazuma iz Mostara, kojim se potvrđuje politička predanost legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i ustavna jednakopravnost Hrvata. 2. Izmjene Izbornog zakona imperativ su za učinkovito funkcioniranje i ponovnu stabilnost BiH. Pozdravljam nastavak suradnje BiH i Hrvatske“.

Neprihvatljiva je majorizacija Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH!

A A A