Vijesti
13. 12. 2021.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

Nakon Sarajeva - Mostar. Na kraju službenog posjeta BiH, PVRH Andrej Plenković sastao se s predstavnicima stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor: Poruka je jasna, konsenzualna - treba se pridržavati ustavnog temelja, a to su 1 država, 2 entiteta i 3 konstitutivna, ravnopravna naroda. RH će se nastaviti zauzimati za dogovor koji će prije općih izbora u BiH 2022. Hrvatima osigurati ravnopravnost - da mogu sami birati svoje legitimne političke predstavnike! Vjerujemo da su današnji razgovori pridonijeli smirivanju tenzija i napravili korak prema konstruktivnom rješenju.

„Dogovor političkih aktera u BiH važan je za funkcionalnost čitave države i dobre odnose među narodima i svim građanima. Najsnažnija podrška ravnopravnosti Hrvata te europskom i reformskom putu BiH - naše susjedne i prijateljske zemlje!“ - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Mostaru, gdje se susreo s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije Hrvata u BiH, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Konsenzualni stav hrvatskih stranaka

U izjavama za medije nakon sastanka, Andrej Plenković je naglasio da je bilo važno čuti od predstavnika različitih političkih stranaka koje djeluju u okviru HNS-a vrlo jasnu i snažnu poruku političkog konsenzusa.

Kazao je da se BiH nalazi u višemjesečnoj krizi u pogledu normalnog i redovitog funkcioniranja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine, kao i činjenice da nije usvojen proračun. Podsjetio je i da se približava izborna godina, a konsenzus izbornog zakonu još nije postignut:

- Konsenzualni stav hrvatskih stranaka u BiH, u najkraćem, glasi: treba se pridržavati ustavnog temelja, a to su 1 država, 2 entiteta i 3 konstitutivna, ravnopravna naroda. RH će se nastaviti zauzimati za dogovor sa svim uključenim akterima u BiH, koji bi prije općih izbora 2022. Hrvatima osigurao ravnopravnost - da mogu sami birati svoje legitimne, istinske političke predstavnike!

Hrvati se moraju osjećati dobro u BiH

Dogovor o izmjenama Izbornog zakona - nastavio je - omogućio bi kvalitetno funkcioniranje BiH:

- Nije mi poznato da se međunarodna zajednica ikad odrekla ustavnog okvira koji je dogovoren u Daytonu, a potpisan u Parizu. Kada je 1995. donesen Daytonski sporazum, kao jamstvo ravnopravnosti konstitutivnih naroda, nitko nije mogao niti pomisliti da će Bošnjaci nametati Hrvatima članove Predsjedništva BiH ili zastupnike u domovima naroda. Želimo da se riješi ta anomalija koja od 2006. muči naše sunarodnjake! Hrvati se moraju osjećati dobro u BiH.

Stvarna ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH & njihovo legitimno predstavljanje - temelji pravednog Izbornog zakona!

Smirivanje tenzija & konstruktivniji pristup

Premijer Plenković ponovno je istaknuo da u BiH dolazi kao prijatelj i susjed:

- Vjerujem da su i razgovori koje smo danas vodili pridonijeli smirivanju tenzija i konstruktivnijem pristupu. Hrvatska će nastaviti podržavati BiH u svim aspektima na njenom europskom i reformskom putu.

Hrvatska će nastaviti pružati podršku svakom nastojanju da se poboljša položaj Hrvata u BiH

ČOVIĆ: Važna nam je pomoć Hrvatske 

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio je Plenkoviću na posjeti, kazavši da je on jedan od najvećih prijatelja koji je u zadnjih desetak godina omogućio puno toga „što sami u BiH nismo mogli napraviti, pa i sami čin predaje zahtjeva za članstvo u EU-u“:

- U izuzetno teškoj situaciji za BiH ponovno je došao da nas ohrabri kako bi se napokon postigao dogovor o reformi izbornog zakonodavstva. Isto tako upitao je čitavu BiH: Recite, kako Hrvatska još može pomoći vašoj političkoj, ekonomskoj i socijalna stabilnosti te europskom putu.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Čović je ponovio da za hrvatsku stranu u BiH nije prihvatljiv razgovor o brisanju konstitutivnih naroda te da se, umjesto toga, u Ustavu BiH treba omogućiti i pripadnicima manjina da se kandidiraju na najviše pozicije u državi.

VIJENAC ZA POGINULE PRIPADNIKE HVO-a

Uoči susreta s predstavnicima HNS-a BiH, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković položio je u Mostaru vijenac u čast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilnim žrtvama.

A A A