Vijesti
10. 1. 2022.

Brzi razvoj Splita & SDŽ-a: Izgradnja milijardu kuna vrijednog tunela Kozjak, nova prometnica Solin-Omiš & završetak „Zapadne rampe“!

Kreće izgradnja pristupne ceste do mjesta na kojem će biti 2.545 m dugi tunel Kozjak (Vučevica-Kaštela). U veljači se potpisuje ugovor. Tim golemim projektom znatno će se smanjiti gužve na ulasku u Split. Pelješki most pustit ćemo u promet ovog ljeta, a do listopada očekujemo završetak „Zapadne rampe“ u Splitu. Gotove su pripremne radnje i za prometnicu od Solina do Omiša, koja će se graditi europskim sredstvima. Dosad smo ugovorili više od 7 milijardi kuna iz EU fondova za razvoj Splita i županije. Vlada RH i dalje će podržavati sve važnije projekte i ulaganja! - poručio je premijer Plenković nakon sastanaka sa županom Bobanom i gradonačelnikom Puljkom.

Nakon posjeta KBC-u Split, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se, prvo, sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, s kojim je razgovarao o razvojnim projektima i pripremama za turističku sezonu.

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

Rast BDP-a - dvoznamenkast!

Andrej Plenković je podsjetio da je Splitsko-dalmatinska županija u mandatu ove Vlade ugovorila više od sedam milijardi kuna iz europskih fondova za brojne razvojne projekte.

Izdvojio je i da je kroz Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ država tijekom koronakrize isplatila 1.5 milijardi kuna za radnike u privatnom sektoru na prostoru SDŽ-a:

- Na taj je način, zahvaljujući politici Vlade, 75.000 zaposlenika dobilo plaću, a 15.000 poduzeća preživjelo je, premostilo krizu. Nisu dovedene u pitanje egzistencije hrvatskih obitelji ovdje u Dalmaciji. Ta je politika pridonijela i odličnoj turističkoj sezoni te rastu BDP-a, koji će ove godine biti – dvoznamenkast!

Rast hrvatskog gospodarstva u 2021. bit će - dvoznamenkast! No omikron poziva na dodatni oprez, odgovornost & solidarnost

Prometnice & Renesansa hrvatske obale

Razgovaralo se, naravno, i o ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, od obilaznice Omiš i dionice Mravince -TTTS, preko rekonstrukcije raskrižja Širina u Solinu, do izgradnje tunela Kozjak (na trasi Vučevica-Kaštela), vrijednog milijardu kuna. Što se tiče potonjeg projekta, Plenković je najavio da uskoro kreće prva faza, od Vučevice do mjesta gdje se počinje graditi 2.545 m dugi tunel:

- U veljači se potpisuje ugovor. Ministar prometa i Hrvatske ceste, u dogovoru sa županom Bobanom, poduzimaju sve aktivnosti kako bi se omogućila dva propulzivna, prohodna ulaza u Split i rasteretile gužve tijekom sezone.  Župan me je izvijestio da je tzv. Zapadna rampa, već i u ovoj privremenoj regulaciji, bitno rasteretila promet u Splitu, a projekt će biti dovršen u listopadu.

IZ SDŽ-a (2): Započela rekonstrukcija obale u splitskoj gradskoj luci - prva u zadnjih 150 godina!

Razgovaralo se i o brojnim investicijama u luke na Jadranu, pri čemu je premijer podsjetio da Vlada tu politiku naziva „Renesansa hrvatske obale“.

Do ljeta se vozimo Pelješkim mostom!

Naglasio je da ovakvih ulaganja na obali ili u otoke nije bilo desetljećima:

- Vlada vodi politiku koja razvija infrastrukturu, unaprjeđuje gospodarstvo, promet i turizam. Nastavit ćemo pomagati brzi razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Dodao je da su počele pripreme za turističku sezonu te poručio da će u njoj funkcionirati Pelješki most, a da će Dalmacija vidjeti kakvu novu vrijednost za turiste i stanovništva donosi taj infrastrukturni projekt.

Pelješki most spojen s kopnom! U promet će biti pušten, skupa s pristupnim cestama, već od sredine 2022. godine!

BUTKOVIĆ: Projekti za Split vrijedni 3 milijarde kuna!

Nakon susreta sa županom Bobanom, predsjednik Vlade RH sastao se i sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Na sastanku - na kojem je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković - razgovaralo se o projektima vrijednima više od tri milijarde kuna. Među njima su rekonstrukcija stadiona Poljud, Žnjan i Dračevac te brojne prometnice.

Ministar Butković podsjetio je da se zadnjih godina kontinuirano radi na rješavanju prometnih problema u Splitu, koji je prometno zapušten u odnosu na druge veće gradove. Potvrdio je da će uskoro u realizaciju projekti kao što je Vučevica-D8, koji uključuje pristupnu cestu, tunel Kozjak i spoj na D8:

- Raspisan je javni natječaj za izgradnju tunela i spojne ceste, a 15. ožujka je otvaranje ponuda. Početkom veljače potpisat ćemo ugovor za pristupnu cestu i počet će radovi na širini. Uskoro bi se trebala izdati i građevinska dozvola za projekt Zagorskog puta.

A A A