Vijesti
11. 1. 2022.

Ovog ljeta vozit ćemo se Pelješkim mostom!

PVRH Andrej Plenković na gradilištu u Komarni: Radovi na samom mostu privode se kraju, bit će gotovi do kraja siječnja! Zadovoljni smo dinamikom izgradnje i pristupnih cesta te očekujemo da će most biti pušten u promet ove turističke sezone. Gužve i čekanja na granici bit će iza nas! Ostvarujemo strateški cilj o teritorijalnom spajanju juga Lijepe Naše s ostatkom Hrvatske! Ovaj kapitalni infrastrukturni projekt nova je vrijednost za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za sve turiste, strane i domaće.

Nakon Splita, a na putu za Dubrovnik, predsjednik Vlade RH i HDZ-a obišao je u ponedjeljak popodne radove na gradilištu Pelješkog mosta.

Brzi razvoj Splita & SDŽ-a: Izgradnja milijardu kuna vrijednog tunela Kozjak, nova prometnica Solin-Omiš & završetak „Zapadne rampe“!

„Radovi na samom mostu bit će okončani do kraja siječnja, dovršit će se njegova izgradnja, to je prva faza. Dobro napreduju i pristupne ceste koje grade austrijski Strabag i grčki Avax, to su druga i treća faza, pa će se preko mosta moći voziti već u ovogodišnjoj turističkoj sezoni!" - najavio je Andrej Plenković:

- Četvrta faza, Ston, završit će pak početkom jeseni, no to nije prepreka da se već ovog ljeta ne prometuje Pelješkim mostom. Gužve i čekanja na granici bit će iza nas!

Cijela Hrvatska - propulzivna autodestinacija!

Ovaj kapitalni infrastrukturni projekt - dodao je - nova je vrijednost za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije, ali i za sve turiste, strane i domaće:

- Cijela Hrvatska time postaje propulzivna autodestinacija! Ostvarujemo strateški cilj o teritorijalnom spajanju juga Lijepe Naše s ostatkom Hrvatske!

Pelješki most spojen s kopnom! U promet će biti pušten, skupa s pristupnim cestama, već od sredine 2022. godine!

S DOBROSLAVIĆEM & FRANKOVIĆEM

Nakon obilaska Pelješkog mosta, predsjednik Plenković u Dubrovniku se sastao sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem. Razgovarali su o borbi protiv COVID-a, ulaganjima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), boljem povezivanju otoka te razvoju prometne, obrazovne i zdravstvene infrastrukture, kao i o pripremama za turističku sezonu:

- Država je tijekom koronakrize za plaće zaposlenih u privatnom sektoru u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izdvojila 700 milijuna kuna, čime smo očuvali 22.500 radnih mjesta i 5.000 poduzeća. Ujedno, od 2016. naovamo ugovoreno je iz EU fondova oko šest milijardi kuna za projekte u DNŽ-u. Suradnja je jako dobra, veselim se njenom nastavku.

Bilo bi šteta ne iskoristiti Pelješki most

Na kraju, zahvalio je županu i gradonačelniku te svim saborskim zastupnicima iz DNŽ-a na predanom angažmanu i lobiranju za projekt Pelješkog mosta:

- To je veliko postignuće, trajna ostavština ovog mandata. Stvari se zauvijek mijenjaju na bolje!

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

Posjetimo da je premijer Plenković još tijekom posjeta KBC-u Split naglasio da je i u kontekstu Pelješkog mosta „sada vrlo važno da iskažemo ozbiljnost kako bismo poslali poruku svima koji razmišljaju o dolasku u Hrvatsku da ćemo i ovog ljeta biti sigurna destinacija“:

- Most će biti pušten u promet, šteta bi bilo da uslijed nedovoljne procijepljenosti ne iskoristimo tu novu kvalitetu za sve turiste.

BUTKOVIĆ: Nema opasnosti od bure!

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gostujući u Dnevniku Nove TV, potvrdio je da će za desetak dana Pelješki most ući u fazu tehničkog pregleda:

- Prvi dio pristupnih cesta trebao bi biti gotov u svibnju, pa ćemo u lipnju otvoriti sami most i taj dio pristupnih cesta, dok će čvor Ston, koji uključuje Most Ston koji je konstrukcijski već gotov, u promet biti pušten ujesen. Polovicom ove godine prva vozila prijeći će Pelješki most!

Uz obalu većinom bura stvara probleme za prometovanje, no ministar ističe da „nema zime“ kada je u pitanju Pelješki most:

- Projektiran je na mjestu gdje nema jakih udara bure. A i burobrani su već montirani. Ovdje neće biti takvih „muka“.

A A A