Vijesti
17. 1. 2022.

Iako su naše mjere zapošljavanja & populacijske politike najizdašnije u povijesti, moramo još više i bolje!

Andrej Plenković: Činit ćemo sve da ublažimo negativne trendove i poboljšamo one pozitivne. Mnoge mjere tek trebaju donijeti svoje rezultate. Imamo najviši kreditni rejting ikad, najveće plaće, rapidni rast BDP-a, ulazimo u Schengen… No demografija je šire pitanje od jedne Vlade ili jednih politika. 1948. imali smo 95.000 rođenih, a lani - 35.000. U 22. stoljeću živi se drukčije nego u prošlom, a od ulaska u EU poraslo je iseljavanje zbog slobode kretanja radnika. Zapadne zemlje negativni priraštaj kompenziraju useljavanjem, što RH još nije u prilici. Vjerujem ipak da će ovo desetljeće, uz rekordna EU sredstva i nastavak dobrih makroekonomskih pokazatelja, biti desetljeće razvoja!

Nakon što je predstavio Zakon o uvođenju eura kao službene valute, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Banskim je dvorima odgovarao na pitanja novinara.

Od 5. rujna dvojne cijene. Zamjena kuna u eure bez troška. Nizom mehanizama spriječit ćemo lovce u mutnom!

Izdvajamo komentar Andreja Plenkovića na rezultate popisa stanovništva:

Nije samo ekonomsko, nego i kulturološko pitanje

Nitko ne može biti zadovoljan padom broja stanovnika u Hrvatskoj, no s obzirom na šire trendove nije neočekivan. Demografija je puno šire pitanje od jedne Vlade RH, jednih vlasti ili jednih politika.

Ako sagledamo trend negativnog prirodnog priraštaja u Europi, brojke se lako, bez opravdavanja, mogu rastumačiti: od 396.000 ljudi manje, 166.000 odnosi se na razliku između preminulih i rođenih, dok je od preostalih 230.000 njih 110.000 registriranih iseljenika i 120.000 onih neregistriranih.

U nas je 1948. bilo 95.000 rođenih, a 2021. 35.000 - 60.000 manje. Negativni priraštaj imamo već 70 godina. Jedini mali plus u broju rođenih imali smo 1996. godine. Dakle, prvo: u 3. desetljeću 22. stoljeća način života drukčiji je nego polovicom prošlog. To nije samo ekonomsko, nego i kulturološko pitanje.

Sloboda kretanja radnika & zapošljavanja u EU-u

Drugo: od ulaska RH u Europsku uniju poraslo je iseljavanje uslijed pune slobode kretanja radnika i zapošljavanja. Prije 2013. mogli ste dobiti posao u EU-u jedino uz radnu dozvolu, u kompliciranim procedurama, ili ako ste ušli u neku kvotu.

Treće: zapadne zemlje negativni priraštaj kompenziraju useljavanjem, što Hrvatska još nije u prilici.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Sine ira et studio

Ako sine ira et studio usporedimo brojke, činjenica je da smo donijeli - od svih dosadašnjih Vlada - najizdašnije mjere u cilju demografske revitalizacije, zasnivanja obitelji i ostanka mladih. Mnoge od mjera, međutim, tek će za koju godinu donijeti konkretnije rezultate.

Rast hrvatskog gospodarstva u 2021. bit će - dvoznamenkast! No omikron poziva na dodatni oprez, odgovornost & solidarnost

Imamo i najbolji kreditni rejting ikad, najveći rast plaća u povijesti i najniže kamate, rekordna europska sredstva, povećanje zaposlenosti unatoč COVID krizi, rapidni gospodarski rast, pred samim smo ulaskom u Schengen… Ali, želimo i više i bolje. Učinit ćemo sve da ublažimo negativne trendove i dodatno poboljšamo one pozitivne.

Desetljeće hvatanja razvojnog koraka

Uvjeren sam da ćemo u ovom desetljeću, uz 25 milijardi eura iz EU fondova i uz nastavak dobrih makroekonomskih pokazatelja, uloviti razvojni korak s državama srednje Europe poput Mađarske, Slovačke, Poljske ili Češke koje su 10 godina prije nas počele koristiti golema europska sredstva.

Suočeni smo s unutarnjim i vanjskim pokušajima demontaže naše države. No neće spriječiti ulazak u Schengen, uvođenje eura & uspjeh turističke sezone!

A A A