Vijesti
13. 1. 2022.

U odnosu na 2021. za pola milijarde kuna povećavamo izdvajanja za sustav socijalne skrbi!

Andrej Plenković na 95. sjednici Vlade RH: Reformskim paketom od 7 zakona, koji smo poslali u 2. saborsko čitanje, gradimo učinkovitiji sustav koji stavlja u fokus korisnike i bolju uslugu. Povećavamo osobne invalidnine, minimalne zajamčene naknade, naknade za osobe s invaliditetom i osobne potrebe, za udomitelje… Proširujemo krug osoba koje mogu steći status njegovatelja. * U EU-a je cijena struje za domaćinstva porasla 27%, a plina 40%. No mi smo to nizom mehanizama spriječili. Ponovit ću: struja i plin sigurno neće poskupjeti do kraja sezone grijanja! * Broj umrlih od Covida, nažalost, u RH je premašio 13.000. U 7 dana imamo 48.600 slučajeva zaraze, najviše u jednom tjednu od početka pandemije. Omikron se rapidno širi i stoga još jednom apeliramo na sve da se cijepe, poklone povjerenje liječnicima i poštuju protuepidemijske mjere.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a, po običaju, osvrnuo se na aktualne teme. Započeo je obraćanje ovotjednim posjetom Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

KBC & razvoj Splita i SDŽ-a

U splitskom KBC-u je zajedno s ministrom Vilijem Berošem izrazio potporu i zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na naporima koje poduzimaju tijekom pandemije koronavirusa, posebno jer se u Dalmaciji intenzivirala dinamika Covida-19.

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

Potom je sa županom i gradonačelnikom razgovarao o brojnim projektima, osobito na područjima prometne infrastrukture, regionalnog razvoja, očuvanja radnih mjesta i korištenja europskih fondova.

Brzi razvoj Splita & SDŽ-a: Izgradnja milijardu kuna vrijednog tunela Kozjak, nova prometnica Solin-Omiš & završetak „Zapadne rampe“!

Pelješki most - suverenistički projekt

O istim je temama bilo riječi i u Dubrovniku, a posjet DNŽ-u obilježio je obilazak radova na Pelješkom mostu, koji bi trebao biti završen u sljedećih 15-ak dana:

- Taj veliki, strateški, suverenistički projekt povezivanja hrvatskog teritorija pred samim je krajem. Ove ćemo sezone moći koristiti Pelješki most i pristupne ceste te na taj način cijela Hrvatska postaje propulzivna auto-destinacija, što je dobro i za turizam i za gospodarstvo.

Ovog ljeta vozit ćemo se Pelješkim mostom!

ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

U Dubrovniku se predsjednik Plenković sastao i s Bakirom Izetbegovićem, s kojim je razgovarao o situaciji u BiH, suradnji dviju zemalja, pripremi zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH te izmjeni izbornog zakona i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda:

- To je čitavo vrijeme čvrsta politika i jasna pozicija naše Vlade, izborna reforma ključni je element za normalno i učinkovito funkcioniranje BiH. Pritom je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih i secesionističkih tendencija. Želimo s BiH surađivati kao sa susjednom, suverenom državom koja dobro funkcionira i u kojoj su Hrvati ravnopravni.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Novska - ukorak s 4. industrijskom revolucijom

Predsjednik Vlade i HDZ-a posjetio je ovog tjedna i Novsku. Kazao je da se u tom gradu prepoznaju digitalna tranzicija i trendovi četvrte industrijske revolucije:

- Velikim iskoracima u gaming industriji, poduzetničkom inkubatoru, obrazovnom sustavu i budućem kampusu daje se novo ruho industrije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Podsjećam da je prije nekoliko dana predstavljen i Program revitalizacije SMŽ-a.

Novska - središte gaming industrije & izobrazbe. To je nova, moderna, uspješna priča Sisačko-moslavačke županije!

Bez poskupljenja sve do kraja sezone grijanja

Osvrnuo se i na jednu od vodećih tema u svijetu i Europi - rast cijena energenata:

- Prosječni rast cijene struje u studenom prošle godine na razini Europske unije iznosio je 27%, a cijene plina za kućanstva 40%. Hrvatska je tu iznimka, nizom mehanizama spriječili smo poskupljenja za naša kućanstva. Poduzeli smo i mjere kojima smo bili ograničili cijenu goriva.

Za razliku od drugih zemalja u kojima su cijene eksplodirale, u Hrvatskoj struja i plin neće ni za lipu poskupjeti najmanje do kraja sezone grijanja!

Naglasio je da do kraja sezone grijanja, tj. do 1. travnja, neće doći do porasta cijena struje i plina, no upozorio je da trenutačno stanje na globalnom tržištu struje i plina nije povoljno, što Vlada pozorno analizira i gleda koje će mjere poduzimati kako bi prevenirala drastičnije cjenovne skokove:

- Koristit ćemo sve alate. Želimo održati makroekonomsku stabilnost. Razgovaramo i o mogućnosti smanjenja stope PDV-a. Vodit ćemo brigu da se cijene energenata, nakon što smo u Covid krizi očuvali radna mjesta i spriječili kolaps ekonomije, ne reflektiraju na životni standard naših građana.

Najveći tjedni broj novozaraženih

Govoreći o pandemiji i epidemiološkoj situaciji, predsjednik Plenković kazao je da se omikron širi sve brže. Dodao je da od 3 milijuna novih slučajeva u svijetu svakog dana, pola otpada na Europu, a Svjetska zdravstvena organizacija je prognozirala da bi u sljedeća dva mjeseca omikron mogao zaraziti polovicu europskoga stanovništva ako se ovako nastavi širiti.

Istaknuo je i da je u Hrvatskoj u proteklih sedam dana više od 48.600 slučajeva zaraze, što je najveći tjedni broj od kada epidemija traje i duplo više nego tjedan ranije:

- Danas je broj preminulih od Covida ili s njim u Hrvatskoj, nažalost, premašio prag od 13.000 ljudi, dok se pak dnevni ritam cijepljenja usporava. Od početka ožujka do kraja lipnja cijepljeno je milijun i 140.000 osoba, a od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvom dozom.

Rast hrvatskog gospodarstva u 2021. bit će - dvoznamenkast! No omikron poziva na dodatni oprez, odgovornost & solidarnost

Rezervu dijela građana prema cijepljenju ocijenio je štetnom za njih same, pogotovo one koji su se zarazili:

- Stoga inzistiramo na glavnoj poruci sve ovo vrijeme, a to su cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera. Još jednom pozivam građane da poklone povjerenje liječnicima i znanosti.

Reforma sustava socijalne skrbi

Najavio je da će na današnjoj sjednici Vlada usvojiti paket reforme sustava socijalne skrbi i uputiti ga Hrvatskom saboru u drugo čitanje:

- Cilj je imati učinkovit i pravedni sustav socijalne skrbi koji stavlja u fokus korisnike i bolju uslugu. Paket uključuje i Zakon o socijalnoj skrbi i Zakon o udomiteljstvu te pet zakona za regulirane profesije. Unaprijeđena je i koordinacija sustava osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Akademije socijalne skrbi i Obiteljskog centra. Reorganizacijom centara za socijalnu skrb i odvajanjem Obiteljskog centra kao samostalne ustanove radi provođenja preventivnih, tretmanskih i razvojnih aktivnosti za djecu, mlade i obitelj želimo poboljšati i obuhvat i adekvatnost korištenja prava u svrhu smanjenja rizika od siromaštva i socijalne uključenosti.

Reforma socijalne politike donosi kvalitetnije usluge & transparentniji, učinkovitiji i pravedniji sustav socijalne skrbi

Povećavaju se naknade za udomitelje, a proširujemo krug osoba koje mogu steći status njegovatelja - dodao je.

Skrb o osobama s invaliditetom

Napomenuo je da je sve to provedba Programa Vlade i Nacionalne razvojne strategije, u kojima je jasno vidljiv cilj - jačati socijalnu politiku i društvenu solidarnost prema najugroženijima u društvu. Podsjetio je da je Vlada u prosincu donijela Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom:

- Želimo hrvatsko društvo učiniti osjetljivim i prilagođenijim za nužne promjene u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom. Predlaže se ukidanje cenzusa u visini od 4.000 kuna s ciljem pravednijeg osiguravanja materijalnog prava, tj. osobne invalidnine. Naknada za osobe s invaliditetom povećava se s 1.500 na 1.750 kuna, a zajamčena minimalna naknade s 800 na 1.000 kuna. Povećavaju se i naknade za osobne potrebe te osobne invalidnine.

Naša Vlada kontinuirano razvija partnerski odnos & dijalog s udrugama osoba s invaliditetom

Zaključio je da će se temeljem ovih zakona izdvajanja za socijalnu skrb u proračunu za 2022. - u odnosu na ona u 2021. - povećati za 500 milijuna kuna.

A A A