Vijesti
27. 1. 2022.

Žrtve Holokausta trajni su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. PVRH Andrej Plenković: Holokaust je strašno nasljeđe naše povijesti. Imamo odgovornost da nikad ne zaboravimo i obvezu učiniti sve da se zločini nikad više ne ponove. Milijuni ubijenih opomena su o važnosti temeljnih vrijednosti - demokracije, humanosti, ljudskih prava i uključivosti. PHS Gordan Jandroković: Uz nedvosmislenu osudu zločina nacističkog režima, prisjećamo se i hrabrih pojedinaca, poput 122 hrvatska Pravednika među narodima, koji su se izlažući svoje živote suprotstavili zlu kako bi spasili druge. Prisjećamo se i žrtava drugih genocida i monstruoznih zločina - prisjećamo se Vukovara, Škabrnje, Srebrenice, svih stratišta u modernoj povijesti.

„U rezoluciji UN-a iz 2005. godine, kojom je utemeljen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, odbacuje se negiranje Holokausta i bezrezervno osuđuju svi oblici netolerancije i nasilja nad osobama ili zajednicama na temelju etničke pripadnosti ili religijskih uvjerenja“ - istaknuo je još predsjednik Andrej Plenković otvarajući 98. sjednicu Vlade RH:

Sustavno uništavanje židovskog naroda

Ovaj se međunarodni dan obilježava u spomen na 27. siječnja 1945. godine, kada je oslobođeno 7.5.000 zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz, u kojem je ubijeno milijun i 100.000 ljudi, od čega gotovo milijun Židova:

- Kao najzloglasniji od svih logora, Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine i najteža stradanja židovskog naroda, ali i sustavno uništavanje drugih nacionalnih skupina koje je progonio nacistički režim. Pod kojim je od 1933. Europa svjedočila progonu i genocidu nad više od 11 milijuna ljudi, od čega 6 milijuna Židova, uključujući i milijun i pol djece.

https://www.hdz.hr/article/1481/izlozba-o-holokaustu-zaborava-nema-i-ne-smije-biti-jer-je-zaborav-zlocina-negiranje-covjeka-i-njegove-ljudskosti

Izložba o Holokaustu: „Zaborava nema i ne smije biti, jer je zaborav zločina negiranje čovjeka i njegove ljudskosti“

Jasenovac - bolni, tragični dio hrvatske povijesti

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - nastavio je Plenković - trebamo se prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojem su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata:

- Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja.

Najveće zlo u povijesti čovječanstva obvezuje nas da gradimo društvo koje se snažno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije & isključivosti

Netolerancija i govor mržnje sve prisutniji

Napomenuo je da na današnji dan ujedno trebamo promišljati i o svijetu u kojem živimo, o netoleranciji, diskriminaciji i govoru mržnje koji su sve prisutniji:

- To su loši i štetni trendovi, protiv njih se treba boriti, takvu retoriku politika treba jasno osuditi, a pravosudna tijela, u skladu sa zakonskim okvirom, kažnjavati.

Žrtve kojih se danas sjećamo podsjetnik su i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

JANDROKOVIĆ: Holokaust je započeo govorom mržnje, a završio djelima nepojmljivog zla

Sjećanje, dostojanstvo, pravda. Minutom šutnje Hrvatski sabor odao je počast svim žrtvama Holokausta, a saborsko izaslanstvo položilo je vijenac kod skulpture "Mojsije" na Židovskom groblju na Mirogoju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u obraćanju na Markovu trgu naglasio je da je Holokaust vječna opomena kakva zla mogu nastati iz nesnošljivosti, rasizma i ksenofobije:

- Ne smijemo nikada zaboraviti da je Holokaust započeo govorom mržnje, a završio djelima strahovitog, nepojmljivog zla. Uz nedvosmislenu osudu monstruoznih zločina nacističkog režima, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i žrtava drugih genocida i nezamislivih zločina; prisjećamo se Vukovara, Škabrnje, Srebrenice, svih stratišta nevinih žrtava u modernoj povijesti.

Kultura sjećanja, pijetet spram žrtava, očuvanje povijesnih činjenica

Njegovanje kulture sjećanja, trajni pijetet spram žrtava, očuvanje povijesnih činjenica i borba protiv njihovog negiranja ili iskrivljavanja preduvjeti su kako bi pravda bila zadovoljena te kako bismo spriječili ponavljanje zločina u budućnosti - također je istaknuo Jandroković.

Više na:

Predsjednik Sabora Jandroković održao prigodno obraćanje u Sabornici u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

OBULJEN KORŽINEK: Znamo iz povijesti da negiranje zločina dovodi do novih stradanja

I izaslanstvo Vlade RH, predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, položila je vijenac kod skulpture „Mojsije“ na Mirogoju.

- Znamo iz povijesti da negiranje zločina dovodi do novih stradanja. Uključeni smo kroz sve resore kako bismo kulturu sjećanja njegovali i prezentirali na ispravan način. Potreba za sjećanjem na Holokaust sve je veća jer, nažalost, postoje glasovi koji negiraju takvo stradanje - poručila je Obuljen Koržinek.

A A A