Vijesti
25. 2. 2022.

Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Ukrajini sa 133 glasa za i 1 suzdržanim

Hrvatska je čvrsto uz Ukrajinu! Suzdržana je bila jedino Katarina Peović (Radnička fronta). Glasovanje je s galerije pratio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, a donošenje Deklaracije zastupnici su popratili pljeskom. Sabor najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju na teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče trupe s ukrajinskog teritorija. Parlamentarna većina još jučer je jednodušno podržala odluku Vlade o slanju humanitarne i tehničke pomoć Ukrajini te o spremnosti RH da prihvati moguće izbjeglice.

Uoči glasovanja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković još jednom je poručio da je Hrvatska u ovim teškim trenucima uz ukrajinski narod:

- Moramo uvijek voditi računa o vlastitim nacionalnim interesima, ali isto tako, kao država koja je bila žrtva srpske agresije, iskazivati solidarnost s onima koji su danas žrtve te u skladu s mogućnostima pomoći koliko god možemo kako bi ova tužna epizoda u ljudskom rodu došla kraju. Svi zajedno s osjećajem nevjerice gledamo ono što se događa u Ukrajini, ruskom agresijom prekršena su sva načela na kojima počivaju međunarodni poredak i pravo.

Hrvatska, nažalost, najbolje zna što znače agresija i okupacija. Izražavamo punu solidarnost s Ukrajinom!

Glasovanje je s galerije pratio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, a donošenje Deklaracije zastupnici su popratili pljeskom.

SADRŽAJ DEKLARACIJE

Prijedlog Deklaracije o Ukrajini, koji je danas prihvaćen na plenarnoj sjednici, jučer je na poziv predsjednika Hrvatskog sabora žurno pripremio i potom jednoglasno usvojio Odbor za vanjsku politiku (predsjednik: Gari Cappelli).

Osuda priznanja samoproglašenog Donjecka i Luhanska

U Deklaraciji se još ističe da Hrvatski sabor osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska „jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka“.

Također se navodi da Hrvatski sabor daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama - što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine.

Puna solidarnost s ukrajinskim narodom

Izražava se puna solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te se poziva Vladu RH da pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini u ovom za njih i za sav miroljubivi svijet teškom trenutku.

Invazija na Ukrajinu jako podsjeća na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Nove sankcije zasigurno nisu posljednja poruka EU-a Rusiji

U deset točaka Deklaracije Hrvatski sabor zaključno izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije, čitavog europskog kontinenta, svjetskog mira i međunarodnog poretka.

BAČIĆ: Jednodušna podrška odluci Vlade RH o pomoći Ukrajini

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić istaknuo je da je parlamentarna većina još jučer jednodušno podržala odluku premijera Andreja Plenkovića i Vlade o slanju humanitarne i tehničke pomoć Ukrajini te o spremnosti RH da prihvati moguće izbjeglice:

- Hrvatska već tri desetljeća gaji posebne prijateljske odnose s Ukrajinom, prvom članicom Ujedinjenih naroda koja nas je priznala, i to dok je dio našeg teritorija bio okupiran.

STIER: Danas nema mjesta za 'nesvrstanost'!

HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier napomenuo je tijekom saborske rasprave da „danas nema mjesta za 'nesvrstanost', danas kada i mi u susjedstvu imamo pokušaj replike tzv. ruskog sveta:

- Danas šaljemo poruku da smo kao zastupnici svrstani na strani prava, mira i slobode, danas nas vodi crven-bijel-plavi barjak kao simbol slobode. 

OPARA: Srbija mora pokazati na čijoj je strani

Andro Krstulović Opara, drugi naš zastupnik, naveo je da se Srbija mora odlučiti na čiju će stranu:

- Nema više 'neutralnih' zemalja. Oni koji su protiv osude ruske agresije znači da ostaju u blatu agresivne, netransparentne i neeuropske politike. Srbija mora pokazati je li za europski i demokratski put ili ostaje na mjestu mraka koje je Putin uspio na najgori mogući način afirmirati.

A A A