Vijesti
11. 3. 2022.

Uvođenje eura značit će viši kreditni rejting naše zemlje & niže kamate i za građane i za gospodarstvo!

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH upućen je u 2. saborsko čitanje. Zdravko Marić: Članstvo u europodručju značit će i bolju zaštitu u mogućim krizama. Kako razni lovci u mutnom ne bi neopravdano povećali cijene, predviđeni su mehanizmi za zaštitu potrošača, od dualnog iskazivanja cijena do niza nadzornih aktivnosti. Hrvatska ispunjava sve kriterije - uvest ćemo euro 1. siječnja 2023. godine!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija najavio je u saborskoj raspravi da će trošak prilagodbe cijelog sustava uvođenju eura iznositi oko dvije milijarde kuna, istaknuvši da pozitivne strane uvođenja eura daleko pretežu nad onima negativnim:

- Što prije treba uvesti euro, Hrvatska je ionako već duboko eurozirana zemlja. Članstvo u europodručju značit će viši kreditni rejting naše zemlje, a time niže kamate i za građane i za gospodarstvo. Euro snažno podržava i poslovna zajednica.

Dan uvođenja - 1. siječnja 2023.

Odgovarajući na zabrinutost („zabrinutost“) dijela zastupnika da će uvođenje eura značiti dodatni udar za građane, dr. sc. Zdravko Marić je poručio da će nas upravo članstvo u eurozoni bolje štititi u mogućim budućim krizama:

- U zemljama koje su uvele euro porast cijena uslijed „zaokruživanja“ iznosio je 0.2-0.4 postotna boda. Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje, pa tako i one vezane za inflaciju, a na inflatorne pritiske koji nemaju veze s uvođenjem eura Vlada je već odgovorila paketom mjera za ublažavanje cjenovnog udara. Hrvatska će euro kao službenu valutu uvesti 1. siječnja 2023. godine!

Euro kao službenu valutu u Hrvatskoj uvodimo u 5 koraka - Prioritet je zaštita potrošača!

Kako razni lovci u mutnom ne bi neopravdano povećali cijene, predviđeni su mehanizmi za zaštitu potrošača, od dualnog iskazivanja cijena do niza nadzornih aktivnosti - zaključio je Marić.

PERIĆ: Hrvatska ispunila sve uvjete

Govoreći u ime Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora Grozdana Perić naglasila je da se Hrvatska za ovaj proces dugo pripremala:

- Hrvatska provodi sve obveze sukladno rokovima te je dosad ispunila sve uvjete, a to su stabilnost cijena, tečaja i javnih financija.

Hrvatska ostvaruje dva strateška cilja dublje integracije - ulazak u europodručje i Schengen!

Mostovci kao mostovci

Vladin zakonski prijedlog podržao je i dio oporbe. „Nema dvojbe da je ulazak u eurozonu uspjeh“ - kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas), dok je Boris Lalovac iz SDP-a poručio da je to „najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi“.

Drugi oporbeni zastupnici, poput Mostovih mališana, ostali su vjerni svojoj destruktivnoj politici i protivljenju bilo kakvom napretku Hrvatske.

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

A A A