Vijesti
21. 3. 2022.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti doktorice Vesne Bosanac - jednog od simbola obrane Grada Heroja

Požrtvovnost i hrabrost gospođe Bosanac, njezin nemjerljivi doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske, ostaju nam u trajnom sjećanju. U sudbonosnim danima Domovinskog rata vodila je bolnicu u kojoj su, u nemogućim uvjetima, liječene i operirane tisuće hrvatskih branitelja i civila. U njoj je i dočekala slom obrane, otkud je odvedena u srbijansko zatočeništvo. Nakon mirne reintegracije vratila se u Vukovar te u svojoj bolnici ostala raditi do umirovljenja. U zajedničkoj suradnji, Vlada RH je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji dr. Vesne Bosanac, u kojoj stoji:

Spašavanje ranjenika u neljudskim uvjetima

Poštovana obitelji,

s tugom i iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti gospođe Vesne Bosanac.

Posebno ćemo je pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, osobito tijekom Domovinskog rata - kada su u Vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani mnogobrojni ranjeni hrvatski branitelji i civili.

Zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala je simbol obrane i otpora Vukovara.

Nacionalna memorijalna bolnica

Godine 1997. dr. Bosanac vratila se u Vukovar, gdje započinje s reintegracijom potpuno devastirane bolnice u hrvatski zdravstveni sustav.

U zajedničkoj suradnji, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

Red Danice hrvatske & Povelja Republike Hrvatske

U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju.

Dr. VESNA BOSANAC (9. ožujka 1949. - 21. ožujka 2022.)

Nakon duge i teške bolesti, u ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak je u 73. godini u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar umrla dr. Vesna Bosanac, heroina Domovinskog rata, prijeratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Rođena je 1949. u Subotici, a kao dijete doselila je u Borovo naselje. Po zanimanju je bila pedijatrica, a na čelo tadašnjeg Medicinskog centra Vukovar došla je u srpnju 1991. godine. U tri mjeseca obrane Vukovara u bolnici je liječeno oko 4.000 ranjenika, a pod nemogućim uvjetima izvedeno je oko 2.250 operacija. Bilo je dana kada je na bolnicu dnevno padalo i do 700 projektila velikosrpskog agresora.

Kroz cijelo vrijeme agresije doktorica Bosanac ostala je u bolnici gdje je dočekala i slom obrane Vukovara, nakon kojeg je, po ulasku neprijatelja u grad, iz bolnice odveden 261 ranjenik, civil i medicinski djelatnik, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, dok se za 61 osobom još uvijek traga.

Svjedokinja optužbe u Haagu

O tom zločinu svjedočila je 2008. pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, u postupku protiv Vojislava Šešelja, a bila je svjedokinja i u haškom suđenju Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku tzv. republike srpske krajine. Kao svjedokinja optužbe govorila je o višemjesečnoj opsadi Vukovara i teškom razaranju grada te zločinima nad zarobljenicima.

Nakon sloma obrane Vukovara, Vesna Bosanac odvedena je u srbijansko zatočeništvo te je tri tjedna provela u koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici, prije nego je razmijenjena. U Zagreb je stigla u prosincu 1991. godine.

HVALA VAM ZA SVE GODINE BORBE ZA NAŠ GRAD!

Od istaknute članice naše stranke, koja je bila i članica Gradskog vijeća Grada Vukovara u progonstvu od 1993. do 1996. godine, emotivnom se objavom oprostio vukovarski HDZ:

Doktorica Vesna Bosanac postala je simbolom junaštva i građanske hrabrosti.

Naša ravnateljica iza sebe ostavlja duboko urezanu humanost i odvažnost.

Hvala Vam što ste štitili Vukovar!

Hvala Vam za sve godine borbe za naš grad!

Laka joj hrvatska gruda! Počivala u miru Božjem!

A A A