Vijesti
18. 11. 2021.

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković u Gradu Heroju na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje: S najdubljim poštovanjem prisjećamo se heroja kojima hrvatski narod duguje slobodu i demokraciju. Žrtva hrvatskih branitelja i civila nikada neće biti zaboravljena, nikada se nećemo umoriti u ponavljanju povijesne istine o pobjedničkom i pravednom Domovinskom ratu te o obrani i oslobođenju Lijepe Naše od velikosrpske agresije! Vlada RH ima zadaću uvijek činiti više za Vukovar, ulagati u njegov razvoj, u radna mjesta. U prošlih 5 godina u tom je smislu puno učinjeno.

Kolona sjećanja, u mislima i molitvama sa žrtvama velikosrpske agresije. Kolona sjećanja, 30 godina poslije sloma herojske obrane Vukovara. Manje od 2.000 branitelja odolijevalo je punih 87 dana napadima više od 30.000 neprijatelja. U svirepoj je agresiji u Vukovaru likvidirano, poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, Grad na Dunavu sravnjen je sa zemljom.

Ali, iz Grada Heroja poslana je poruka da Hrvati nikada neće pokleknuti. Poruka ponosa, poruka pobjede. Iz Vukovara je niknula sloboda. Da se nikad ne zaboravi! Istina se zove imenom Tvojim! Hvala Ti, Grade naš herojski! Nikada nećemo dopustiti da Vukovar padne u zaborav, dok je svijeta i vijeka stupat ćemo u Koloni sjećanja!

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

Heroji kojima hrvatski narod duguje slobodu

Uoči Kolone sjećanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je, ispred Nacionalne memorijalne bolnice, da se s najdubljim poštovanjem prisjećamo heroja kojima hrvatski narod duguje slobodu i demokraciju:

- Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar! To se osjeća u narodu, to se vidi i danas, ovdje, dolaskom mnogobrojnih ljudi, i starih i mladih, iz svih dijelova Domovine i izvan Hrvatske. Poštuje se bitka za Vukovar, poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, njegova žrtva nikada neće biti zaboravljena!

Vukovar - temelj hrvatske države & simbol stradanja hrvatskog naroda, ali i nepobjedivog otpora velikosrpskoj agresiji

Nikada se nećemo umoriti - dodao je Andrej Plenković - u ponavljanju povijesne istine o pravednom i pobjedničkom Domovinskom ratu te o obrani i oslobođenju Lijepe Naše od velikosrpske agresije!

Naša je zadaća uvijek činiti više za Vukovar

Istaknuo je da Vlada RH ima zadaću uvijek činiti više za Vukovar i ulagati u njegov razvoj, u radna mjesta:

- U prošlih 5 godina u tom je smislu, i financijski i simbolično, puno napravljeno. Vukovar je proglašen gradom posebnog domovinskog pijeteta, današnji Dan sjećanja neradni je dan kako bi Hrvati dostojanstveno izrazili poštovanje braniteljima i svim žrtvama, Vukovarska bolnica postala je Nacionalna memorijalna bolnica, dovršena je obnova Vodotornja...

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

„Uložili smo u gospodarstvo, u infrastrukturu. Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su mu željeli oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo, kao i dosad, dati doprinos da se to i ostvari“ - podcrtao je predsjednik Plenković.

Nestali - obaveza Srbije na putu prema EU-u

Hrvatski premijer je napomenuo da Hrvatska još uvijek traga za više od 1.800 svojih nestalih, o grobištima heroja koji su pali za Domovinu traži podatke „od onih koji ih imaju, a to su vlasti Srbije“:

- Ustrajat ćemo u tome, u partnerstvu s obiteljima nestalih, koje su puno propatile, koje pate i danas zbog toga što ne znaju za sudbinu svojih najmilijih.

Što se tiče Srbije, istaknuo je da su nestali tema svih susreta na svim razinama, nema sastanka na kojem predstavnici Vlade RH ne inzistiraju na tome bolnom pitanju:

- U zadnje vrijeme stižu signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, s oprezom pristupamo tim najavama. Tek kada dobijemo konkretne podatke, a koji nam nisu već poznati, moći ćemo reći da smo napravili korak naprijed. Jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU-u. I to ćemo uvijek jasno isticati.

Nastavlja se progon ratnih zločinaca

Gotovo šestina optuženih za ratne zločine tijekom velikosrpske agresije - izdvojio je na kraju predsjednik Vlade RH i HDZ-a - upravo je s vukovarskog područja:

- Podnesene su optužnice protiv vrha tzv. JNA, imamo više od 100 presuda za ratne zločine, dio procesa još traje. Dio zločinaca nije dostupan hrvatskom pravosuđu, ali ćemo pravnim putem nastaviti progon onih koji su odgovorni za likvidacije vukovarskih branitelja i civila.

„VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA“

Osim što je ispred Nacionalne memorijalne bolnice sudjelovao u programu „Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“ i stupao u Koloni sjećanja, predsjednik Plenković je - predvodeći izaslanstvo Vlade RH - položio vijence i zapalio svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i potom kod Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Bio je i na svetoj misi za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu.

A A A