Vijesti
22. 3. 2022.

Na zahtjev naše Vlade, u „Strateškom kompasu“ izričito se navodi konstitutivnost triju naroda u BiH!

VAŽNO POSTIGNUĆE ZA HRVATE U BiH. Andrej Plenković: Pozivam, još jednom, lidere hrvatskih i bošnjačkih stranaka u BiH na pravedni dogovor o izbornoj reformi.  Uvrštavanje reference o konstitutivnim narodima kao ustavnoj kategoriji u taj ključni dokument za EU obranu i sigurnost snažna je poruka za Hrvate, ali i za cijelu BiH, koja može dobro funkcionirati jedino ako su u njoj svi zadovoljni. Ovog su vikenda radili telefoni i - uspjeli smo! O tome nisam razgovarao s Milanovićem, to je bila inicijativa Vlade RH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a otkrio je da se, na zahtjev naše Vlade i njega osobno, u ključnom, dugoročnom dokumentu za europsku obranu i sigurnost „Strateški kompas“ - koji su u ponedjeljak u Bruxellesu usvojili ministri vanjskih poslova i obrane Europske unije - izričito navodi konstitutivnost triju naroda u BiH kao ustavna kategorija:

- To je važna poruka za naše sunarodnjake! Ali i za EU i za sva tri konstitutivna naroda u BiH, koja kao država može dobro funkcionirati jedino ako su u njoj svi zadovoljni. Ovog su vikenda radili telefoni i - uspjeli smo.

Donosimo i ostale naglaske iz izjave Andreja Plenkovića:

O BiH na Europskom vijeću

U četvrtak će na Europskom vijeću u Bruxellesu - također na moju inicijativu - premijeri i/ili šefovi država članica EU-a raspravljati o stanju u BiH pod zasebnom točkom dnevnog reda. Potvrdit će se „Strateški kompas“.

Poziv na pravedni dogovor

Pozivam, još jednom, lidere hrvatskih i bošnjačkih stranaka u BiH na pravedni dogovor o izbornoj reformi. Želimo pravedni ishod za sva tri naroda - kako bi se održali izbori koji su zakazani za listopad.

Želimo učiniti sve najbolje za naše sunarodnjake u BiH. Bolje je odgoditi izbore, nego da idu po postojećem sustavu

https://www.hdz.hr/article/3058/zelimo-uciniti-sve-najbolje-za-nase-sunarodnjake-u-bih-bolje-je-odgoditi-izbore-nego-da-idu-po-postojecem-sustavu

Uz snažni angažman naših međunarodnih partnera iz SAD-a i EU-a trebamo održati stabilnost i sigurnost BiH te jugoistoka Europe, posebno u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

Milanovićev doprinos - zero

Ne, kada već pitate, o uvrštavanju reference o konstitutivnim narodima u „Strateški kompas“ nisam razgovarao sa Zoranom Milanovićem. To je bila inicijativa Vlade RH u cilju zaštite nacionalnih interesa. Pretpostavljam da su ga njegovi savjetnici brifirali o tom postignuću.

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

PRVORAZREDNA POLITIČKA POBJEDA!

„Diplomatski uspjeh Vlade RH na čelu s premijerom Plenkovićem, koja je iznimnim zalaganjem postigla da se u 'Strateški kompas' uvrsti formulacija o konstitutivnim narodima u BiH, prvorazredna je politička pobjeda koja će dodatno usmjeriti pozornost EU-a na potrebu što skorije izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile legitimno predstavljanje Hrvata u BiH“ - ističe se u uvodniku (Dario Pušić) današnjeg Večernjeg lista BiH, najutjecajnijeg i načitanijeg dnevnog list među Hrvatima u BiH:

- Taj dokument, kao službena odrednica europske vanjske politike, jamac je da Hrvati u svom zauzimanju za poštivanje ustavnog načela BiH sada imaju i službenu potporu europskih institucija. EU je svjesna potrebe za stabilizacijom BiH kao ključne države regije, a preduvjet za to je harmonizacija međunacionalnih odnosa. Vlada RH je svojim lobiranjem, osim pomoći Hrvatima u BiH, pomogla i BiH tako što ju je snažnije vezala uz EU.

S visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove & predsjednikom CDU-a o potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

RAVNOPRAVNOST HRVATA - PREDUVJET STABILNE & EUROPSKE BiH

Stvarna ravnopravnost Hrvata ključ je za sigurnost, stabilnost i europski put BiH! - uglas su na zajedničkoj sjednici ministara vanjskih poslova i obrane država EU-a u Bruxellesu, na kojoj je usvojen „Strateški kompas“, poručili naši ministri Gordan Grlić Radman i Mario Banožić.

“Od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno Ustavu BiH, kao i reformski proces na njenom europskom putu” - stoji u „Strateškom kompasu“.

A A A