Vijesti
5. 3. 2022.

S europskim i američkim diplomatima o zajedničkoj podršci neovisnoj Ukrajini, ali i o Hrvatima u BiH

PVRH Andrej Plenković sudjelovao je na radnom ručku s veleposlanicima država EU-a te potom u Banskim dvorima primio francuskog veleposlanika Gaëla Françoisa Veyssierea i otpravnika poslova SAD-a Marka Fleminga. I nije razgovarao samo o pomoći Ukrajini i prihvatu izbjeglica, nego je i opet otvorio pitanje BiH. „Naglasio sam važnost žurnog dogovora o izbornoj reformi u cilju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i funkcionalnosti BiH“. O problemu majorizacije hrvatskog naroda u BiH u Bruxellesu je pak MVEP Gordan Grlić Radman razgovarao s kolegama iz NATO-a i EU-a, među ostalim i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

„Zajedno, na strani smo demokratske i suverene Ukrajine, na strani pravde, mira, slobode i europskih vrijednosti! Najoštrije osuđujemo rusku agresiju koja dovodi do razaranja gradova i ubijanja civila“ -poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon ručka s EU veleposlanicima u Hotelu Westin, kojem je domaćin, u prigodi francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, bio francuski veleposlanik Veyssiere.

Prihvat izbjeglica & izborna reforma u BiH

Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matošić, premijer Andrej Plenković na sastanku je informirao veleposlanike da je RH spremna na prihvat ukrajinskih izbjeglica te da je "zaželio dobrodošlicu svima koji žele ostati i koji vide Hrvatsku kao zemlju u kojoj će uživati zaštitu".

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

Još jednom je PVRH Plenković otvorio i pitanje Bosne i Hercegovine - dodao je Matošić - odnosno potrebe izmjena izbornog zakona kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata.

Punu podrška Ukrajini & snažna osuda ruske agresije! ZA izbornu reformu & europsku perspektivu BiH!

Privrženi europskoj perspektivi Ukrajine

Osim već navedenog, Andrej Plenković je razgovarao i s ukrajinskim premijerom Denysom Shmyhalom:

- U telefonskom pozivu izrazio sam žaljenje zbog žrtava ruske agresije, prenijevši mu potporu Hrvatske, kao i napore za zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica. Uoči novog sastanka Europskog vijeća, razmotrili smo i pitanje europske perspektive Ukrajine.

Vlada RH čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji!

GRLIĆ RADMAN S KOLEGAMA IZ NATO-a & EU-a

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sudjelovao je u Bruxellesu na dva izvanredna sastanka - prvo ministara vanjskih poslova NATO-a, potom i država članica EU-a. Bila je to prigoda za niz susreta - američki državni tajnik Antony Blinken, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, britanska i kanadska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i Melanie Joly, ukrajinski kolega Dmitro Kuleba...

- Izražavamo poštovanje prema hrabrosti i žrtvi ukrajinskih vojnika i civila koji pružaju otpor. Hrvatski narod i političko vodstvo ujedinjeni su u potpori Ukrajini. Pozivamo Rusiju da zaustavi invaziju, povuče se i vrati dijalogu - rekao je Grlić Radman.

Važnost stabilnosti BiH

Otkrio je da su se mnogi ministri osvrnuli na jugoistočnu Europu, na mogući domino-efekt ukrajinske krize na to područje te u tom kontekstu ukazali na važnost stabilnosti BiH. O tome je Grlić Radman i razgovarao na marginama sastanaka s američkim državnim tajnikom Blinkenom:

- Izdvojio sam probleme i separatizma i unitarizma u BiH. O odnosima između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, o njihovom dogovoru o novom izbornom zakonu ovisi budućnost i prosperitet same države, koja može biti održiva jedino ako postoji ravnopravnost konstitutivnih naroda i njihovo pravo da biraju svoje legitimne predstavnike.

Nedopustiva majorizacija Hrvata

„Ne možemo dopustiti majorizaciju hrvatskog naroda u BiH. To sam istaknuo i g. Blinkenu te ga zamolio za još veće razumijevanje i još veću prisutnost u pregovorima o izbornoj reformi. Status quo ne rješava probleme, nego ih, naprotiv, čini još većima“ - zaključio je hrvatski MVEP.

Velika većina članica EU-a podržava stajalište Hrvatske o BiH

A A A