Vijesti
23. 3. 2022.

Potrebno je što prije nastaviti pregovore o pravednoj Izbornoj reformi u BiH

Andrej Plenković: Hrvatima se mora omogućiti da sami biraju svoje legitimne političke predstavnike. Europsko vijeće potvrdit će 'Strateški kompas' u koji je, zahvaljujući angažmanu Vlade RH, uvršteno načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH. Dragan Čović: Zahvaljujemo hrvatskom premijeru na uspješnoj diplomatskoj inicijativi! Harmonizacija odnosa Bošnjaka i Hrvata treba se postići kroz novi Izborni zakon - bez diskriminacije i mogućnosti da jedan narod drugom nameće predstavnike.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Veliko postignuće za Hrvate u BiH

Plenković je najavio da će - nakon što su ga usvojili EU ministri vanjskih poslova i obrane - premijeri i šefovi država članica Europske unije potvrditi „Strateški kompas“ na sutrašnjem sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu:

- Zahvaljujući angažmanu naše Vlade, u taj strateški dokument o europskoj sigurnosti i obrani uvrštena je referenca o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH.

Na zahtjev naše Vlade, u „Strateškom kompasu“ izričito se navodi konstitutivnost triju naroda u BiH!

Potrebno je što prije nastaviti pregovore kako bi se postigao dogovor o pravednoj izmjeni Izbornog zakona BiH te Hrvatima omogućilo da sami biraju svoje legitimne političke predstavnike - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranja stvarne ravnopravnosti konstitutivnih naroda mora biti žurno dovršen!

Zahvala na uspješnoj diplomatskoj inicijativi

Čović se u ime Hrvatskog narodnog sabora BiH i u svoje osobno ime zahvalio premijeru Plenkoviću na uspješnoj diplomatskoj inicijativi kojom se izborio za potvrđivanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda:

- “Strateški kompas” naglašava i jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti naroda kao temelj za daljnje europske politike prema BiH.

S visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove & predsjednikom CDU-a o potrebi dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Konačni dogovor o izbornoj reformi u BiH mora biti postignut - podcrtao je Čović, koji je i predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH:

- Harmonizacija odnosa Bošnjaka i Hrvata treba se postići kroz novi Izborni zakon, bez diskriminacije hrvatskog naroda i mogućnosti da jedan narod drugom nameće predstavnike.

A A A