Vijesti
5. 4. 2022.

SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka. Kao prijatelji, želimo da BiH dobro funkcionira & da su svi narodi legitimno zastupljeni

(PHOTO) Iz Mostara. I u govoru na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je nužnost pravednih izmjena Izbornog zakona BiH. Prije otvorenja sajma, u Gradu na Neretvi susreo se s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Nakon otvorenja, sastao se s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH. „Puna podrška jedinstvu hrvatskih stranaka! Potrebno je s predstavnicima bošnjačkog naroda nastaviti pregovore o izbornoj reformi. Dogovor, uz poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, u interesu je cijele BiH“.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke iz više izjava i obraćanja PVRH/PHDZ Andreja Plenkovića u Mostaru:

Preduvjet stabilnosti, funkcionalnosti & napretka

Pravedna izborna reforma preduvjet je stabilnosti, funkcionalnosti i napretka BiH - u kojoj Hrvati kao konstitutivni narod moraju biti stvarno ravnopravni i legitimno zastupljeni! U kojoj Hrvate neće preglasavati brojniji narodi.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

Postizanje dogovora, uz poštivanje - ponavljam - jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana, u interesu je cijele BiH. I u tom zauzimanju za stvarnu ravnopravnost pružamo punu podršku jedinstvu hrvatskih stranaka okupljenih u HNS-u BiH!

Hrvatska - partner, prijatelj & najveći zagovornik

Hrvatska, kao istinski partner i prijatelj BiH te najveći zagovornik njenog europskog puta, želi konstruktivno pridonijeti nastavku pregovora i konačnom dogovoru o izmjenama izbornog zakona.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

Obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka

Europski i američki dužnosnici - na inicijativu Vlade RH - spremni su posredovati s najviše razine, angažirati se kako bi se nastavili pregovori o izbornoj reformi, a Hrvatska želi obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Razgovori će se organizirati čim političke stranke i njihovi lideri iskažu spremnost.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Podsjećam na pozitivnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u slomu velikosrpske agresije na BiH i završetku rata te postizanju dogovora o formiranju hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma. Ključno je ponovno uspostaviti međusobno povjerenje.

Snažna europska poruka i za Hrvate i za čitavu BiH

Zahvaljujući naporima Hrvatske, u Strateški kompas EU-a uvrštena je odrednica o konstitutivnim narodima, a u zaključcima Europskog vijeća - donesenima također na moj prijedlog - pozivaju se politički lideri u BiH na nastavak pregovora i postizanje konsenzusa o izbornoj reformi na ustavnom načelu ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih. Snažna je to poruka i za Hrvate i za čitavu BiH.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

POZIV NA DOGOVOR I U OBRAĆANJU NA MOSTARSKOM SAJMU

Andrej Plenković i u svom je govoru na otvorenju 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru pozvao predstavnike Bošnjaka i Hrvata da „ulože dodatne napore kako bi se na zajedničko zadovoljstvo donijele izmjene Izbornog zakona BiH“:

- Želimo da se svi konstitutivni narodi osjećaju dobro, demokratski zastupljeni i uvaženi, kao što je to ostvareno u Mostaru. Hrvatska želi pomoći razvoju, stabilnosti i funkcionalnosti BiH te njenom europskom putu. 

Zajednički prometni i energetski projekti

U svom se govoru predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo i na povećanu trgovinsku razmjenu između Hrvatske i BiH, zajedničke prometne i energetske projekte, stratešku važnost LNG terminala, rekordni gospodarski rast Lijepe Naše i najviši kreditni rejting u povijesti, mjere očuvanja radnih mjesta u COVID krizi, ulazak u Schengen i eurozonu, otvaranje pregovora o pristupanju OECD-u, rusku agresiju na Ukrajinu i njene ekonomske posljedice…

Ovaj most povezuje RH i BiH, ali se međusobno povjerenje može graditi samo ako su tri konstitutivna naroda uistinu ravnopravna!

Plenkovićev govor možete u cijelosti pročitati na donjem linku: 

Kao partner i prijatelj Hrvatska želi da institucije u BiH dobro funkcioniraju i da su svi narodi legitimno zastupljeni

A A A