Vijesti
21. 4. 2022.

Izborna reforma & stvarna ravnopravnost preduvjet su funkcionalnosti & EU puta BiH. Nastavit ćemo se zauzimati za dogovor

(VIDEO) Andrej Plenković na 114. sjednici Vlade RH: Postojeći Izborni zakon onemogućava Hrvatima da izaberu svoje legitimne predstavnike. Bošnjačke stranke, nažalost, nisu napravile taj iskorak kojim bi Hrvati kao konstitutivni narod, sukladno Ustavu BiH, bili u potpunosti ravnopravni i kojim bi se obnovilo povjerenje i savezništvo između Hrvata i Bošnjaka. To govorim kao prijatelj i najveći zagovornik EU puta BiH - koji želi da se svi narodi u njoj osjećaju dobro. Uložili smo maksimalne napore da se postigne dogovor, na našu je inicijativu odrednica o konstitutivnosti naroda uvrštena u Strateški kompas EU-a i Zaključke Europskog vijeća. Nadam se da će razum prevladati.

U uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Aktualac & Izvješće o Europskom vijeću

Najprije se osvrnuo na aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru, ocijenivši odgovore  članova Vlade kao sadržajne i korisne kako za zastupnike, tako i za javnost.

AKTUALAC (1): HDZ je protiv pomilovanja Perkovića i Mustača! Milanovićeva orkestrirana akcija dijeli hrvatske branitelje i cijelo društvo

Nakon „aktualca“, premijer Andrej Plenković na Markovu je trgu podnio Izvješće o sastancima i zaključcima Europskog vijeća:

- Želimo da se za europske teme, koje imaju izravne posljedice na Hrvatsku, senzibiliziraju i zastupnici i javnost. Mislim da je i rasprava o Izvješću bila korisna.

U tekst Strateškog kompasa, na inzistiranje Hrvatske, uvrštena konstitutivnost triju naroda u BiH

Solidarnost s prijateljskim ukrajinskim narodom

Izvijestio je i o svom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, u kojem mu je izrazio daljnju podršku i solidarnost:

- Pružamo i pružat ćemo potporu Ukrajini na njenom europskom putu. Naravno, nastavit ćemo i s ostalim vidovima pomoći, sukladno zaključcima Vlade RH. Na tom tragu, razgovarao sam i s litavskim  predsjednikom Gitanasom Nausėdom, s kojim dijelim stavove, a vjerujem da i sve više zemalja članica Europske unije na isti ili slični način razmišlja o europskoj perspektivi Ukrajine.

Hrvatska, Bugarska & „Tri mora“

Predsjednik Plenković se danas pak susreo s bugarskom ministricom vanjskih poslova Teodorom Genčovskom, s kojom je također razgovarao o pomoći Ukrajini i sankcijama Rusiji, kao i zajedničkim ambicijama za ulazak u Schengen, eurozonu i OECD.

Tema razgovora bila je i suradnja na područjima gospodarstva i sigurnosti, najviše kroz inicijativu Triju mora. „Privrženi smo nastavku suradnje kroz tu inicijativu“.

Nastavljamo zajednički pomagati Ukrajini koja je žrtva agresije

Izborna reforma - preduvjet funkcionalnosti BiH

Pri kraju svoga uvodnog obraćanja još jednom je naglasio važnost izmjena Izbornog zakona BiH, o čemu je i nedavno razgovarao s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem:

- Ako se zakon ne izmijeni, bit će to loše za funkcioniranje BiH. Postojeći, nepravedni zakon onemogućava Hrvatima da izaberu svoje legitimne predstavnike. Održavanje izbora prema takvom zakonu dodatno bi otežalo odnose među konstitutivnim narodima.

SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka. Kao prijatelji, želimo da BiH dobro funkcionira & da su svi narodi legitimno zastupljeni

Uložili smo maksimalne napore da se postigne dogovor

Bošnjačke stranke, nažalost, nisu napravile taj iskorak - dodao je Plenković - kojim bi Hrvati kao konstitutivni narod, sukladno Ustavu BiH, bili u potpunosti ravnopravni te koji bi obnovio povjerenje i savezništvo između Hrvata i Bošnjaka:

- To govorim kao prijatelj BiH i najveći zagovornik njenog EU i reformskog puta, koji želi da se svi narodi u BiH osjećaju dobro. Vlada RH uložila je maksimalne napore da se postigne dogovor, na našu je inicijativu odrednica o konstitutivnosti naroda uvrštena u Strateški kompas EU-a i Zaključke Europskog vijeća.

Zaključci Europskog vijeća, doneseni na inicijativu Hrvatske, snažan su poticaj za postizanje dogovora o Izbornom zakonu BiH!

Hrvatska će se nastaviti zauzimati za to da prevlada razum i da se pronađe odgovarajuće rješenje - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A