Vijesti
24. 4. 2022.

Od svoje godišnje potrošnje plina, RH čak 57% namiruje preko LNG terminala. Više nismo energetski ovisni o autokratskom ruskom režimu!

52. Dan planete Zemlje. PVRH Andrej Plenković: Strateški projekt terminala na Krku potvrdio se kao sjajna investicija! O njemu se raspravljalo 40 godina, a naša ga je Vlada ostvarila! No na tome ne kanimo stati, razmatramo daljnje povećanje kapaciteta radi energetske sigurnosti ne samo Hrvatske, nego i ostalih srednjoeuropskih zemalja! Uz klimatske promjene, kriza koju je prouzročila ruska agresija dodatni je razlog za što bržu tranziciju na obnovljive i dekarbonizirane izvore energije. Europu tada više NE bi mogao ucjenjivati taj nedemokratski režim - koji energiju sad koristi praktično kao oružje.

„Strašna, brutalna ruska invazija na Ukrajinu nije samo poništila sve temelje međunarodnog prava, nego i izazvala veliki energetski šok rasta cijena, prije svega plina, ali i nafte i struje“ - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u govoru na obilježavanju 52. Dana planete Zemlje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

SDP želio da ostanemo ovisni o ruskom plinu

No zahvaljujući izgradnji LNG terminala na Krku - nastavio je Andrej Plenković - Hrvatska se puno lakše suočava sa sadašnjom energetskom krizom nego većina ostalih država EU-a:

- O tom se strateškom projektu raspravljalo punih 40 godina, a naša ga je Vlada ostvarila! Čim smo preuzeli odgovornost za upravljanje zemljom, krenuli smo u realizaciju, znajući da je alternativni pravac opskrbe plinom - nužnost. U tu smo svrhu osigurali 100 milijuna eura iz europskih fondova i još 100 milijuna eura iz državnog proračuna, a HEP i Plinacro izdvojili su ostatak sredstava.

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

Daljnje povećanje kapaciteta na Krku

Naglasio je da Hrvatska, od svoje ukupne godišnje potrošnje plina, danas čak 57% namiruje preko LNG terminala:

- Iz domaće proizvodnje pokrivamo 21%, a 22% uvozom iz Rusije. To znači kako bi Hrvatska „ostala na nogama“ da se i preko noći prekine dostava plina iz te države. Više nismo energetski ovisni o autokratskom režimu kakav je sadašnji ruski! Terminal u Omišlju potvrdio se kao sjajna investicija i dalekosežna odluka!

Povećali smo kapacitete LNG terminala za 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina - s 2.6 na 2.9 milijardi!

 „No na tome ne kanimo stati, razmatramo daljnje povećanje njegovih kapaciteta radi energetske sigurnosti ne samo Hrvatske, nego i ostalih srednjoeuropskih zemalja!“ - prisnažio je predsjednik Plenković.

Izgradnja 2. bloka NE Krško

Što se pak tiče nuklearne energije, NE Krško Hrvatskoj daje 15% električne energije, a trenutačno se sa Slovenijom vode razgovori o izgradnji drugog bloka.

„Spremni smo sudjelovati u realizaciji tog projekta. NE Krško bi time proizvodila još trećinu struje koja je potrebna našim građanima i gospodarstvu“ - istaknuo je hrvatski premijer, podcrtavši da je energetska kriza koju je prouzročila ruska agresija dodatni razlog za što bržu tranziciju na obnovljive i dekarbonizirane izvore energije:

- Na taj bi način Europa bila energetski neovisna, a ne bi bila ucjenjiva od nedemokratskih režima koji energiju sada praktično koriste kao oružje.

BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Velik dio govora na obilježavanju 52. Dana planete Zemlje - koje je Fakultet političkih znanosti organizirao u suradnji s Udrugom „Tatavaka“ i Veleposlanstvom Republike Francuske u RH - predsjednik Andrej Plenković posvetio je pitanju borbe protiv klimatskih promjena.

O tome više na donjem linku:

Ne možemo nastaviti sadašnjim trendom ako želimo zaustaviti daljnje ubrzanje klimatskih promjena

A A A