Vijesti
26. 4. 2022.

DOGOVOR: Od 1. svibnja osnovica plaća zaposlenima u javnim i državnim službama raste za 4%

PVRH Andrej Plenković: Zahvaljujem sindikatima na spremnosti na kompromis, unaprijedili smo razinu socijalnog dijaloga. Osim osnovica, povećavaju se i iznos za sistematske preglede, s 500 na 1.200 kuna, te naknada za trošak prijevoza - s 1.0 na 1.35 kune po kilometru. To je kontinuitet naše politike poboljšanja prava radnika i povećanja plaća. Pregovori o temeljnim kolektivnim ugovorima prošli su u međusobnom poštovanju i uvažavanju, nastavljamo ih početkom jeseni.

Nakon uspješnih pregovora sa sindikatima državnih i javnih službi - u koje se pri kraju i sam uključio - predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je unaprijeđena razina socijalnog dijaloga:

- Učvrstili smo povjerenje, pregovori o temeljnim kolektivnim ugovorima prošli su u međusobnom poštovanju i uvažavanju. Za vrijeme ove Vlade RH napravljen je doista veliki iskorak.

Viši standard svih 240.000 zaposlenika

Andrej Plenković je podsjetio da se u mandatu prijašnjih Vlada - od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. - osnovica plaća nije podizala:

- Iznosila je 5.108,84 kuna. Mi smo pak kroz dijalog i dogovor, a u okvirima financijskih mogućnosti države, više puta podizali osnovicu - do sada ukupno za 18.31 posto. To je naše zajedničko postignuće u cilju poboljšanja standarda svih 240.000 zaposlenika u državnim i javnim službama. Osim o rastu osnovice, postizali smo dogovore i o povećanju koeficijenata.

Nijedna druga Vlada nije toliko povećala plaće javnim službama. Cijene hrane? Opet smo smanjili PDV - i na trgovcima je da iskažu društvenu odgovornost

Plaće ukupno porasle između 25 i 40%

Naveo je, također, da je naša Vlada uvećavala i jednokratna materijalna prava. Tako su regres i nagrada za božićne blagdane uvećani s 1.250 na 1.500 kuna, dar za svetog Nikolu s 500 na 600 kuna, a dnevnice i terenski dodaci sa 170 na 200 kuna.

Naglasio je da su plaće dodatno porasle i kroz poreznu reformu - između 25 i 40%, ovisno o sektoru:

- I s time smo izrazito zadovoljni, od prvog je dana naša misao vodilja osigurati kvalitetniji život i veću kupovnu moć naših građana. Sve su to, ponavljam, zajednička postignuća, prilično različita od razdoblja prije nego što smo preuzeli odgovornost za vođenje Vlade.

Dogovor kuću gradi

Nakon ovog uvodnog podsjetnika, predsjednik Plenković je izvijestio da je u današnjem, 14. krugu pregovora postignut dogovor o trima točkama te je zahvalio sindikatima na spremnosti na kompromis:

- Povećali smo sredstva za sistematske preglede s 500 na 1.200 kuna. Isto tako, postigli smo dogovor o povećanju naknada za trošak prijevoza - s 1.0 na 1.35 kune po kilometru. Plus korektivni mehanizam od 10% ako gorivo poskupi ili pojeftini.

36.000 zaposlenih više nego godinu prije, NPOO natječaji vrijedni 1.61 milijardi & veliki uspjeh hrvatske policije

Veće plaće već od svibnja

Postignut je kompromis i da će osnovica plaća zaposlenim u javnim i državnim službama porasti za 4%, i to već od 1. svibnja:

- Naši stručnjaci još samo moraju, zajedno s predstavnicima sindikalnih organizacija, tehnički dovršiti tekstove temeljnih kolektivnih ugovora kako bi se oni i potpisali.

Pregovore nastavljamo početkom jeseni, posljednjeg tjedna rujna, kako bismo u moguće novim ekonomskim okolnostima vidjeli što se još može učiniti u cilju poboljšanja položaj zaposlenika državnih i javnih službi - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A