Vijesti
13. 4. 2022.

Nijedna druga Vlada nije toliko povećala plaće javnim službama. Cijene hrane? Opet smo smanjili PDV - i na trgovcima je da iskažu društvenu odgovornost

Andrej Plenković: U zadnjih 5 godina plaće su porasle od 25 do 40%, ovisno o sektorima. Vjerujem da ćemo sa sindikatima postići zadovoljavajući dogovor - u okviru realnog proračuna. Činjenica je da se nekad od nas očekuje da riješimo sve što su obećali neki drugi, prije dosta vremena, a koji ili nisu napravili ništa ili su čak i - oduzeli. * Donijeli smo golemi paket za zaštitu standarda, vrijedan 5 milijardi kuna, no Vlada RH nije jedini akter. Nismo više u vremenu dogovorne ekonomije, nemamo mogućnosti određivati koliko će koji prehrambeni proizvod koštati. I trgovci bi trebali dati svoj doprinos.

Pregovori o povećanju plaća u državnim i javnim službama te porast cijena prehrambenih proizvoda - dva su to pitanja o kojima se, na upit novinara, očitovao predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Donosimo njegove odgovore:

KVALITETNO RJEŠENJE NA ZADOVOLJSTVO SVIH

Vrijedi podsjetiti da su u zadnjih pet godina, kada se sve zbroji, plaće u državnim i javnim službama povećane između 25 i 40%, ovisno o sektorima. Nijedna se druga Vlada RH takvim povećanjem ne može pohvaliti.

„Švicarac“ Grbin pravi se grbav. Što bi sve dao SDP da se u svom mandatu mogao pohvaliti ovakvim rastom plaća i rodiljnih naknada!

Dijalog sa socijalnim partnerima

Vjerujem da ćemo postići dogovor sa sindikatima, konkretnije rezultate očekujem nakon uskršnjih blagdana. Imamo dobri dijalog i visoki stupanj povjerenja sa socijalnim partnerima - jako cijenimo njihov doprinos društvenim i ekonomskim pitanjima. Mislim da ćemo naći kvalitetno rješenje na zadovoljstvo svih, a kojim ćemo ostati u okvirima realnog proračuna.

Saniramo SDP-ovu štetu

Činjenica je da se nekad od nas očekuje da riješimo sve što su obećali neki drugi, prije dosta vremena, a koji ili nisu napravili ništa ili su čak i - oduzeli. Mi pak sustavno, konzistentno, radimo ono što smo i najavili u svom programu. Slobodno usporedite brojke, pa ćete vidjeti koliko su u pojedinim sektorima danas veće plaće nego 2016. godine.

SDP-u se zasigurno nećemo ispričavati za ekonomska postignuća naše Vlade!

INTERVENIRAMO U CIJENE GDJE GOD TO SMIJEMO

U sklopu golemog paketa mjera za zaštitu standarda, vrijednog 5 milijardi kuna, ponovno smo smanjili PDV (i) za hranu. No Vlada RH nije jedini akter - i na trgovcima je da pridonesu, da isto vode računa o cijenama, iskažu društvenu odgovornost. Nismo više u vremenu dogovorne ekonomije, zemlja smo slobodnog tržišta, i nemamo mogućnosti iz Banskih dvora određivati koliko će koji prehrambeni proizvod koštati.

Konsenzus o manjem PDV-u na hranu, potvrda ozbiljnosti parlamentarne većine & novi oporbeni - debakl!

Goriva jeftinija više od 2 kune po litri

Zahvaljujući, međutim, mehanizmima koji su na raspolaganju i koja smo iskoristili, goriva su po litri više od 2 kune jeftinija nego što bi koštala bez naše intervencije, a spriječen je i rast cijena plina za kućanstva i do 80%.

Ublažavanje rasta cijena struje i plina: na snagu stupa 5 milijardi kuna vrijedan paket mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana!

Spremni iznova reagirati

U slučaju da uslijed ruske agresije na Ukrajinu cijene nastave rasti na globalnom tržištu, spremni smo iznova reagirati i donijeti dodatne zaštitne mjere.

I u globalnoj COVID krizi pokazali smo da brinemo o očuvanju radnih mjesta, gospodarskom rastu & zaštiti standarda

A A A