Vijesti
5. 5. 2022.

Milanovićevi su stavovi nesumnjivo proruski. Na njega se u međunarodnoj zajednici gleda s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i s podsmijehom

Biti protiv ulaska Švedske i Finske u NATO, to je je udar na solidarnost i savezništvo cijeloga demokratskoga zapadnog svijeta protiv ruske agresije na Ukrajinu! - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković tijekom službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj, u koji je došao na poziv predsjednice Zastupničkog doma španjolskog parlamenta Meritxell Batet Lamañe. U Madridu je predvodio saborsko izaslanstvo i na Hrvatsko-španjolskom međuparlamentarnom forumu.

Nakon bilateralnog sastanka, predsjednici nacionalnih parlamenata Gordan Jandroković i Meritxell Batet Lamaña uvodnim su obraćanjima zajedno otvorili Hrvatsko-španjolski međuparlamentarni forum.

Mediteranski civilizacijski krug

Zahvalivši španjolskoj strani na organizaciji, Jandroković se u govoru osvrnuo na višestoljetne trgovinsku i kulturnu povezanost dviju zemalja te na današnje odlične bilateralne odnose:

- Uz snažno partnerstvo u Europskoj uniji i NATO-u, želimo ojačati našu suradnju i u sklopu MED9 foruma, platforme za dijalog mediteranskih zemalja.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Podrška ulasku u Schengen, eurozonu & OECD

Tom je prigodom još jednom zahvalio Kraljevini Španjolskoj na potpori ostvarivanju hrvatskih strateških interesa - pridruživanju schengenskom prostoru, eurozoni te OECD-u:

- Izražavam zadovoljstvo i jačanjem gospodarske i turističke suradnje te nuklearnim projektom DONES, tj. izgradnjom prve elektrane u kojoj će se električna energija, na temelju španjolsko-hrvatske inicijative, proizvoditi uz pomoć fuzije.

Plenković: Svi moramo biti budni, dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad. Sánchez: To se moglo dogoditi i Madridu, solidarni smo s Hrvatskom!

Ravnopravnost & konstitutivnost naroda u BiH

S obzirom na mogućnost prelijevanja sigurnosne krize iz Ukrajine, predsjednik Jandroković govorio je i o situaciji u zemljama u hrvatskom susjedstvu. Vezano za BiH, naglasio je važnost zaštite ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda:

- Hrvatska podupire nastavak proširenja EU-a na jugoistok Europe, uz provedbu nužnih reformi i usklađivanje nacionalnih politika s onima europskima, posebno što se tiče međunarodnih odnosa, te temeljem individualnih postignuća svake od zemalja.

Milanović uporno radi za Kremlj, no sad se dosjetio to činiti pod krinkom 'zaštite' Hrvata u BiH - koje je sam izdao!

Očuvanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva zapadni svijet

Na Hrvatsko-španjolskom međuparlamentarnom forumu sudjelovali su, iz redova HDZ-a, zastupnici Branko Bačić, Davor Ivo Stier i Majda Burić. Forum je završio usvojenim zaključcima koje su potpisali predsjednici Jandroković i Batet Lamaña.

Obje strane, i španjolska i hrvatska, oštro osuđuju brutalnu rusku agresiju i iskazuju punu solidarnost Ukrajini i ukrajinskom narodu. U zaključcima se ističe i važnost zajedničkog djelovanja u uspostavi mira i stabilnosti te očuvanja temeljnih vrijednosti na kojima počivaju Europska unija i zapadni svijet.

Hrvatska s Ukrajinom gaji iskrene i prijateljske odnose - Želimo da dobije posebni institucionalni status u odnosu na Europsku uniju!

A A A