Vijesti
5. 5. 2022.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

(PHOTO) Iz Varšave. Andrej Plenković na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu: „Hrvatska je tu kao iskreni prijatelj. Još jednom Izražavamo solidarnost s ukrajinskim narodom koji pati pod svirepom ruskom agresijom. Vlada RH i danas, kao što to oduvijek čini, pruža ruku prijateljstva. Doniramo paket financijske i humanitarne pomoći, vrijedan 5.000.000 eura. Nastavit ćemo pomagati i iz srca i iz načela“. Hrvatski premijer održao je u glavnom poljskom gradu i niz bilateralnih sastanaka: Ursula von der Leyen, Charles Michel, Denys Shmyhal, Janez Janša…

„Ruska agresija ne pogađa samo vojnike i civile, žene, djecu, starije osobe, kuće i infrastrukturu, ona želi razoriti, poništiti i ukrajinski identitet i slobodu. 13 milijuna Ukrajinaca moralo je dosad napustiti svoje domove, od kojih 6 milijuna i vlastitu zemlju. Posljedice razorne agresije sanirat će se godinama“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u obraćanju na konferenciji u glavnome poljskom gradu.

Hrvatska na pravoj strani povijesti i pravde

Andrej Plenković je naglasio da Hrvatska stoji čvrsto uz Ukrajinu jer bolno zna, najbolje od svih, što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj:

- Stoga Vlada RH i danas, kao što to oduvijek čini, pruža ruku prijateljstva. Doniramo paket financijske i humanitarne pomoći ukrajinskom narodu, vrijedan 5.000.000 eura. Nastavit ćemo pomagati i iz srca i iz načela, Hrvatska je na pravoj strani povijesti i pravde! Rusija je prekršila sva načela međunarodnog prava i poretka te svih vrijednosti iza kojih stojimo.

Hrvatska je uz Ukrajinu i bit će koliko god bude trebalo! - zaključio je predsjednik Plenković.

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji - koju su suorganizirali poljski premijer Mateusz Morawiecki, švedska premijerka Magdalena Andersson, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel - prikupljeno je najmanje 6.5 milijardi dolara za Ukrajinu.

Milanovićevi su stavovi nesumnjivo proruski. Na njega se u međunarodnoj zajednici gleda s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i s podsmijehom

Schengen, eurozona, daljnja pomoć Ukrajini, energetska neovisnost

Dolazak u Varšavu, u koju je hrvatski premijer stigao s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, bila je dobra prigoda i za niz bilateralnih sastanaka: Ursula von der Leyen, Charles Michel, ukrajinski premijer Denys Shmyhal, slovenski premijer Janez Janša…

- Razgovarali smo o idućim koracima za članstvo Hrvatske u Schengenu i europodručju, za koje je Hrvatska spremna. Zahvaljujemo najvišim europskim dužnosnicima na potpori! Razmotrili smo situaciju u BiH i jugoistočnoj Europi (o BiH više u zasebnom članku - op. ur.) - izvijestio je Plenković.

Ukrajinci brane svoju zemlju i europske vrijednosti

Napomenuo je da razgovaralo i o provedbi novog, 6. paketa sankcija protiv Rusije te, naravno, daljnjoj političkoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj pomoći ukrajinskom narodu - koji brani svoju zemlju i europske vrijednosti:

- Suglasni smo i da je važno nastaviti sa zajedničkim naporima kako bi Europska unija postala u potpunosti energetski neovisna o Rusiji i njenom nedemokratskom režimu. Drago mi je da je danas s nama bio, makar samo video vezom, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

A A A