Vijesti
15. 5. 2022.

Slobodna i demokratska Hrvatska Tuđmanov je najljepši spomenik!

(PHOTO) 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana. Znanstveno-stručni skup „Uvijek i sve za Hrvatsku“. Andrej Plenković: Ponovit ću - Tuđman je najveći državnik u našoj povijesti! Pobjednik i vizionar, osigurao je hrvatskom narodu demokraciju, slobodu i državu. Na tome smo mu trajno zahvalni! Krunoslav Katičić: Nastavljamo raditi u skladu s Tuđmanovim načelima, raditi na daljnjem rastu plaća, mirovina i zaposlenosti, na još višem kreditnom rejtingu, rekordnim EU sredstvima, zaštiti Hrvata u BiH, ulasku u Schengen i eurozonu, modernizaciji HV-a, još čvršćem položaju RH u međunarodnoj zajednici!

Na znanstveno-stručnom skupu, održanom u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU-a, kroz niz predavanja povjesničara, ali i njegovih najbližih suradnika, detaljno je predstavljeno političko djelovanje dr. Franje Tuđmana, s posebnim osvrtom na stvaranje hrvatske države.

Najveći državnik u nacionalnoj povijesti

Na početku skupa uvodno se obratio predsjednik naše stranke i naše Vlade Andrej Plenković, ponovno istaknuvši da je Tuđman najvažniji političar i najveći državnik u našoj nacionalnoj povijesti:

- Vizionar i pobjednik, osigurao je hrvatskom narodu demokraciju, slobodu i samostalnu državu. Na tome smo mu trajno zahvalni! Njegova je uloga ključna, neponovljiva, jedinstvena. I osuda svih totalitarnih režima, kao i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske te Hrvata iz BiH, važan su dio njegove baštine.

Križni put duboka je rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi. Za zločine nema i ne može biti opravdanja!

Mladim naraštajima prenositi povijesnu istinu

„Već je prošlo 23 godine otkad ga nema, 33 od utemeljenja HDZ-a, 32 od prvih demokratskih izbora, 30 od međunarodnog priznanja i za koji dan 30 od ulaska RH u UN. Stoga je važno kroz obrazovni sustav prenositi što su čvrsti temelji suvremene Hrvatske“ - dodao je Plenković:

- A to su temelji koje je postavio upravo dr. Tuđman uz plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda! I danas, dok obilježavamo 100. obljetnicu njegovog rođenja, s ponosom slijedimo Tuđmanova temeljna načela, nadograđujući ih u znatno izmijenjenim globalnim okolnostima i radeći, najbolje što znamo i možemo, na dobrobit Domovine i svog naroda.

Uvijek i sve za Hrvatsku!

Završnu je riječ održao glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Organizacijskog odbora Znanstveno-stručnog skupa Krunoslav Katičić:

- Slobodna i demokratska Hrvatska Tuđmanov je najljepši spomenik! Spomenik velikanu koji je nadljudskom energijom i nepokolebljivom ustrajnošću, ali i državničkom mudrošću, u život proveo svoju viziju o samostalnoj Hrvatskoj.

„Uvijek i sve za Hrvatsku! Nastavljamo raditi u skladu s tim temeljnim načelom dr. Tuđmana“ - također je poručio Katičić:

- Nastavljamo raditi na daljnjem povećanju plaća, mirovina i zaposlenosti, na još višem kreditnom rejtingu, ubrzanom povlačenju rekordnih EU sredstava za koja smo se izborili, zaštiti ravnopravnosti Hrvata u BiH, modernizaciji pobjedničke Hrvatske vojske zajedno s NATO saveznicima, ulasku u Schengen i eurozonu, još čvršćem položaju i još snažnijem utjecaju Lijepe Naše u međunarodnoj zajednici!

PREDAVAČI - POVJESNIČARI & TUĐMANOVI SURADNICI

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin (Hrvatsko katoličko sveučilište): Život, djelo i naslijeđe

Neki olako tvrde da je raspad komunizma svim narodima na ovim prostorima zajamčio samostalne nacionalne države, ali primjer velikosrpske agresije i obrambenog Domovinskog rata pokazuje da to nije tako. U pozadini te netočne teze u biti stoji „nostalgičarski“ stav da Hrvatima nije bila potrebna samostalna država ili da je Hrvati ne - zaslužuju.

Dr. sc. Domagoj Knežević (Hrvatski institut za povijest): Prijelomne godine 1989-1992

Neuspjesi JNA natjerali su vodstvo Srbije na promjenu strategije koja je uključivala destabilizaciju Hrvatske preko djelovanja srpskih pobunjenika. U takvom eskalirajućem okružju, predsjednik Tuđman nastavlja voditi pregovore o mirnom rješenju krize. Posebnu političku i stratešku vrijednost za hrvatske interese imao je referendum koji je održan 19. svibnja 1991. godine. Tim prvorazrednim demokratskim činom hrvatski narod i hrvatski građani jasno su poručili što žele!

Vladimir Šeks (potpredsj. Hrvatskog sabora 1990-1992 & PPVRH 1992-1994): Sudski procesi protiv Tuđmana

Komunistički režim progonio je Tuđmana i dva puta ga osudio na zatvor zbog dvije temeljne odrednice njegovog djelovanja - nacionalne pomirbe te zajedništva Hrvata u Domovini i iseljeništvu. Godine 1989. u Europi se nazirao kraj komunizma, a nad Hrvatskom se nadvijala opasnost imperijalne velikosrpske politike. I upravo tada se kao feniks pojavio Tuđman! Da se nije pojavio, vrlo vjerojatno danas ne bi bilo slobodne i demokratske hrvatske države.

Dr. sc. Franjo Gregurić (predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991-1992):

Sami Tuđman bio je glavni inicijator osnutka Vlade nacionalnog jedinstva. Odluka je iznenadila mnoge, no Tuđman je shvaćao da je u obrani novostvorene države potrebno jedinstvo svih snaga kako bi se stvorio stabilni, čvrsti obrambeni blok. Neki „analitičari“ plasiraju teze o „autoritarnoj vlasti“, ali svjedok sam da je Tuđman bio mnogo veći demokrat nego veliki dio današnjih političkih predstavnika.

Prof. dr. sc. Mate Granić (bivši MVP): Hrvatska vanjska politika 1992-1996

Izvijestili smo Sjedinjene Američke Države i o Bljesku i o Oluji, ali je odluke o tim vojno-redarstvenim operacijama donio samo i isključivo Tuđman. Bio je državnik koji je znao donositi odluke, a imao je i golemu širinu te povjerenje u svoje bliske suradnike.

Akademik Ivica Kostović (PPVRH 1993-1998 & predstojnik Ureda PRH 1998-1999): Mirna reintegracija

Predstavnici međunarodne zajednice ispočetka su htjeli staviti Vukovar pod međunarodnu upravu, ali sam im u početnim pregovorima poručio - dobro poznavajući dr. Tuđmana, bez dodatnih konzultacija s njim - da Vukovar mora biti u cjelosti pod kontrolom Hrvatske. Da je to preduvjet mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Zdravka Bušić (pročelnica Ureda PRH 1990-1995): Hrvati u BiH i iseljeništvo

Hrvatska je iskazivala, a i danas iskazuje odgovornost za očuvanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Osim što je položaj Hrvata u BiH samorazumljivi nacionalni interes, Tuđman je bio svjestan i da opstojnost hrvatske države uvelike ovisi o stabilnoj BiH. Zbog čega je i bio usredotočen na nju, ali ne da je podijeli - kako neki podmeću - nego da je podrži kao cjelovitu državu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, general HV-a (ratni zamjenik ministra obrane): Tuđman i nacionalna sigurnost

Vrijedilo je pravilo: ondje gdje je zaustavljen neprijateljski oklop, zaustavljen je i prodor neprijateljskih snaga. Isključivo zahvaljujući predsjedniku Tuđmanu, njegovoj odlučnosti i vojničkoj intuiciji, stvorili smo snage za protuoklopnu borbu. Njegova strateško-vojna promišljanja kao vrhovnog zapovjednika osigurala su pobjedu u Domovinskom ratu. 

A A A