Vijesti
14. 5. 2022.

77. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda

PHS Gordan Jandroković: Ubijene su desetine tisuća ljudi, svirepo, mučki. Iskazujemo poštovanje prema žrtvama totalitarnoga komunističkog režima i suosjećanje s njihovim obiteljima. Kao civilizirano društvo dužni smo čuvati sjećanje na svakog tko je likvidiran bez suđenja i dokaza, na sve žrtve bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost, ideološku pripadnost. To činimo sada i činit ćemo i ubuduće!

Na dan 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana 14. svibnja nismo samo iskazivali trajnu zahvalnost najvećem državniku u našoj nacionalnoj povijesti, nego smo i odali počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je državno izaslanstvo koje je u povodu 77. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda položilo vijenac i zapalilo svijeće kod Središnjeg križa na Mirogoju. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Križni put duboka je rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi. Za zločine nema i ne može biti opravdanja!

Poštovanje prema žrtvama komunističkog režima

- Na križnim putovima ubijene su desetine tisuća ljudi, svirepo, mučki, bez suđenja. Ovdje smo kako bismo se prisjetili tih teških događaja iz naše povijesti, kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama totalitarnoga komunističkog režima i suosjećanje s njihovim obiteljima. Kao civilizirano društvo dužni smo čuvati sjećanje na svakog tko je ubijen bez suđenja i dokaza, na sve žrtve bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnost, ideološku pripadnost - poručio je Jandroković.

To činimo sada i činit ćemo i ubuduće - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Jandroković: Tužno je gledati kako neki danas pokušavaju relativizirati komunističke zločine

Sveta misa ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini

Katoličku molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova na Mirogoju predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. Krunoslav Novak, a dovu zamjenik glavnog imama Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu Mersad Kreštić.

Nakon komemorativnog skupa na Mirogoju, predsjednik Hrvatskog sabora bio je na svetoj misi ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, koju je predvodio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije msgr. Ivan Ćurić - u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

POD POKROVITELJSTVOM HRVATSKOG SABORA

I ovogodišnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a u suorganizaciji Počasnog bleiburškog voda i Hrvatske biskupske konferencije (u liturgijskom dijelu) te pod supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Vijenac na Lojbaškom polju

U sklopu programa obilježavanja u petak je, 13. svibnja, u župnoj crkvi u Bleiburgu služena sveta misa - koju je u ime biskupskih konferencija Hrvatske i BiH predvodio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić.

Veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić, u svojstvu izaslanika i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora, položio je vijenac na Lojbaškom polju.

A A A