Vijesti
20. 5. 2022.

Ljevičari zazivaju ‘građansku BiH’, tvrde da je konstitutivnost ‘koncept iz prošlosti’, ali ‘zaboravljaju’ da je Belgija federalna država s tri naroda

Bruxelles. Konferencija ‘Izborni zakon BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU?’ u organizaciji Željane Zovko. Predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister: Zašto neki političari ustavni koncept triju nacionalnih zajednica u Belgiji odbijaju prihvatiti i u BiH? Na tom je primjeru Andrej Plenković mnogim europskim liderima uspio objasniti zašto su potrebne pravedne izmjene Izbornog zakona BiH. Važno je da Hrvati mogu izabrati svoje legitimne predstavnike - što je preduvjet funkcionalnosti i stabilnosti te države.

Naša zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Željana Zovko organizirala je u Bruxellesu konferenciju pod nazivom „Izborni zakon BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU?“ - s ciljem da u samom srcu Europske unije dodatno podigne svijest o tome koliko je hitno i važno ispraviti nepravdu kojoj su izloženi Hrvati u BiH te time iznaći održivo političko rješenje za stabilnost te zemlje.

Europska unija razumije BiH

HDZ-ova europarlamentarka ugostila je, među ostalima, i predsjednicu EP-a Robertu Metsolu (Europska pučka stranka - EPP), koja je u svom obraćanju jasno iskazala razumijevanje za hrvatski problem u BiH i zatražila da se napokon pronađe rješenje za ovakvu neodrživu situaciju u BiH:

- Za stabilnost BiH i njezin europski put ključno je poštivati politička prava hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

Primjena belgijskog koncepta

Na konferenciji je nastupio i šef vanjskopolitičkog odbora EP-a David McAllister (EPP). Upozorio je na apsurd zagovaranja „građanske BiH” dok je istodobno Kraljevina Belgija ustrojena kao federalna država:

- Zašto neki političari ustavni koncept triju nacionalnih zajednica, koji dobro funkcionira u Belgiji, odbijaju prihvatiti i u BiH? Ljevičari često zazivaju „građansku BiH”, tvrde da je konstitutivnost naroda „koncept iz prošlosti”, ali im ne smeta to što je Belgija federalna država s tri naroda.

Kroz pravednu izmjenu Izbornog zakona napokon učinimo Bosnu i Hercegovinu uspješnom pričom!

Plenković uvjerio europske lidere

McAllister se prisjetio i jednog okruglog stola na kojem je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković upravo s primjerom Belgije započeo svoje izlaganje o BiH i time pridobio pažnju sudionika:

- U svega 10-15 minuta upoznao je europske lidere s problemom Hrvata u BiH i uvjerio ih zbog čega su potrebne pravedne izmjene Izbornog zakona BiH. Važno je da Hrvati kao konstitutivni narod mogu izabrati svoje legitimne predstavnike - što je preduvjet funkcionalnosti i stabilnosti te države.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

Hrvati ne smiju biti obespravljeni!

Željana Zovko u svom je zaključku istaknula da izborni sustav i nakon višegodišnjih pregovora još uvijek ne poštuje politička prava svih konstitutivnih naroda i ostalih građana te da država BiH ne provodi odluke ustavnih i međunarodnih sudova:

- Upravo je ovaj zastoj s izbornom reformom povećao napetosti u ionako kompleksnoj državi te tako doveo do nestabilnosti na europskoj vanjskoj granici.

Do ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH nećemo doći Milanovićevim egzibicionizmom & njegovim proruskim cirkusom

Na kraju konferencije, upućen je zajednički poziv na poštivanje političkih prava svih konstitutivnih naroda u BiH:

„U demokratskoj zemlji najmalobrojni narod, a u BiH su to Hrvati, ne smije biti obespravljen!  Hrvatski narod zaslužuje birati svoje legitimne predstavnike. Pozivamo na hitni nastavak angažmana Europske unije”.

A A A