Vijesti
11. 5. 2022.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

I u Varšavi na donatorskom skupu za Ukrajinu (4. svibnja) i na Konferenciji o budućnosti Europe (5. svibnja) i u Salzburgu na Globalnom seminaru (6. svibnja) i na Predsjedništvu HDZ-a (9. svibnja) PVRH/PHDZ Plenković iznova je, ustrajno i dosljedno, ukazivao na neravnopravnost Hrvata u BiH i tražio da se uz pomoć međunarodnih predstavnika održe novi pregovori o izbornoj reformi. Poručio je to i Ursuli von der Leyen i Charlesu Michelu i trojici EU povjerenika… I kako je otkrio sami Dragan Čović, očekuje se još jedan posjet dužnosnika EU-a Sarajevu s ciljem postizanja dogovora: „Hvala premijeru Plenkoviću na pomoći koju oduvijek pruža Hrvatima u BiH, na nemjerljivim zaslugama za internacionalizaciju problema nepravde kojoj smo izloženi“.

DOGOVOR - PREDUVJET FUNKCIONALNOSTI BiH

I u Varšavi, na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu (4. svibnja), predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvorio je pitanje položaja hrvatskog naroda u BiH. I to na najvišoj EU razini - na odvojenim sastancima s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Izborna reforma još uvijek je moguća

„Naglasio sam im da je potreban dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izbornoj reformi u BiH. Jer se bez nje ne može osigurati ni funkcionalnost BiH ni ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Iako su opći izbori, što nipošto nije dobro, već raspisani prema starome izbornom zakonu, dogovor o izmjenama još uvijek je moguć, još ima vremena za nj“ - napomenuo je Andrej Plenković:

- To je jasan stav Hrvatske, to je pozicija koju zagovaramo godinama, konzistentno, stalno. Mislim da i europski lideri shvaćaju da izbori u kojima bi jedan narod ponovno drugome nametao političke predstavnike ne mogu biti korisni za BiH.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

RAVNOPRAVNOST HRVATA & ČLANSTVO BiH - NEIZOSTAVNI DIO NAŠE VIZIJE BUDUĆNOSTI EU-a!

I u Zagrebu, na završnoj Konferenciji o budućnosti Europe (5. svibnja), Plenković je u govoru ukazao na problem neravnopravnosti Hrvata u BiH. Istaknuo je da članstvo u EU-u nije samo 'uzimanje novca' - kako to neki ovih dana vole tvrditi - već i pripadnost zapadnom, demokratskom civilizacijskom krugu i obitelji država s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti:

- Suočeni smo s ratom na europskom tlu, s prehrambenom i energetskom krizom uslijed svirepe ruske agresije na Ukrajinu, s nužnošću jačanja sigurnosti i obrambenih sposobnosti… Jedinstvo, solidarnost i suradnja sad su nam potrebniji nego ikad! U skladu s tim, i politika proširenja na jugoistok Europe, posebno na BiH, mora dobiti novi zamah. To je od vitalne važnosti i za Hrvate kao konstitutivni narod u BiH i za Hrvatsku!

Konferencija o budućnosti Europe: Članstvo važno zbog korištenja sredstava, ali i zbog zajedničkih vrijednosti

Još nije (pre)kasno

Nedopustivo je preglasavanje izbornim inženjeringom! - dodao je hrvatski premijer:

- Vlada RH i dalje će se, ustrajno i dosljedno, zauzimati za stvarnu ravnopravnost naših sunarodnjaka i pravedne izmjene Izbornog zakona. I jučer sam u Varšavi naglasio da očekujemo dodatni angažman EU-a kako bi se postigao dogovor. Još nije (pre)kasno.

Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nadglasava drugi te mu nameće političke predstavnike!

DOGOVOR - PREDUVJET I EUROPSKOG PUTA BiH

I u Salzburgu, na Globalnom europskom seminaru o izazovima s kojima je Europa suočena (6. svibnja), Plenković je promicao interese naših sunarodnjaka u BiH. O nepravdi kojoj su izloženi govorio je i na sastancima s trojicom povjerenika Europske komisije (Maroš Šefčović, Johannes Hahn i Paolo Gentiloni):

- Ponovio sam da je ravnopravnost Hrvata preduvjet funkcionalnosti BiH. Velika je šteta da, unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a, nije postignut dogovor o izmjeni izbornog zakona. Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nameće drugome političke predstavnike. Potrebno je obnoviti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata jer bez toga BiH neće moći dobro funkcionirati, a time ni napredovati na europskom putu.

Rusija je uvelike podcijenila hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda, ali i snagu europskog zajedništva

UCJENE NE MOGU KORISTITI HRVATIMA U BiH

I na zajedničkoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Zagrebu (9. svibnja) razgovaralo se o izbornoj reformi u BiH i položaju Hrvata. Predsjednik Plenković:

- Ocijenili smo dobrom odluku Hrvatskog narodnog sabora BiH. Tenzije i ucjene ne mogu koristiti Hrvatima, treba težiti dogovoru. Još nisu iscrpljene sve mogućnosti. Hrvati u BiH, kao žrtve izbornog inženjeringa, nikako sad ne bi smjeli doći u poziciju krivca za nestabilnost. To bi bio apsurd.

Milanović uporno radi za Kremlj, no sad se dosjetio to činiti pod krinkom 'zaštite' Hrvata u BiH - koje je sam izdao!

Kako je već dvaput najavio predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović - nastavio je Plenković - očekuje se još jedan posjet dužnosnika EU-a Sarajevu s ciljem pronalaženje zajedničkog jezika:

- Ta misija je plod recentnog angažmana Vlade RH koja je, vrijedi podsjetiti, prije toga osigurala da se u Strateški kompas EU-a uvrsti odrednica o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a u Zaključke Europskog vijeća poziv na dogovor o izbornoj reformi u BiH.

Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH radi promoviranja proruskih stavova - koje već mjesecima jasno zastupa

„Želimo kroz dijalog s međunarodnim prijateljima i saveznicima, a ne kroz jalove svađe i ultimatume, omogućiti Hrvati da sami biraju svoje predstavnike“ - zaključio je u izjavi za medije nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a.

ČOVIĆ: NOVI KRUG PREGOVORA!

I neposredno prije odlaska u Varšavu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Banskim je dvorima (3. svibnja) predočio Draganu Čoviću daljnje akcije koje će poduzimati u cilju ostvarenja legitimne zastupljenosti Hrvata u BiH, naglasivši da je važno da hrvatske stranke u BiH zadrže jedinstvo u svojim pravednim zahtjevima.

Kako je sami Čović u međuvremenu otkrio, „u idućih 10-ak dana, na inicijativu hrvatskog premijera Plenkovića, organizirat će se novi krug razgovora o izbornoj reformi u BiH - uz posredništvo predstavnika međunarodne zajednice“.

Želimo dati šansu europskoj i funkcionalnoj BiH

- To je plod Plenkovićevih napora koji se ovih dana i u Varšavi i u Salzburgu sastao s nizom europskih lidera. Zahvaljujem mu na pomoći koju oduvijek pruža Hrvatima u BiH, za nemjerljive zasluge koje ima za internacionalizaciju hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH i podizanja svjesnosti o kršenju temeljnih prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Mi želimo graditi BiH, dati šansu europskoj i funkcionalnoj BiH, u kojoj će se svi konstitutivni narodi i ostali građani osjećati dobro - poručio je Čović.

A A A