Vijesti
30. 5. 2022.

Puna i trajna podrška Vlade RH očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta bokeljskih Hrvata

MVEP Gordan Grlić Radman tijekom radnog posjeta Crnoj Gori sastao se u Donjoj Lastvi s novim ministrom (i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative) Adrianom Vuksanovićem te prvim čovjekom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem, a u Kotoru s biskupom Kotorske biskupije mons. Ivanom Štironjom. „istinski skrbimo o Hrvatima u Boki kotorskoj. Kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH - čija smo sredstva udvostručili - podržavamo sve važne projekte naših sunarodnjaka u Crnoj Gori“.

Na susretu s crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, ministar vanjskih i europskih poslova RH izrazio je zadovoljstvo što je u novoj Vladi Crne Gore zastupljena i hrvatska nacionalna zajednica:

- Izbor predsjednika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adriana Vuksanovića za ministra bez portfelja snažna je poruka poštivanja manjinskih prava te važni mehanizam u njihovoj afirmaciji. Dvije države dužne su zajedno skrbiti o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini bokeljskih Hrvata.

Hrvati u Crnoj Gori dobili ministra!

Autohtona zajednica u vlastitom višestoljetnom zavičaju

U skladu s tim, šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sastao se u Hrvatskom domu „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi (Općina Tivat) s ministrom Vuksanovićem i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem.

13. siječnja - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. „S ponosom podižemo trobojnicu, ostali smo ono što i jesmo - Hrvati!“

U intervjuu za Radio Dux istaknuo je da će hrvatska zajednica, kao autohtona nacionalna manjina u Crnoj Gori, uvijek imati potporu Republike Hrvatske u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta u vlastitom višestoljetnom zavičaju:

- Vlada RH istinski skrbi o Hrvatima u Boki kotorskoj. Kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH - čija smo sredstva udvostručili - podržavamo sve važne projekte naših sunarodnjaka u Crnoj Gori.

S kotorskim biskupom

U sklopu dvodnevnog radnog posjeta Crnoj Gori, Grlić Radman se susreo i s biskupom Kotorske biskupije monsinjorom Ivanom Štironjom:

- Razgovarali smo o položaju hrvatske nacionalne manjine i važnosti Katoličke Crkve u očuvanju kulturne baštine i hrvatskog jezika u Boki kotorskoj. Hrvatska zajednica nezaobilazni je čimbenik društvenopolitičkog života Crne Gore.

Skrbimo o pravima & očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori. To je naša trajna obveza!

POČAST SUDIONICIMA „BOŽIĆNOG USTANKA“

Ministri Krivokapić i Grlić Radman zajedno su u Cetinju odala počast sudionicima Božićnog ustanka, jednom od kamena temeljaca kasnije uspostave suverene i samostalne Crne Gore.

„Hrvatski narod zna kako se teško dolazi do vlastite slobode, stoga je to još jedan razlog današnjeg čina odavanja pijeteta“.

A A A