Vijesti
24. 6. 2022.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, podržalo ulazak Hrvatske u eurozonu!

PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: Zahvaljujem kolegama premijerima i šefovima država članica Europske unije na potpori Lijepoj Našoj! Dana 1. siječnja 2023. ostvarit ćemo strateški cilj Vlade RH o članstvu u europodručju. Ono će donijeti koristi i hrvatskim građanima i našem gospodarstvu - koje će biti još otpornije na krize! Ovo je godina isporuke. Vjerujemo da će istog datuma Hrvatska ostvariti i drugi strateški cilj dublje europske integracije - ući u Schengen! O tome će se finalna odluka donijeti najesen.

„Mogu iskazati veliko zadovoljstvo postignućima koje je Hrvatska ostvarila u prvih 9 godina EU članstva te iskoracima prema europodručju i schengenskom prostoru. To nas ohrabruje da nastavimo u istom smjeru“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon redovitog ljetnog sastanka Europskog vijeća, na kraju svoga 3-dnevnog boravka u Bruxellesu:

- Ispunili smo sve vrlo zahtjevne kriterije, sve uvjete, prošli sve moguće filtere i kontrole te dobili podršku s najviše političke razine. Država smo koja je provela najkraći period u Europskom tečajnom mehanizmu II, „predvorju eura“, čak kraće od Slovenije, što znači da smo „ispit“ položili s - odličnim.

Neupitno je naše članstvo u europodručju - najesen finalna odluka o ulasku Hrvatske i u Schengen!

Viši kreditni rejting, a manje kamate

U mandatu naše Vlade RH dvije od tri svjetske agencije podignule su kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu - podsjetio je Andrej Plenković:

- Uvođenjem eura rejting će se dodatno podići, a RH će postati još privlačnija zemlja za ulagače. Neki nas nisu bili ucrtali u svoje poslovne planove samo zato što nismo bili u eurozoni… Učvrstit će se i otpornost naše nacionalne ekonomije na sve moguće krize.

Ministri financija država članica EU-a prihvatili preporuku o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

Uvođenje eura - naš prirodni put

Na kraju je napomenuo da je Hrvatska već sada visoko eurizirana država, u kojoj je gotovo 75% depozita štediša u eurima:

- Imamo 2/3 trgovinske razmjene s članicama europodručja, a i gotovo nam 2/3 turista dolazi iz država eurozone. Velika većina kredita naših građana i kompanija također su u eurima. Nakon 1. siječnja sljedeće godine, stvorit će se preduvjeti za smanjenje kamatnih stopa. Tako da je uvođenje eura, rekao bih, naš prirodni put.

EURO - MONETARNI IZRAZ ZAJEDNIČKE EUROPSKE SUDBINE

„Euro je monetarni izraz naše zajedničke sudbine i dio našeg europskog sna. Danas se Hrvatskoj ostvario san!“ - objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel čestitajući nam na društvenim mrežama ulazak u eurozonu.

Odluka Europskog vijeća o prihvaćanju preporuke o članstvu Hrvatske u europodručju pretposljednji je korak u procesu odlučivanja. Posljednji korak bit će 12. srpnja, kada bi Vijeće za ekonomiju i financije EU-a (resorni ministri država članica - op. ur.) trebalo usvojiti tri zakonodavna prijedloga o ulasku Hrvatske.

Od 1. siječnja 20. članica europodručja

Hrvatska od 1. siječnja postaje 20. članica europodručja. Ovo je prvo proširenje eurozone od 2015. godine - kada se pridružila Litva.

Prihvaćanjem eura, Hrvatska se pridružuje Eurosustavu, koji sačinjavaju Europska središnja banka i središnje banke država članica europodručja, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravno vijeće Europske središnje banke.

Hrvatska također automatski postaje i članica Europske bankovne unije, sustava za nadzor i sanacije banaka.

A A A