Vijesti
6. 7. 2022.

Zahvaljujem Mariću na predanom radu i velikom doprinosu postignućima Vlade - Novi ministar financija bit će Marko Primorac!

(VIDEO) Odlično smo surađivali, ostvarili niz pozitivnih pomaka za Hrvatsku i zadržali financijsku stabilnost. U vrlo smo dobrim odnosima, poštujem njegovu odluku i želim mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri. Budući ministar financija specijalist je za javne financije, poreznu politiku i fiskalnu decentralizaciju. Pravi je profil za obnašanje ove dužnosti. Dobio je povjerenje na telefonskoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, kao i na sastanku parlamentarne većine te će već idućeg tjedna biti predstavljen Hrvatskom saboru i javnosti - poručio je PVRH Andrej Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Konferenciju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MINISTRU MARIĆU

U ime Vlade i svoje osobno zahvaljujem mu na predanom radu i doprinosu u proteklih 6 i pol godina. Želim mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri. Zajedno smo ostvarili niz pozitivnih pomaka za Hrvatsku i odgovornim upravljanjem zadržali financijsku stabilnost. O njegovom odlasku razgovarali smo proteklih tjedana. U vrlo smo dobrim odnosima, poštujem njegovu odluku i želim mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri.

O GOSPODARSKIM REZULTATIMA

Kao snažna proeuropska Vlada radili smo na ispunjavanju kriterija za pristupanje europodručju i Schengenu, smanjivali javni dug i doveli Hrvatsku na razinu investicijskog kreditnog rejtinga. Zajednički smo ostvarili veliki broj reformi i proveli porezna rasterećenja. Došli smo u situaciju da ekonomski snažnija i stabilnija Hrvatska ide naprijed s ciljem daljnjeg gospodarskog rasta i poboljšanja standarda hrvatskih građana. Imamo najveću zaposlenost, veće prosječne, minimalne i medijalne plaće, a kroz potpore za 700.000 radnika i 120.000 poslodavaca u krizi bez presedana pokazali smo što je snaga države.

Jedno za drugim, nižu se postignuća naše Vlade. Na dobrobit hrvatskih građana nastavljamo ispunjavati zacrtane ciljeve!

O NOVOM MINISTRU FINANCIJA

Marko Primorac specijalist je za javne financije, poreznu politiku i fiskalnu decentralizaciju. Sudjelovao je u nizu radnih skupina i u vrijeme ministra Marića dao doprinos brojnim zakonskim prijedlozima. Pravi je profil za obnašanje ove dužnosti. Sa svojim iskustvom vrlo će brzo pohvatati konce i nastaviti s kvalitetnim radom kao ministar financija. Dobio je povjerenje na telefonskoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, kao i na sastanku parlamentarne većine te će već idućeg tjedna biti predstavljen Hrvatskom saboru i javnosti.

O ARBITRAŽI

Važno je naglasiti da je od ukupnog zahtjeva, koji iznosi 1.1 milijardu dolara, Arbitražni sud prihvatio tek manji iznos i dodijelio MOL-u 184 milijuna dolara, uz zatezne kamate. Dakle što se tiče zahtjeva MOL-a, sud je u velikom dijelu odlučio u hrvatsku korist. Sve ćemo detaljno analizirati i donijeti odluke o daljnjim koracima.

A A A