Vijesti
7. 7. 2022.

Jačamo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske - Nastavak potpore svim projektima bitnim za očuvanje hrvatske kulture i identiteta!

PVRH Andrej Plenković na sjednici Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH: Drago mi je susresti se s našim sunarodnjacima i raspraviti o izazovima koji su pred nama. Od 2016. do danas povećali smo sredstva za Središnji državni ured za Hrvate izvan RH s 59 na 155 milijuna kn. Poslali smo važne poruke Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu, hrvatskim manjinama u susjedstvu te cjelokupnom našem iseljeništvu. U političkom smislu, ravnopravnost Hrvata u BiH i izmjena Izbornog zakona ostaje prioritet na kojem ćemo i dalje raditi!

U svom govoru na konstituirajućoj sjednici trećeg saziva Savjeta, predsjednik Plenković ocijenio je doprinos Hrvata izvan Hrvatske izrazito važnim, naglasivši kako on uz emocionalni aspekt pomaže i ekonomskom razvoju zemlje.

Hrvatima iz svijeta govorio je o hrvatskom položaju danas, spomenuvši ulazak u Schengen i eurozonu početkom iduće godine, otvaranje Pelješkog mosta, nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova i dobrom odgovoru gospodarstva na koronakrizu.

GODINA ISPORUKE: Sve spremno za uvođenje eura, ispunjeni kriteriji za Schengen & najviši kreditni rejting u povijesti!

Dodatno ćemo povećati sredstva za iseljeništvo

Najavio je da će Vlada nastaviti podržavati projekte poput Hrvatske kuće u Subotici ili izgradnje kazališta i bolnice u Mostaru te da će u nadolazećem proračunu dodatno povećati sredstva za iseljeništvo:

- Nastavljamo podupirati sve projekte koji će našim sunarodnjacima van granica Lijepe Naše pomoći da čuvaju hrvatsku tradiciju, kulturu i identitet i da se bore za svoja politička prava!

ZA ravnopravnost Hrvata u BiH

Govorio je i o statusu Hrvata u Bosni i Hercegovini:

- U političkom smislu, ravnopravnost Hrvata u BiH i izmjena Izbornog zakona ostaje prioritet na kojem ćemo i dalje raditi. Vlada želi raditi na stvaranju povjerenja s Bošnjacima u toj zemlji, jer se položaj Hrvata može poboljšati samo kooperativnim metodama, ne konfliktnim. 

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Novi zakon o stjecanju hrvatskog državljanstva jedan od najuključivijih na svijetu

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas kao najveće iskorake u prošlom sazivu Savjeta izdvojio je novi zakon o stjecanju hrvatskog državljanstva, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine. Ocijenio ga je jednim od najuključivijih na svijetu.

Spomenuo je i uvođenje posebnih kvota za upis iseljenika na hrvatska sveučilišta, čime se afirmira hrvatsko obrazovanje te se stvaraju trajne, autentične veze s hrvatskom domovinom. 

55 predstavnika Hrvata iz cijelog svijeta

Savjet za Hrvate izvan Republike Hrvatske savjetodavno je tijelo Vlade koje joj pruža pomoć u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na iseljeništvo. Članovi su predstavnici Hrvata izvan Domovine, a sastaju se najmanje jednom godišnje.

Na ovu, prvu sjednicu trećeg saziva Savjeta u Zagreb je stiglo 55 predstavnika Hrvata iz cijelog svijeta, a uz predsjednika Plenkovića na njoj je sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

A A A