Vijesti
4. 6. 2022.

Ravnopravnost Hrvata preduvjet je funkcionalnosti, stabilnosti & EU puta BiH. To svakodnevno ističem kao istinski prijatelj BiH!

Naša politika prema BiH dobrosusjedska je i dobronamjerna, no i hrvatski se narod mora u njoj osjećati dobro. Nastavljamo s predanim angažmanom u cilju izborne reforme, mi se nismo, poput nekih, sjetili naših sunarodnjaka u zadnjih godinu i pol dana. Od početka se zauzimamo za njihovu stvarnu ravnopravnost. Pozdravljam rezoluciju EPP-a o žurnoj, pravednoj izmjeni izbornog zakona BiH na temelju konstitutivnosti naroda, a za deklaraciju Bundestaga, koja je još u nacrtu, svi trebaju znati da se radi o ljevičarskoj političkoj grupi na koju veliki utjecaj imaju Bošnjaci. Zna se čije je pero iza toga.

„Naša politika prema BiH je prijateljska, dobrosusjedska i dobronamjerna. Pomažemo, snažno se zauzimamo za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i izmjene izbornog zakona te ćemo to i nastaviti raditi“ - najavio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH nakon Kongresa EPP-a u Rotterdamu, na kojem je u oba svoja izlaganja govorio (i) o problemu diskriminacije naših sunarodnjaka u BiH.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

Nismo se, poput nekih, sjetili Hrvata zadnjih godinu dana

„Ravnopravnost Hrvata, koji se kao konstitutivni narod moraju dobro osjećati, preduvjet je i funkcionalnosti i stabilnosti i europskog puta BiH. I to svakodnevno ponavljam (i) bošnjačkim predstavnicima kao istinski prijatelj i kao najveći zagovornik europske perspektive te države“ - nastavio je Andrej Plenković:

- Hrvatska je kao država drugi investitor u BiH, a prva po gospodarskoj razmjeni.

Kako možeš pomoći svom narodu ako sve okrećeš protiv sebe?

Već godinama se, od prvog dana, borimo za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH - dodao je:

- Nismo ih se, poput nekih, sjetili u zadnjih godinu, godinu i pol dana, kao u nekom „modnom trendu“.

100-postotno povećanje sredstava za Hrvate izvan RH

Vlada RH pomaže Hrvate u BiH cijelo vrijeme vrlo angažirano, sustavno, pri čemu je Plenković podsjetio da su se ove godine, preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, za 100% povećala proračunska izdvajanja za naše sunarodnjake:

- Što se prije svega odnosi na Hrvate u BiH. Financijski podupiremo mostarsko sveučilište, bolnicu, HNK, brojne socijalne, gospodarske i kulturne projekte diljem BiH, dijelimo stipendije, pomažemo Katoličku Crkvu, gradimo mostove...

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Euroljevičari na braniku bošnjačkog unitarizma

Pozdravio je rezoluciju EPP-a kojom su unitarističke snage u BiH doživjele su poraz …

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

… ali i kritizirao prijedlog deklaracije saveznog njemačkog parlamenta koja, prema prvotnom nacrtu, poziva na „uređenje BiH bez nacionalnog predznaka“:

- Svi trebaju znati da je to prijedlog dokumenta određene političke skupine lijevoga predznaka, na koju veliki utjecaj imaju zastupnici u Bundestagu koji su bošnjačkoga podrijetla. Nacrt nije slučajno takav. Zna se čije su pero i rukopis iza toga.

Ljevičari zazivaju ‘građansku BiH’, tvrde da je konstitutivnost ‘koncept iz prošlosti’, ali ‘zaboravljaju’ da je Belgija federalna država s tri naroda

A A A