Vijesti
19. 7. 2022.

Najveći kreditni rejting u povijesti, uvođenje €, milijarde kuna za razvoj istoka Hrvatske, snažna potpora Švedskoj i Finskoj za ulazak u NATO & otvaranje Pelješkog mosta!

(VIDEO) Predsjednik Andrej Plenković o sjednici Predsjedništva HDZ-a: Rezimirali smo ogroman broj aktivnosti. Jedna važnija od druge! Među ostalim, tu je pristupanje Hrvatske europodručju 1. siječnja; primopredaja broda Neptun Barcelona na brodogradilištu 3. maj, koji se zajedno s dva ranija broda izgradio na temelju jamstva naše Vlade; vrlo pozitivno Izvješće Europske komisije o stanju vladavine prava u Hrvatskoj; obrana ministra Grlića Radman u Saboru, odnosno još jedna neuspjela „inicijativa“ oporbe te potvrđivanje novog potpredsjednika Vlade Olega Butkovića i novog ministra financija Marka Primorca, koji će dati svoj doprinos ekonomskoj stabilnosti, suočavanju s energetskom krizom i suzbijanju inflatornih pritisaka.

U Središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva u proširenom sastavu, nakon čega je predsjednik Plenković izvijestio o temama sastanka i odgovarao na pitanja novinara.

Donosimo njegove ključne poruke:

Uvođenje eura & rast kreditnog rejtinga

Rezimirali smo ogroman broj aktivnosti, od prošlotjednih do onih koji nas očekuju. Jedna važnija od druge! Prvo, konačna odluka na razini Vijeća ministara EU da Hrvatska postaje članicom europodručja 1. siječnja 2023. godine. Drugo, rast kreditnog rejtinga prema svim trima agencijama - Fitchu, Moody'su i Standard&Poor'su - što je za naše građane i gospodarstvo sjajna vijest! To je najbolji kreditni rejting Hrvatske ikada!

Rast kreditnog rejtinga prema svim trima agencijama sjajna je vijest i za građane i za gospodarstvo - Smjer kojim idemo donosi rezultate!

Na tom ćemo tragu - nakon današnjeg posjeta hrvatskoj kovnici novca, gdje smo vidjeli kako napreduje serijska proizvodnja hrvatskih kovanica - nastaviti sve bitne pripreme za uvođenje eura.

Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica, kao dio eurozone bit ćemo zaštićeniji u nošenju s izazovima

Milijarde za Slavoniju & pomoć 3. maju

Treće, sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj smo izvijestili o više od 20 milijardi kuna za pomoći istoku Lijepe Naše. Od toga je do sada isplaćeno 12.8 milijardi.

Više od 20 milijardi kuna za razvojne projekte u 5 slavonskih županija!

Četvrto, primopredaja broda Neptun Barcelona na brodogradilištu 3. maj. U gotovo nemogućim okolnostima omogućili smo riječkom brodogradilištu da završi tri broda koja su, bez potpora naše Vlade, bila predodređena da se nikada ne izgrade.

Spašena radna mjesta i novi brodovi u 3. maju rezultat su povjerenja & ozbiljne politike naše Vlade!

Pozitivno Izvješće EK o vladavini prava

Peto, govorili smo i o Izvješću Europske komisije o stanju vladavine prava u Hrvatskoj, koje je vrlo dobro. U njemu se jasno vidi da Hrvatska nema nikakav problem s vladavinom prava, ali ima nekoliko važnih preporuka, koje ćemo uzeti u obzir i u idućem izvještajnom razdoblju nastojati što bolje rješavati ta pitanja.

Zahvala vatrogascima, pozitivno EU izvješće o hrvatskom pravosuđu & najveći kreditni rejting ikada!

Aktivnosti u Saboru

Šesto, potvrđivanje novog potpredsjednika Vlade Olega Butkovića i novog ministra financija Marka Primorca, koji će dati svoj doprinos ekonomskoj stabilnosti, suočavanju s energetskom krizom i suzbijanju inflatornih pritisaka.

Oleg Butković novi potpredsjednik Vlade, a Marko Primorac ministar financija!

Sedmo, obrana ministra Gordana Grlića Radmana, odnosno još jedna neuspjela „inicijativa“ oporbenih zastupnika.

Propala još jedna „inicijativa“ oporbe - Gordan Grlić Radman ostaje ministar!

Osmo, gotovo jednoglasna ratifikacija Protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO savezu, za što se naša Vlada otpočetka jasno i čvrsto zalagala, za razliku od Milanovića koji je mislio da treba ucjenjivati dvije partnerske zemlje.

125 zastupnika ZA proširenje NATO-a - Uz Milanovića ostali jedino Beljak i Radnička fronta!

Pelješki most!

Deveto, otvaranje Pelješkog mosta 26. srpnja. To je važan povijesni događaj, suverenistički potez i veliki infrastrukturni projekt koji povezuje hrvatski jug s ostatkom Lijepe Naše!

SVE PREMA PLANU: Pelješki most bit će otvoren 26. srpnja!

O VUČIĆEVU „POSJETU“

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se na planirani posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj:

- Za njegov posjet doznali smo neslužbeno, bez ikakve formalne notifikacije ili prethodnog kontakta. Nije to nikakav privatni posjet, bez obzira koliko se diskretno nastoji obaviti. Važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, vodeći računa o tome da svaki takav posjet sa sobom nosi određeni politički okvir. Zato i postoji odgovarajuća diplomatska procedura, a ona u ovom slučaju nije bila poštovana. Hrvatska poštuje svoje susjede i sebe, vodi uključivu i tolerantnu politiku, ali niti je trenutak za takav posjet niti je metodologija bila ispravna. Kada se steknu uvjeti, možemo o tome razgovarati, uz punu svijest o onome što se dogodilo prije 30 godina.

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak

A A A