Vijesti
21. 7. 2022.

Izvrsne brojke u turizmu: 90 posto dolazaka i 95 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019!

„Uskoro ćemo imati milijun turista koji trenutno borave u Hrvatskoj. Nautika je za 40 posto bolja u srpnju u odnosu na isti mjesec prije tri godine. U ovom mjesecu čeških je turista bilo je 54 posto više, a austrijskih 20-tak. Bilježimo velik rast! Ono što nas svakako veseli jest vrijednost fiskaliziranih računa. U prvih 6 mjeseci je 24 posto veća vrijednost nego rekordne 2019. godine!“ - poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostujući u Dnevniku HTV-a.

Na početku je ocijenila dobrim da je otkazan štrajk kontrolora leta, kazavši da bi to svakako utjecalo na turistička kretanja, pogotovo u ovom dijelu turističke godine:

- Hrvatska je percipirana kao autodestinacija i najveći dio naših turista dolazi automobilima, međutim zračni promet i zračna povezanost iznimno je važna za naše najjužnije destinacije.

Milijun turista

Brnjac se osvrnula na dosadašnje turističke rezultate:

- Mi smo sad na 90 posto dolazaka i 95 posto noćenja od rekordne 2019. godine. Uskoro ćemo imati i milijun turista koji trenutno borave u Hrvatskoj. Nautika je za 40 posto bolja u srpnju u odnosu na 2019.

Istaknula je da je broj turista koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke veći nego te rekordne godine:

- Samo u srpnju čeških turista bilo je čak 54 posto više, iz Austrije 20-tak posto više nego 2019. Bilježimo velik rast. Ono što nas svakako veseli jest vrijednost fiskaliziranih računa. U prvih 6 mjeseci je 24 posto veća vrijednost nego rekordne 2019.

Za Uskrs smo ostvarili čak 95% turističkog prometa iz rekordne 2019. godine! Najbolji je to uvod u još jednu odličnu ljetnu sezonu!

Kvalitetna promocija u obližnjim zemljama

Objasnila je kako to da je došao velik broj čeških turista unatoč određenim negativnim medijskim kampanjama u češkim medijima.

- Imali smo specijalizirana putovanja prema Češkoj, prezentacije češkim agencijama i turoperatorima. Prezentirali smo im i jedan elitniji aspekt turizma. Mislim daje to bilo jako dobro. Isto smo napravili i na tržištu Slovačke, Mađarske, Austrije i Njemačke. Dobro smo se pripremili.

Cilj - cjelogodišnji turizam

Ministrica Brnjac govorila je i o ravnomjernom turističkom razvoju:

- Upravo zato smo odabrali da se turističko vijeće održi u Imotskom. Jedna od točaka je bila i dodjela sredstava nedovoljno razvijenim turističkim zajednicama. Imamo dva fonda za nerazvijene i udružene TZ-ove od 40 milijuna kuna. Cilj je bio pokazati da se može. TZ Imotski bilježi 22 posto bolje rezultate nego u 2019. Održivi cilj je cjelogodišnji turizam koji se može razvijati upravo kroz ulaganja u turističke proizvode, ulaganja u nove strategije, sudjelovanje u EU projektima, marketinške projekte.

Utjecaj klimatskih promjena

Kazala je da da klimatske promjene utječu na turizam, ali da isto vrijedi i obrnuto:

- Upravo zato se moramo okrenuti zelenoj tranziciji. Svi projekti koje ćemo financirati iz javne turističke infrastrukture moraju biti okrenuti toj komponenti. Okrećemo se obnovljivim izvorima energije, brizi za pitku vodu, kao i kružnom gospodarstvu. Zeleni otisak koji turisti sve više gledaju i traže takve destinacije. Mislim da to nije više izbor pojedinaca već svih nas. I cijelog turističkog sektora, kao i turista.

A A A