Vijesti
28. 7. 2022.

Želimo da visoki predstavnik u BiH nastavi onim dobrim smjerom kojim je bio započeo, ne obazirući se na neprimjerene pritiske iz Sarajeva i Milanovićeve uvrede!

PVRH Andrej Plenković: Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odlučio se dotaknuti dijela paketa koji se odnosi samo na integritet izbornog procesa. To je po mom sudu daleko ispod očekivanja i nedovoljno! Nažalost, bošnjačkim strankama odgovara status quo i izborni sustav u kojem će hrvatski narod i stranke u BiH i dalje biti u neravnopravnom položaju. Zgroženi smo Izetbegovićevim agresivnim izjavama, koje osuđujemo. To je van svih okvira! I Milanović je proteklih tjedana i mjeseci g. Schmidta nazivao „malim švabom koji ništa ne zna“ i raznim drugim uvredama. To je primitivno i divljački. I nikako ne smije biti normalno! Želimo da unatoč svemu tome, visoki predstavnik ponovno na stol stavi temu Ustavne i izborne reforme.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Predsjedništva naše stranke, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja u Bosni i Hercegovini:

- Nakon neuspjelog postizanja dogovora političkih stranaka o izbornoj i ustavnoj reformi na središnjoj razini vlasti, osobito na razini Federacije, više je nego očito da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, prije svega SDA, ne žele postići dogovor s predstavnicima političkih stranaka Hrvata, već svoju brojčanu nadmoć žele i dalje koristiti u izbornim utakmicama. To je suprotno Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH. Također, i loše za suživot Hrvata i Bošnjaka.

Prosvjedi u Sarajevu & Milanovićev primitivizam

Istaknuo je kako nema dileme da iza nedavnih prosvjeda u Sarajevu stoje bošnjačke političke stranke:

- Na njima smo mogli čuti teške uvrede i prijetnje prema visokom predstavniku Schmidtu, što je vjerojatno i utjecalo na njegovo rezoniranje.

Dodao je da se niz uvreda na račun visokog predstavnika mogao čuti i od Zorana Milanovića:

- I on je proteklih tjedana i mjeseci g. Schmidta nazivao „malim švabom koji ništa ne zna“ i raznim drugim uvredama. Nisu svi poput hrvatske politike i medija „navikli“ na te njegove riječi. Ljudi kada to prvi put čuju ostanu zapanjeni, zgranuti i duboko uvrijeđeni. To je primitivno i divljački. I nikako ne smije biti normalno!

Dok naša Vlada odgovorno radi svoj posao u skladu s nacionalnim interesima, štetočina Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH i ruši ugled Hrvatske!

Nužna ustavna i izborna reforma

„Vidjeli smo da je g. Schmidt na početku imao namjeru mijenjati izborni zakon i poduzeti korake koji bi unaprijedili ustavni i izborni ustroj BiH. Međutim, on to u ovoj fazi nije učinio. Želimo da ponovno stavi na stol ovu temu i nastavi onim smjerom kojim je bio započeo, ne obazirući se na bezobrazne i neprimjerene pritiske bošnjačkih stranaka“ - zaključio je Plenković.

Podržavamo napore za izmjene izbornog zakona u BiH - Time bi zemlja postala funkcionalnija, a narodi ravnopravniji!

A A A