Vijesti
14. 8. 2022.

Ovčara & Nemetin - Da se nikad ne zaboravi!

U sjećanje na sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile s Ovčare, a uoči obilježavanja 30. godišnjice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu, uz cestu Vukovar-Tovarnik (Sotin) otkriven je spomenik 'Siluete'. Na oba događaja sudjelovao je zastupnik Nikola Mažar, izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora: 'Jedna je povijesna istina - u pravednom ratu obranili smo se od velikosrpskog agresora, suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti naših branitelja te nepokolebljivosti i žrtvi hrvatskog naroda'.

Nemetin - 30 godina od najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu. Za 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su se spasili iz srpskih koncentracijskih logora u Stajićevu, Begejcima i Nišu, u kojima su svakodnevno bili mučeni, taj 14. kolovoza 1992. bio je, kako često ističu, dan novog rođenja. 

Tužbe su podignute protiv Srbije 

Kod spomen-obilježja podignutog u znak sjećanja na razmjenu u Nemetinu predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić ocijenio je da će - dok je u Srbiji na vlasti aktualna garnitura - ondje teško doći do procesuiranja logorskih čuvara koji su zlostavljali i ubijali hrvatske ratne zarobljenike:

- Tužbe su podignute protiv Srbije, pokrenut je proces financijske naknade štete hrvatskim logorašima. HDLSKL je pritom od premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda dobio maksimalnu potporu kako bi pravda bila zadovoljena. Vlada RH angažirala je pravni tim koji je pomogao nama logorašima u podnošenju tužbi na srbijanskim sudovima.

Vlada RH (2): Stručna pomoć logorašima u tužbama protiv Srbije!

Komšić, koji je i sam bio dio razmjene, ispričao je da su ih srpski agresori do zadnjeg trenutka tukli i vrijeđali, a čak su im rekli „da ih vraćaju nazad jer ih hrvatska strana neće“. Napomenuo je da su ih tukli i ruski pripadnici UNPROFOR-a:

- Spas u Nemetinu i doček u Osijeku dan prije Velike Gospe nešto je što ni poslije 30 godina ne mogu opisati. Bio je toj moj drugi rođendan.

Beograd protiv prava i pravde

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić, kao izaslanik premijera Plenkovića, upitao se „Kakvi su to bili ljudi koji su mogli činiti ovakva zvjerstva?“:

- Unatoč svim dokazima, Srbija do danas nije priznala da je na svom teritoriju imala koncentracijske logore, da je postojao sustav čiji je isključivi cilj bio očistiti dijelove RH od Hrvata i pripojiti ih željenoj im „Velikoj Srbiji“. Hrvatska je za 7.815 zatočenika priznala status logoraša srpskih koncentracijskih logora, na nama je da taj proces dovršimo kako i dolikuje pravu i pravdi. 

Svi Hrvati, uz svoj rodni grad, u srcu nose i Vukovar!

„SILUETE“ - TRAJNI SPOMEN

U sjećanje na sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile s Ovčare, uoči godišnjice nemetinske razmjene uz cestu Vukovar-Sotin (na križanju za Ovčaru) otkriven je spomenik „Siluete“. Izradio ga je Dubravko Dujić - Dunja, i sam branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, otkrili su Tomislav Baumgertner, kojem je na Ovčari ubijen otac, i Valentina Rehak, kći nedavno preminulog predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka - na čiju su inicijativu „Siluete“ i izrađene. 

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

MAŽAR: Srbija će se kad-tad morati suočiti s povijesnom istinom

Na oba događaja, na obljetnici razmjene i otkrivanju spomenika, sudjelovao je zastupnik (i predsjednik HDZ-a Grada Vukovara) Nikola Mažar, izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića: 

- Da se nikad ne zaboravi! Jedna je povijesna istina, s kojom će se Srbija kad-tad morati suočiti - u pravednom ratu obranili smo se od velikosrpskog agresora, suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti naših branitelja te nepokolebljivosti i žrtvi hrvatskog naroda'

A A A