Vijesti
18. 8. 2022.

Proširenje LNG terminala i novi plinovod, ukidanje PDV-a na solarnu energiju, novi paket mjera za zaštitu standarda & sjajna turistička sezona!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 140. sjednici Vlade RH: Radi osnaživanja naše energetske sigurnosti danas smo donijeli stratešku odluku o povećanju kapaciteta terminala na Krku s 2.9 na 6.1 milijardi prostornih metara plina godišnje i izgradnji novog plinovoda Zlobin-Bosiljevo. Time ćemo uvelike nadmašiti sve potrebe hrvatskih domaćinstava i gospodarstva. Vrijednost investicije - 180 milijuna eura. RH će doista postati europsko energetsko čvorište! * Kako bismo dugoročno osigurali opskrbu i strujom, ukidamo PDV na solarnu energiju. Nakon što su već proljetne mjere spriječile znatnije poskupljenje energenata za građane, pripremamo novi paket u cilju suzbijanja inflatornih pritisaka. S obzirom na izvrsnu turističku sezonu, država se fiskalno kapacitirala za nove zaštitne mjere.

„U RH i dalje, nakon Velike gospe, dnevno boravi više od milijun turista, a od početka 2022. ostvareno je 13.1 milijuna dolazaka i 73.4 milijuna noćenja. U usporedbi s istim lanjskim razdobljem, to je porast od 45%, odnosno 32%. Skladište plina Okoli puni se predviđenom dinamikom, zapunjenost sad iznosi 68%, a početkom listopada i sezone grijanja bit ćemo na više od 90%, kako smo i planirali“ -također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom dijelu sjednice.

Bago je ostavio veliki trag...

Andrej Plenković u svom je obraćanju najprije izrazio sućut obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Mislava Bage:

- Jutros smo s tugom primili vijest o preranom odlasku novinara koji je dugi niz godina pratio rad Vlade RH, Hrvatskog sabora i sve izbore. Ostavio je veliki trag u hrvatskome političkom novinarstvu. Žao nam je što ga više nema. Izražavamo sućut i njegovim suradnicima na Novoj TV. Bio je tvrd, nekada i težak sugovornik, ali koji je od svih svojih sugovornika nastojao izvući upravo ono što je važno za građane. I po tome ćemo ga pamtiti. S njim je bilo zadovoljstvo raditi.

Nabava još dva kanadera

Osvrnuo se potom na protupožarnu sezonu u kojoj svjedočimo mnogobrojnim požarima, velikim sušama i žegama:

- Hvala svim hrvatskim vatrogascima, policajcima, vojnicima, pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pilotima i tehničarima, civilnoj zaštiti, HGSS-u, Crvenom križu, predstavnicima županija, gradova i općina te svima ostalima koji su angažirani na spašavanju ljudi i dobara u obrani od požara.

Ulažemo 370 milijuna kuna godišnje u modernizaciju naših vatrogasaca, uključujući nova vozila & zapovjedni centar u Divuljama!

Naglasio je da su u mandatu ove Vlade napravljeni golemi iskoraci u vatrogastvu, a trenutačno smo u procesu nabave dodatna dva kanadera. „Hrvatska je već sada jedna od članica EU-a s najvećim sposobnosti zrakoplovstva u protupožarnim aktivnostima“.

Izvrsna turistička sezona!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se i na sjajne turističke rezultate, napomenuvši da u Hrvatskoj još uvijek, nakon Velike gospe, dnevno boravi gotovo milijun i 100 tisuća turista:

- Od početka godine ostvareno je 13.1 milijuna dolazaka i 73.4 milijuna noćenja. U usporedbi s istim lanjskim razdobljem, to je porast dolazaka od 45%, a noćenja od 32%, a u odnosu na rekordnu, povijesnu 2019. trenutačno smo na 90% dolazaka i 96% noćenja.

Hrvatska je jedna od rijetkih destinacija koja je već dosegla turističke rezultate iz rekordne 2019. godine!

Izdvojio je i da su najave za jesensku posezonu vrlo dobre:

- Procjenjuje se da će turistički prihodi u 2022. iznositi 11.3 milijarde eura, što je 800 milijuna eura više nego 2019. godine! A sve to zahvaljujući dobroj pripremi i Vladinoj politici očuvanja radnih mjesta tijekom pandemije.

Proširenje LNG terminala i novi plinovod

Plenković je u govoru najavio da će Vlada danas prihvatiti Odluku o proširenju kapaciteta LNG terminala i o izgradnji druge plinovodne cijevi na dionici Zlobin-Bosiljevo:

- Idemo u investiciju od 180 milijuna eura, kojom će se kapacitet terminala na Krku povećati s 2.9 na 6.1 milijardi prostornih metara plina godišnje. Time ćemo uvelike nadmašiti sve potrebe hrvatskih domaćinstava i gospodarstva. Hrvatska će doista postati europsko energetsko čvorište!

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

Jeftinija goriva & sigurna opskrba plinom

Govoreći o energentima, osvrnuo se i na stalne Vladine aktivnosti zahvaljujući kojima su smanjivane cijene naftnih derivata te na pripreme za sezonu grijanja:

- Ograničili smo maržu, smanjili trošarine, i trenutačno cijene za benzin iznose 11.19 kn/l, za dizel 12.12 kn/l, a za plavi dizel 8.49 kn/l. Kada je riječ o opskrbi plinom, podzemno skladište Okoli puni se predviđenom dinamikom, na današnji dan zapunjenost iznosi 68%, a početkom listopada i sezone grijanja bit ćemo na više od 90% - onako kako smo i planirali.

Benzin od utorka, 16. kolovoza, ponovno pojeftinjuje - za 0.11 kuna po litri

0% PDV-a na solarnu energiju

Premijer Plenković ovom je prigodom podsjetio da je Vlada već svojim proljetnim paketom mjera spriječila znatniji rast cijena energenata za građane, zaštitila najugroženije socijalnim transferima te smanjila PDV na toplinsku energiju i na hranu:

- Smanjit će se i PDV na solarnu energiju kako bi se dugoročno napravila tranzicija i osigurala opskrba električnom energijom. Stopa će biti - 0%.

Svjesni smo poteškoća s kojima se suočavaju poduzetnici i pojedina društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave uslijed porasta cijena energenata - dodao je:

- Resorna ministarstva rade na paketu mjera u cilju suzbijanja inflatornih pritisaka. Predstavit ćemo ga uskoro.  

Najbolji odgovor na napade

„Udvostručenje kapaciteta LNG terminala, izgradnja plinovoda, ukidanje PDV-a na solarnu energiju, nabava dva nova Canadaira, pojeftinjenja goriva, novi paket mjera za zaštitu standarda, odlični turistički rezultati… odgovor je to svima onima koji su 'mislili' da je Vlada 'zaboravila' na svoje obaveze“ - napomenuo je pri kraju Andrej Plenković:

- Idućeg tjedna održat ćemo čak tri sjednice Vlade: 1. u ponedjeljak telefonska sjednica - odredit ćemo nove maloprodajne cijene goriva; 2. u srijedu tematska - donijet ćemo više od 60 zakona vezanih za ulazak u eurozonu; 3. u četvrtak redovita, no također s nizom važnih odluka, na kojima smo radili u srpnju i kolovozu. Ništa od toga nije 'palo s neba'.

Najveća zaposlenost od 2008. & najmanja nezaposlenost od samostalnosti!

A kad već spomenuh LNG terminal, Hrvatska ga je pravodobno izgradila unatoč svim nerezonskim otporima te uz pomoć EU sredstava za koja smo se izborili, dok jedna Njemačka još nema nijedan takav terminal - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Njemačka planira do kraja 2024. izgraditi dva LNG terminala, a skupa će godišnje moći zaprimiti 13 milijardi kubičnih metara plina. To znači da će naš terminal na Krku, nakon proširenja, imati gotovo polovicu kapaciteta cijele Njemačke.

A A A