Vijesti
17. 8. 2022.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

Ministar Davor Filipović sastao se s Markom Flemingom, otpravnikom poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Razgovarali su o globalnoj energetskoj situaciji, strateškoj poziciji Republike Hrvatske u opskrbi plinom kroz LNG terminal na Krku te planovima za povećanje njegovih kapaciteta. Naglašena je potpora SAD-a novim energetskim projektima koji Republiku Hrvatsku trebaju pozicionirati kao energetsko čvorište Europe.

FILIPOVIĆ: U daleko boljoj poziciji od većine članica EU-a

„Sjedinjene Američke Države izražavaju snažnu potporu novim energetskim projektima u RH, među kojima i proširenju LNG terminala kod Omišlja, koji će Hrvatsku pozicionirati kao energetsko čvorište Europe“ - naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović:

- Zahvaljujući LNG terminalu, Hrvatska ima sigurnu opskrbu plinom - u daleko smo boljoj poziciji od većine članica Europske unije. Povećanjem njegovih kapaciteta i ostale zemlje srednje Europe osnažit će svoju energetsku neovisnost.

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

FLEMING: Hrvatska je regionalni lider

Mark Fleming, otpravnik poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, sastanak je ocijenio kao vrlo produktivan:

- S ministrom Filipovićem razgovarao sam o zajedničkim prioritetima SAD-a i Republike Hrvatske, uključujući energetsku sigurnost u Europi, klimatske akcije i važnost zaštite ulaganja. Hrvatska je regionalni lider i sve više koristi obnovljivu energiju za energetski sigurnu budućnost.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

A A A