Vijesti
20. 8. 2022.

Ne damo na svoje pilote i Oluju - Od Srbije očekujemo da poštuje međunarodne standarde!

Ministar Ivan Malenica: Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Haškog suda, proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih država, što je protivno međunarodnom pravu. Pritom „okrivljenike“ kojima na teret stavlja navodna „kaznena djela“ uopće nije obavijestila o pokretanju „postupka“, čime se evidentno narušavaju njihova prava. Vlada RH iskoristit će sve raspoložive mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata. Oluja je bila legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija pod državni suverenitet.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglasilo je da od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimilo službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje se tereti za počinjenje navodnih „ratnih zločina na području BiH“.

Kršenje prava hrvatskih pilota

 „Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija“ - napomenuo je resorni ministar Ivan Malenica:

- Okrivljenici kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela nisu obaviješteni o pokretanju kaznenog postupka, niti je traženo njihovo ispitivanje. Evidentno je da su ovdje narušena njihova prava, koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći.

Odbacivanje srbijanskih 'optužnica', zaštita standarda građana, povećanje mirovina & saniranje šteta od tuče!

Otežava normalizaciju naših odnosa

Ministar pravosuđa i uprave istaknuo je da ovim Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država:

- Takav stav protivan je vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu pa ovakav pristup Srbije priječi normalizaciju naših odnosa i rješavanje otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne suradnje, već i u pogledu rješavanja pitanja nestalih osoba.

Ovčara & Nemetin - Da se nikad ne zaboravi!

Zaštitit ćemo svoje pilote!

Sustav pravosudne suradnje mora se temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja  dodao je - stoga Hrvatska očekuje od Srbije da poštuje međunarodne standarde i pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava:

- Vlada RH iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata. Prilikom donošenja bilo kakvih oluka vodit ćemo računa o državnim interesima te  interesima osoba protiv kojih srbijanska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke.

Oluja - legitimna vojna operacija!

„U pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno je da vojno-redarstvena operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija pod državni suverenitet“ - zaključio je Malenica.

Pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća u ostvarenju hrvatske težnje za samostalnosti - Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata!

A A A