Vijesti
30. 8. 2022.

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA. PVRH Andrej Plenković: Ustrajat ćemo u pronalasku nestalih i zaštiti hrvatskih branitelja, kojima smo trajno zahvalni na žrtvi za Domovinu! PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: Iako u arhivama u Srbiji nedvojbeno postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba tijekom velikosrpske agresije, suradnja Srbije u potpunosti izostaje. Od njih nismo dobili nijednu konkretnu informaciju.

U Vukovaru je održano središnje obilježavanje 30. kolovoza - Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnog dana nestalih u Domovinskom ratu.

Vijenac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata - zajedno s predstavnicima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te civilnih stradalnika tijekom velikosrpske agresije - položio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata služena je u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Tragat ćemo sve dok ne pronađemo i posljednju osobu!

General Tomo Medved poručio je da će Vlada RH neumorno tragati sve dok se ne pronađe i posljednja osoba koja je nestala u Domovinskom ratu:

- Unatoč našim kontinuiranim zahtjevima, Hrvatska iz Beograda nije dobila nijednu konkretnu informaciju o nestalim osobama. I danas pozivam Srbiju da se suoči s povijesnom istinom o agresiji na Hrvatsku, u kojoj su počinili strašne zločin. Neka otvore arhive i napokon otkriju gdje su masovne grobnice, gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba!

Hrvatska, kao žrtva velikosrpske agresije, vodila je pravedni, obrambeni & oslobodilački rat! I dalje ćemo nepokolebljivo štititi tu povijesnu istinu!

Hrvatska još traga za 1.832 nestale osobe

Medved je dodao da je naša Vlada RH u proteklih šest i pol godina, iako bez i najmanje pomoći Srbije, ipak učinila znatan iskorak u procesu pronalaženja nestalih osoba:

- Identifikacijom su rasvijetljene sudbine 221 osobe, a svakodnevno se provode probna iskapanja. Na svim razinama, od državne do lokalne, činimo sve što je u našoj moći.

Pobjeda u „Oluji“ bila je odlučujuća u ostvarenju hrvatske težnje za samostalnosti - Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje pravedni i obrambeni karakter Domovinskog rata!

Poručio je da je Vlada učinila snažni iskorak i u normativnom segmentu jer su kroz zakon, koji je donijet 2019. godine, prvi put jasno propisane nadležnosti svih tijela i službi koje sudjeluju u procesu pronalaska nestalih osoba:

- U zakon smo, među ostalim, stavili naglasak na obvezu države u traganju za nestalim osobama i u slučaju kad više nema bližih srodnika. Nastavit ćemo i dalje neumorno raditi!

Traženje nestalih nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade!

Uvjeti za pristupanje Srbije EU-u

Na upit novinara je li Vlada RH spremna blokirati Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU-a ako suradnja i dalje bude izostajala, ministar Medved je napomenuo da je Hrvatska, u trenutku otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, jasno postavila svoje uvjete za ulazak Srbije u EU:

- Prvi od tih uvjeta jest suradnja u procesu pronalaska nestalih osoba. I ostali uvjeti i dalje vrijede: obeštećenje logoraša srpskih koncentracijskih logora, povlačenje iz procedure zakona o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji. I to nisu samo uvjeti Hrvatske, to su uvjeti Europske unije.

Ne damo na svoje pilote i Oluju - Od Srbije očekujemo da poštuje međunarodne standarde!

A A A