Vijesti
30. 8. 2022.

Oporba Vladi podmeće krivnju za poslovanje u Ini iako su upravo državna tijela razotkrila aferu & promptno blokirala spornu imovinu!

AFERA INA. Ivan Malenica: Ova Vlada odavno ističe da u borbi protiv kriminala nema nedodirljivih, nadležna tijela ponovno su odradila svoj posao. Revizija bi trebala utvrditi postoji li odgovornost - i čija - članova upravljačke strukture Ine. Davor Filipović: Pružamo punu podršku institucijama da ispitaju slučaj do kraja i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu kažnjeni. Iznova čestitam Ministarstvu financija, Uredu za sprječavanje pranja novca, policiji i DORH-u na uspješnoj akciji!

Ministar pravosuđa i uprave IVAN MALENICA za Novu TV:

Izvanredna revizija plinskog poslovanja i internih kontrola u Ini, koju je pokrenuo kolega Davor Filipović, trebala bi utvrditi postoji li odgovornost - i čija - članova upravljačke strukture kompanije. Ne prejudiciram rezultate revizije, no nameće se sam od sebe zaključak da nešto treba mijenjati u mehanizmima nadzora unutar Ine.

A oporba? Malo se probudila nakon ljetnog sna. Onako bezidejna, ne zna što bi rekla, pa podmeće i iznosi neistine. Naša Vlada RH odavno ističe da u borbi protiv kriminala nema nedodirljivih. Neovisna pravosudna tijela i u ovom su slučaju odradila svoj posao.

AFERA INA: Posrnuli Peđa Grbin još se dublje zakopao! Otkrivanje prijevare dokaz je da pravna država funkcionira!

Ministar gospodarstva DAVOR FILIPOVIĆ za RTL Danas:

Iz preliminarnih razgovora s Upravom može se zaključiti da postoje slabosti pri internim kontrolama, da je sustav u Ini morao biti bolji: 5. razina odlučivanja potpisala je ugovor s golemim financijskim reperkusijama, a da to nitko iznad nje nije verificirao.

Poznato je tko je u inkriminiranom razdoblju bio predsjednik Nadzornog odbora, a tko Uprave. Ako se otkrije da je bilo još takvih ugovora, potvrdit će se da Ina, u najmanju ruku, ima ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem.

Vlada RH pruža punu podršku neovisnim institucijama da ispitaju slučaj do kraja i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu adekvatno kažnjeni. Iznova čestitam Ministarstvu financija, Uredu za sprječavanje pranja novca Porezne uprave, policiji i DORH-u na uspješnoj akciji. Imovina je pravodobno zaleđena, novac nije nestao, najveća je to blokada u povijesti.

Glasnogovornik Vlade RH MARKO MILIĆ:

U potpunosti su netočni i neistiniti navodi u Nacionalu da je premijer Andrej Plenković preko bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića „urgirao da se Škugora postavi za direktora u Ini“. Premijer nema nikakve veze sa Škugorovom pozicijom u Ini.

Pokušaj da se za plinsko poslovanje u toj kompaniji odgovornost pripiše Vladi čista je zamjena teza i obmanjivanje javnosti. Odgovore na pitanja o Škugorovoj poziciji treba dati Ina, a ne Vlada, čije su službe pri Ministarstvu financija i otkrile sumnjive transakcije te blokirale nezakonito stečenu imovinu.

Bivši ministar gospodarstva TOMISLAV ĆORIĆ:

Nikada u životu nisam s premijerom Plenkovićem razgovarao o Škugoru, a kamoli o njemu kao nekakvom „kadrovskom rješenju“ u Ini. Nijedan ministar - ni sadašnji, ni ja kao bivši, a ni moji prethodnici - ne može znati po kojim se ciframa provode transakcije na 4. razini ispod Uprave kompanije, no na sreću su Ministarstvo financija i Ured za sprječavanje pranja novca Porezne uprave pravodobno reagirali. Čestitam im na uspješnoj akciji i razotkrivanju kriminalnih radnji!

A o ulozi Damira Vanđelića, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora Ine u vrijeme inkriminiranog ugovora? Zasad ću tek reći da je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica.

VANĐELIĆEVO „RETUŠIRANJE“ PROŠLOSTI

Budući da javnost sve češće postavljanje pitanje o njegovoj ulozi kao predsjednika Nadzornog odbora Ine u vrijeme kad je potpisan kriminalni ugovor o plinskom poslovanju, Damir Vanđelić svim silama nastoji „retuširati“ svoju prošlost.

Tako je prvo na N1 tvrdio da je imao saznanja o spornom ugovoru o plinu te da je o tome izvijestio sve članove Uprave i NO-a, ali i tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. No ubrzo je demantiran, pa su njegovi suradnici brže-bolje krenuli umanjivati štetu tvrdeći da se „Vanđelić krivo izrazio, da nije znao za sporni ugovor“.  

30.000 kuna - dovoljan motiv za šutnju

Na kraju je sami Vanđelić, nastavljajući se koprcati, kao „dokaz“ medijima poslao neki svoj mail koji nema veze s dotičnim predmetom. Naravno, o tom mailu nije govorio dok je bio član upravljačke strukture Ine.

Čini se da mu je naknada od 30.000 kuna bila dovoljan motiv da šuti dok je bio predsjednik NO-a, a sad „kreativno“ konfabulira kada više nije na toj dužnosti.

A A A