Vijesti
8. 10. 2022.

Hrvatska je u potpunosti spremna za Schengen!

Ispunili smo sve zadane uvjete! - istaknuo je PVRH Andrej Plenković i na Europskom vijeću u Pragu i na sastanku s Paulom Rangelom, izvjestiteljem Europskog parlamenta za ulazak RH u Schengenski prostor. „Predstavio sam aktivnosti koje naša Vlada poduzima u sklopu završnih priprema za članstvo, a razmotrili smo dinamiku izrade pozitivnog mišljenja o pristupanju Hrvatske i njegovog konačnog usvajanja u EP-u“. Rangel je izrazio zadovoljstvo razinom pripremljenosti naše zemlje i istaknuo vrlo pozitivne dojmove nakon što je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem posjetio Postaju granične policije Cetingrad.

Premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Paula Rangela, zastupnika u Europskom parlamentu i izvjestitelja EP-a - punim nazivom - za primjenu schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj.

U interesu i hrvatskih građana i cijele EU

Predsjednik Vlade RH upoznao je izvjestitelja Rangela s aktivnostima koje poduzimamo u okviru konačnih priprema za ulazak u Schengenski prostor, za što je Hrvatska u potpunosti spremna.

Naglasio je važnost ulaska u Schengen radi dublje integracije RH u Europskoj uniji, što će donijeti brojne prednosti hrvatskim građanima i gospodarstvenicima, a osobito turizmu:

- Naše članstvo u interesu je i Hrvatske i cijele Europske unije!

Zadovoljstvo razinom pripremljenosti Hrvatske

Razgovarali su o dinamici izrade pozitivnog mišljenja o pristupanju Hrvatske te njegovog što skorijeg usvajanja na nadležnom odboru Europskog parlamenta i plenarnoj sjednici EP-a.

Izvjestitelj EP-a Portugalac Paulo Rangel (Europska pučka stranka - EPP) izrazio je zadovoljstvo razinom pripremljenosti Hrvatske te uloženim naporima u procesu pristupanja Schengenskom prostoru, što je potvrdila i Europska komisija.

Čvrsta zaštita državne i EU granice od ilegalnih migracija

Ujedno, Rangel je istaknuo svoje vrlo pozitivne dojmove nakon posjeta, zajedno s ministrom unutarnjih poslova dr. sc. Davorom Božinovićem, Postaji granične policije u Cetingradu, Prihvatilištu za tražitelje azila Zagreb i Ravnateljstvu policije, kao i sa svim razgovorima na političkoj razini u RH.

„Hrvatska ulaže velike napore u čvrstu zaštitu svoje državne i ujedno vanjske granice EU-a od ilegalnih migracija - ispunili smo sve zadane uvjete za Schengen!“ - naglasio je pak Božinović.

Na Harvardu: Hrvatska je u samo 30 godina prošla put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do članstva u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu!

Da je Hrvatska u potpunosti spremna za Schengen, poručio je to predsjednik naše Vlade i naše stranke Andrej Plenković i kolegama premijerima i šefovima država EU-a na sastanku Europskog vijeća u Pragu.

HODOGRAM

Schengenska evaluacija Hrvatske provedena je u razdoblju od 2016. do 2020. godine. U listopadu 2019. Europska komisija zaključila je da je RH poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjenje nužnih uvjeta za potpunu primjenu svih dijelova schengenske pravne stečevine.

Vijeće Europske unije pokrenulo je 29. lipnja 2022. postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u Schengenski prostor, zatraživši od Europskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku o pristupanju. Predsjednica EP-a Roberta Metsola u više je navrata izrazila punu potporu hrvatskom članstvu.

Hrvatska čini Europu jačom! Hvala na kontinuiranoj, snažnoj, dosljednoj potpori našem ulasku u Schengen i eurozonu!

U idućih nekoliko tjedana na nadležnom odboru EP-a održat će se rasprava o mišljenju izvjestitelja Rangela, a potom se to mišljenje treba i konačno usvojiti na plenarnoj sjednici. Nakon toga se tema vraća na Vijeće ministara unutarnjih poslova EU-a - koje donosi formalnu odluku o članstvu Hrvatske, a potvrđuje je na kraju Europsko vijeće.

A A A