Vijesti
22. 9. 2022.

Na Harvardu: Hrvatska je u samo 30 godina prošla put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do članstva u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković održao predavanje na Harvard Kennedy School o Ukrajini, transatlantskom partnerstvu te budućnosti Lijepe Naše i Europe. „Malo koja zemlja razumije Ukrajinu kao RH budući da smo i sami bili žrtva svirepe agresije, one velikosrpske. Ukrajina ima pravo osloboditi svoj teritorij! Ona se bori ne samo za slobodu, nego i za demokratske i civilizacijske vrijednosti koje dijelimo! Kao premijer iz EPP-a i uvjereni Europljanin zagovaram moderni suverenizam i jačanje mainstreama, što podrazumijeva promicanje nacionalnih interesa unutar EU-a i atlantskog okvira, a suprotstavljanje krajnje lijevim ili „desnim“ populističkim i demagoškim opcijama.

Na predavanju koje je održao na prestižnom američkom Sveučilištu Harvard predsjednik Vlade RH i HDZ-a poručio je da se kao premijer iz Europske pučke stranke zalaže za moderni suverenizam i jačanje mainstreama, što podrazumijeva promicanje nacionalnih interesa unutar EU-a i atlantskog okvira, a suprotstavljanje radikalnim lijevim ili krajnje „desnim“ populističkim i demagoškim opcijama:

- Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a ima više snage, financijske sposobnosti i sigurnosti nego što bi ih imala da je sama, o čemu najbolje svjedoče i globalne krize kroz koje smo prošli, poput pandemije koronavirusa, ili s kojima se upravo suočavamo

Moderni hrvatski suverenizam - naš dug prema dr. Franji Tuđmanu

Andrej Plenković je dodao da je Hrvatskoj puno bolje da je u EU-u te da on, kao uvjereni Europljanin, smatra da će Hrvati zbog članstva u EU-u kvalitetnije živjeti, a da će naša nacionalna ekonomija biti kompetitivnija.

Snažna potpora Ukrajini

U predavanju je posebnu pozornost posvetio posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, istaknuvši da je ona, kao kršenje međunarodnog prava bez presedana, potpuno promijenila svijet u kojem živimo:

- Izazvala je humanitarnu krizu i tragediju za Ukrajince, a posljedično je dovela do rasta cijena energenata i krize s hranom. Nitko nije ostao neokrznut.

Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!

Govoreći o hrvatsko-ukrajinskim vezama, naglasio je da postoji posebna veza između naših dviju država i naroda, koja se očituje i u tome da je Ukrajina treća zemlja koja je priznala neovisnost RH:

- Od prvog dana ruske invazije pomažemo Ukrajini i imamo isti stav - Ukrajina je samostalna i suverena država koja ima pravo osloboditi svoj teritorij! Ona se bori ne samo za slobodu, nego i za demokratske i civilizacijske vrijednosti koje dijelimo! Malo koja zemlja razumije Ukrajinu kao Hrvatska budući da smo i sami bili žrtva svirepe agresije, one velikosrpske.

Trnoviti, ali uspješni put Hrvatske

Hrvatska je u samo 30 godina prošla trnoviti put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do ostvarenja svih strateških vanjskopolitičkih ciljeva: članica smo NATO-a i EU-a, a od 1. siječnja i eurozone i Schengena - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Taj trnoviti, ali uspješni put može biti inspirativan i za vas studente, mlade ljude koji ćete s Harvarda, uz najbolje moguće reference, graditi karijerni život!

U godini isporuke pristupamo Schengenu, uvodimo euro, otvaramo Pelješki most & osiguravamo brz oporavak i gospodarski rast!

A A A