Vijesti
11. 10. 2022.

Pozdravljamo odluke visokog predstavnika - one su prvi korak u pravednoj izbornoj reformi kao preduvjetu euroatlantskog puta BiH!

Andrej Plenković: Nametanje Komšića narušava funkcionalnost BiH i odnose konstitutivnih naroda. Potrebno je nastaviti razgovore kako bi se Hrvatima osigurala puna ravnopravnost i u Predsjedništvu BiH. Pozivamo političke aktere na žurno formiranje vlasti i aktivni rad na ostvarenju kandidacijskog statusa za članstvo u EU-u. Dragan Čović: Hrvatski narod pokazao je jedinstvo i snagu, a Schmidtova intervencija pridonosi legitimnoj zastupljenosti u Domu naroda Federacije te stabilnosti i boljitku BiH. Dogovor o Izbornom zakonu ostaje naš prioritet.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i HDZ-a BiH Dragana Čovića nakon održanih Općih izbora u BiH.

Razgovarali su o nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH i osiguranju kandidatskog statusa za njezino članstvo u Europskoj uniji, ali i o potrebi postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornog zakona.

Bošnjaci opet nametnuli Komšića

Plenković je još jednom čestitao Čoviću na uvjerljivoj pobjedi koju su među Hrvatima u BiH ostvarile političke stranke okupljene u HNS-u:

- Nažalost, ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci putem izbornog inženjeringa nametnuli Željka Komšića, da su preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda. Nakon ovih izbora potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti.

Naša politika traženja saveznika urodila je plodom! Nastavljamo sa snažnim međunarodnim angažmanom na dobrobit Hrvata u BiH!

Schmidt pridonio stabilnosti i boljitku BiH

Predsjednici Plenković i Čović pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH.

Istaknuli su da potez visokog predstavnika pridonosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

Jedinstvo & snaga hrvatskog naroda

Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo rezultatima HDZ-a BiH i HNS-a BiH, posebno istaknuvši da je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima:

- Nastavlja se sustavna uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH. Očekujem žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora, a dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu.

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

Uz žurno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU-u.

A A A