Vijesti
4. 10. 2022.

Naša politika traženja saveznika urodila je plodom! Nastavljamo sa snažnim međunarodnim angažmanom na dobrobit Hrvata u BiH!

(VIDEO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a: Pozdravili smo intervenciju kojom je visoki predstavnik omogućio legitimnu zastupljenost Hrvata u domovima naroda, čime je osigurao strankama za koje glasuju naši sunarodnjaci da budu dio vlasti na razini i Federacije i države BiH. Na tome je Vlada RH dugo, ustrajno radila i - uspjela! Potvrdilo se da od vrijeđanja, vikanja, prijetnji i sličnih Milanovićevih 'metoda' nema nikakve koristi, nego samo štete. No odluke g. Christiana Schmidta tek su prvi korak za dogovor o nastavku izborne reforme - potrebno je osigurati stvarnu ravnopravnost Hrvata i u Predsjedništvu BiH. To je naš nacionalni interes!

Nakon redovitog sastanka nacionalnog  vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

 

 

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Borjana Krišto - pobjednica!

Još jednom čestitamo Hrvatskom narodnom saboru BiH (HNS) i HDZ-u BiH na plebiscitarnoj potpori koju su im na izborima ukazali Hrvati! Posebno čestitam gospođi Borjani Krišto - za nas je ona pobjednica! Jer, za Komšića su glasovali Bošnjaci.

Čestitke Hrvatskom narodnom saboru BiH na plebiscitarnoj pobjedi među Hrvatima & podrška intervenciji visokog predstavnika

Veliko postignuće Vlade RH

Pozdravili smo intervenciju kojom je visoki predstavnik, temeljem „bonskih ovlasti“, omogućio legitimnu zastupljenost Hrvata u domovima naroda, čime je de facto osigurao strankama za koje glasuju Hrvati da budu dio vlasti na razini i Federacije i države BiH.

Na tome je Vlada RH dugo, ustrajno, kooperativno, argumentirano radila, s g. Christianom Schmidtom sve smo vrijeme bili u komunikaciji. Naša politika traženja međunarodnih partnera i saveznika urodila je plodom!

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

Prisjetimo se i da se na našu inicijativu angažirala najviša politička razina u EU-u. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pokušao je napraviti iskorak, no jasno se pokazalo da bošnjačke stranke ne žele nikakav dogovor prije izbora, pa smo se stoga i fokusirali na mogućnost da visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti na dobrobit Hrvata u BiH.

Europsko vijeće u svojim Zaključcima prvi put izražava spremnost da dodijeli BiH status EU kandidata & traži hitnu provedbu izborne reforme

Štetočina s Pantovčaka …

Jednako tako, pokazali smo da od vikanja, vrijeđanja, prijetnji i sličnih Milanovićevih 'metoda' nema nikakve koristi, nego samo štete. Schmidtova odluka dokaz je da je Vladina politika ispravna.

„Milanovićeve uvrede na račun visokog predstavnika katastrofalne su za našu vanjsku politiku & izrazito štetne za Hrvate u BiH!“

… & njegovi štetočinski mališani

Vodstvo MOST-a za Hrvate u BiH nije učinilo ništa - nula, zero. Žele jedino napadati Vladu i HDZ te PR dosjetkama osigurati malo medijskog prostora.

Sada kada su teško poraženi - jer nisu očekivali ni premoćnu pobjedu HNS-a BiH ni ovakvu intervenciju visokog predstavnika - odjednom su se, gle čuda, sjetili ideje da se Komšića proglasi personom non grata.

Nastavak izborne reforme & međunarodnog angažmana

Odluke koje je donio g. Schmidt, međutim, tek su prvi korak za dogovor o nastavku izborne reforme - potrebno je osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda i u Predsjedništvu BiH. Bošnjaci su 16 godina od zadnjih 20 preglasavali Hrvate i nametali im Komšića, što nipošto nije pridonijelo dobrim odnosima Hrvatske i BiH te Hrvata i Bošnjaka, kao ni funkcionalnosti BiH.

Nastavljamo se snažno zauzimati za punu ravnopravnost u legitimnu zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda, to je hrvatski nacionalni interes!

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

9 milijardi eura bespovratnih EU sredstava

Na redovitom sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a osvrnuli smo se i na saborski 'aktualac' te na potpisivanje Sporazuma o partnerstvu RH i Europske komisije, kojim je Hrvatska dobila 9 milijardi eura bespovratnih EU sredstava za ravnomjerni regionalni razvoj u ovom desetljeću.

Potpisan Sporazum o partnerstvu s Europskom komisijom - 9 milijardi € bespovratnih EU sredstava za razvoj Lijepe Naše!

Rast BDP-a snažniji i od najoptimističnijih predviđanja

Izrazili smo zadovoljstvo i novom analizom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je povećala procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u 2022. s 3.5 na 6.5%.

S obzirom na odličnu turističku sezonu, ali i pozitivne efekte sveobuhvatnog paketa zaštitnih mjera naše Vlade, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi biti snažniji i od najoptimističnijih predviđanja.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Sigurna opskrba plinom

Razgovarali smo i o činjenici da je Podzemno skladište plina Okoli došlo do 90% popunjenosti daleko prije roka koji je postavila Europska komisija. To znači da smo pravodobno planirali i poduzeli sve potrebne aktivnosti te osigurali opskrbu plinom tijekom jeseni i zime.

U tom kontekstu, na Europskom vijeću ovoga petka u Pragu Hrvatska će se založiti da se na EU razini ograniče cijena plina kako bismo spriječili daljnje špekulacije na burzama, uslijed kojih su plin i posljedično struja enormno poskupjeli, što u konačnici baca teret i na gospodarstvo i na kućanstva i na državu.

Promjena lošeg upravljačkog modela u INA-i

Također, razmotrili smo situaciju u INA-i. Nova Uprava je nastupila, od članova iz Hrvatske očekujemo da prionu poslu, prije svega da obave snimku stanja i pomognu u razgovorima s mađarskom stranom o promjeni lošeg upravljačkog modela - koji je i razlog zašto je moglo doći do onakve afere.

Iz licemjerne oporbe šire mržnju i laži, ruše LNG terminal, drže štangu Štetočini s Pantovčaka & prešućuju SDP-ove grijehe!

A A A